michalbike Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Na forum już wspominałem nie raz o WSSR: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkopolski_System_Szlak%C3%B3w_Rowerowych Jak na razie pokonałem w całości z jednym razem tylko Pierścień dookoła Poznania (trzykrotnie). Żadnego innego szlaku nie przejechałem, jedynie pewne ich odcinki. W okresie letnim, wakacyjnym chciałbym któryś z nich pokonać, a może nawet uda się więcej jak jeden. Czy są osoby chętne na taki jednodniowy wyjazd? Na początek proponuję Transwielkopolską Trasę Rowerową, odcinek północny lub Nadwarciański Szlak Rowerowy, odcinek zachodni lub Szlak Stu Jezior. Ten ostatni rozważam jako przejazd w dwie strony, taki TTR-N już w jedną i powrót pociągiem (względnie pociąg od pewnego miejsca w drodze powrotnej, bo w całości 410km częściowo w terenie to na razie nie jest wykonalne). Najbliższy termin z mojej strony to nadchodzący weekend - 21 lub 22 lipca. Znajdą się chętni?
Tomciaz Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Nggghhh... SSJ próbowałem zrobić wczoraj, ale mój "skrzydłowy" wymiękł w połowie i musieliśmy wracać pociągiem... żebym wiedział wcześniej... :/. Ale na następny raz jestem chetny
michalbike Napisano 24 Lipca 2012 Autor Napisano 24 Lipca 2012 Najbliższy weekend stoi u mnie pod znakiem zapytania. Pewniejszy będzie następny - 4-5.08.12. W sumie nawet najbliższy czwartek lub piątek miałbym możliwość przejechania takiej trasy. Pasuje? Inne propozycje? Inne/więcej osoby/osób?
Tomciaz Napisano 24 Lipca 2012 Napisano 24 Lipca 2012 Najbliższy weekend stoi u mnie pod znakiem zapytania. Pewniejszy będzie następny - 4-5.08.12. W sumie nawet najbliższy czwartek lub piątek miałbym możliwość przejechania takiej trasy. Pasuje? Inne propozycje? Inne/więcej osoby/osób? Wstępnie 4-5 sierpnia mi pasuje. Poproszę tylko o parę szczegółów - jaka trasa, średnie tempo, dzienny limit na dystans, ewentualne noclegi? Podzielę się swoim, niezrealizowanym planem jazdy z ubiegłej soboty - SSj w sobotę, nocleg w Międzychodzie (pole namiotowe) i NSR zachodni w niedzielę, aż do Poznania.
michalbike Napisano 24 Lipca 2012 Autor Napisano 24 Lipca 2012 Trasa: powiedzmy, że próbowalibyśmy zmierzyć się z SSJ. Tempo: myślę, że 22-23km/h (prędkość czystej jazdy), więcej na pewno nie, względnie może być mniej. Nie ma noclegów, ani limitów [patrz post #1]. Jest to wyjazd jednodniowy, a szlak ma w przybliżeniu 115km w jedną stronę. Pokusiłbym się o jedną z opcji: jazda tam i później dojazd do najbliższej stacji kolejowej i powrót do Poznania lub jazda tam, powrót również wzdłuż szlaku i w zależności od sił wsiadamy do pociągu gdzieś po drodze, jeśli tylko będzie taka możliwość lub z pociąu w ogóle rezygnujemy (230km całości wyjdzie). Inną opcją jest TTR-N, czyli Poznań-Okonek. Tutaj widzę jednak możliwość w jedną stronę, ponieważ szlak ma 210km. Dojeżdżamy do Okonka i pociągiem do domu. Napisz coś od siebie, jakie dystansze robisz, jakie średnie prędkośc preferujesz. Skoro wspomniałeś o noclegu, to może myslimy o czym innym, ponieważ rozważam tylko i wyłącznie przejazd jednodniowy, gdzie jedynym celem jest przejazd szlaku w całości i liczenie przy okazji kilometrów - nic po za tym?
Tomciaz Napisano 24 Lipca 2012 Napisano 24 Lipca 2012 Cóż, realnie patrząc na swoje możliwości - 150 km mogę zrobić bez zająknięcia w jeden dzień przy średniej prędkości około 20 km/h. Wynika to z tego, że maratończykiem nie jestem, jeżdzę raczej rekreacyjnie, a vmax mam ograniczoną przez konfigurację napędu (42/14=3). Co byś powiedział na trasę Poznań - MIędzychód - Wronki -> Pociąg -> Poznań? Ewentualny wyjazd około 6 rano z Golęcina? EDIT: jeżeli pasowałoby Ci pojeździć dzisiaj w ramach zgrania, to o 18 będę przy źródełku na Malcie.
SzymonKa378mierczak Napisano 24 Lipca 2012 Napisano 24 Lipca 2012 Ja bym chetnie dolaczyl, ale nie na wasz najblizszy wypad tylko na nastepny - pracuje, wiec weekendy mam zawalone, ale chcialbym chociaz raz na dluzsza trase w weekend skoczyc w te wakacje Podane wyzej wartosci sa ok (srednia predkosc, dlugosc trasy itp)
michalbike Napisano 24 Lipca 2012 Autor Napisano 24 Lipca 2012 Również jestem osobą jeżdżącą rekreacyjnie. Jeżdżę sporo, ale tylko dla siebie, nie startuję w zawodach (jak na razie). Prędkością maksymalną się nie kieruj, osobiście powyżej 32/12 rzadko kiedy jeżdżę. Nie organizujemy zawodów. Trasę preferowałbym przez podane miejscowości, ale w nieco innej kolejności - chciałbym po prostu konkretny szlak przejechać - w tym wypadku SSJ, czyli: Poznan, Wronki, Międzychód i następnie powrót do Wronek na pociąg albo i do samego Poznania rowerem, jeśli będą czas i siły. Nad Maltę nie dotarłem, ponieważ dopiero odczytałem posta. Niemniej, od Malty stronię, dość już wypadków
Tomciaz Napisano 24 Lipca 2012 Napisano 24 Lipca 2012 Również jestem osobą jeżdżącą rekreacyjnie. Jeżdżę sporo, ale tylko dla siebie, nie startuję w zawodach (jak na razie). Prędkością maksymalną się nie kieruj, osobiście powyżej 32/12 rzadko kiedy jeżdżę. Nie organizujemy zawodów. Trasę preferowałbym przez podane miejscowości, ale w nieco innej kolejności - chciałbym po prostu konkretny szlak przejechać - w tym wypadku SSJ, czyli: Poznan, Wronki, Międzychód i następnie powrót do Wronek na pociąg albo i do samego Poznania rowerem, jeśli będą czas i siły. Nad Maltę nie dotarłem, ponieważ dopiero odczytałem posta. Niemniej, od Malty stronię, dość już wypadków Małe sprostowanie: przez Wronki wiedzie NSR Zach., SSJ w Ostrorogu (na południe od Wronek) skręca w kierunku płd-zach. i prowadzi przez: Zajączkowo - Łężeczki - Sieraków - Kamionną - Międzychód (dane za: gps wielkopolska). Do Wronek dostajemy się z kolei prawym brzegiem Warty trasą: Mokrzec - Kobylarnia - Piaski - Wronki (pociąg). Aha, jeżeli nadal będzie utrzymywać się taka pogoda, to trzeba będzie faktycznie wyjechać około 6.00 rano - już w sobotę było parę piaszczystych odcinków, a przecież w czwartek padało. A NSR za Piaskami też może dać popalić (także drugi raz za Obrzyckiem). EDIT: co do weekendu 4-5 to jeszcze dam znać - kwestia, czy do tego czasu dojdą moje portale z wkładką. Bądź co bądź, o tyłek trzeba dbać na takiej trasie . A na Malcie faktycznie był ruch - momentami bywało niebezpiecznie, dlatego pokręciłem przez Kobylnicę do Czerwonaka. Na szlaku rowerzyści są jakoś bardziej przewidywalni.
michalbike Napisano 25 Lipca 2012 Autor Napisano 25 Lipca 2012 Faktycznie, pomyliłem trochę trasę. NSR-E i SSJ biegną przez podobne tereny, z tym, że ten pierwszy zatacza jakby większy łuk. Poczekajmy w takim razie do następnego weekendu, jak z terminem będzie coś więcej wiadomo.
Topa Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Będę sie szykował na ten weekend 4-5.08, mam nadzieje że sie uda i nic mi nie wypadnie, ale widzę że planujecie wyjazd dość wcześnie, więc dobrze, dla mnie im wcześniej tym lepiej
michalbike Napisano 25 Lipca 2012 Autor Napisano 25 Lipca 2012 Taka grupka 4-5 osób to idealnie, myślę, by było. W przyszłym tygodniu ustalimy konkrety, bo przez te 10 dni jeszcze przecież wszystko się może zmienić. Niemniej, im wcześniej tym lepiej, ale bez przeady - żeby ktoś nie zaproponował godziny 4:00 na wyjazd Co do mapki: http://www.wielkopol...lak_stu_jezior/ http://www.wielkopol...cinek_zachodni/
Tomciaz Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Łe, no robi się fajnie, coraz więcej chętnych, a w kupie raźniej . Jedyna rzecz, którą chciałbym ustalić już teraz to przebieg trasy - tak jak wyżej z uwzględnieniem wronkowego pociągu, czy szarpiemy się na całe 2 szlaki jednego dnia? Bo osobiście sądzę, że te 230km w jeden dzień jak na pierwszą jazdę tego typu to może być ciut za dużo, ale wszystko zależy od warunków na szlaku.
michalbike Napisano 29 Lipca 2012 Autor Napisano 29 Lipca 2012 .Łe, no robi się fajnie, coraz więcej chętnych, a w kupie raźniej . Jedyna rzecz, którą chciałbym ustalić już teraz to przebieg trasy - tak jak wyżej z uwzględnieniem wronkowego pociągu, czy szarpiemy się na całe 2 szlaki jednego dnia? Bo osobiście sądzę, że te 230km w jeden dzień jak na pierwszą jazdę tego typu to może być ciut za dużo, ale wszystko zależy od warunków na szlaku Miło się jedzie taką kilkuosobową grupą, jednak dobrze, by poziom był zbliżony każdego z uczestników. Co do mnie, jechałbym NSR-W do Międzychodu i tam można podjąć decyzję co dalej. Zależnie od pogody, nastroju, sił, ilości chętnych albo wracamy do Wronek na pociąg tym samym szlakiem, albo wracamy SSJ do Poznania, albo można się też podzielić na dwie grupy (zależnie od ostatniego w/w czynnika). Opcji jest kilka, może każdy chętny niech zaproponuje swoją wersję, to dojdziemy do konkretu. Od siebie proponuję NSR tam i SSJ z powrotem, start z Poznańskiego Węzła Rowerowego przy Hondzie nad Maltą - tam, gdzie zaczyna się szlak.
Mathiu Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Kiedy chcecie jechać? I już wiadomo jaka trasa, planujecie ją pokonać w jeden dzień?
michalbike Napisano 29 Lipca 2012 Autor Napisano 29 Lipca 2012 Kiedy chcecie jechać? I już wiadomo jaka trasa, planujecie ją pokonać w jeden dzień? Wiadomo tyle, co w temacie, nic więcej. Termin to najprawdopodobniej najbliższy weekend, czyli 4. lub 5. sierpnia. Tak jak tytuł tematu - jeden dzień. Co do trasy, na pewno NSR chcemy zrobić, ale jeszcze nie wiadomo co dalej. Możesz rzucić propozycję na wzór mojej z poprzedniego posta
Tomciaz Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Osobiście optowałbym za 4 sierpnia jeżeli to nie problem
Tomciaz Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Dobra Pany, mamy końcówkę wtorku, wypadałoby coś ustalić . Michalbike? Skąd jedziemy, czym zmierzamy?
michalbike Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Napisano 1 Sierpnia 2012 Dobra Pany, mamy końcówkę wtorku, wypadałoby coś ustalić . Michalbike? Skąd jedziemy, czym zmierzamy? Tam, gdzie początek ma większość szlaków, czyli z węzła nad Maltą, róg Jana Pawła II i Baraniaka proponuję początek jazdy. Zbiórka o godz. 7:00 i jedziemy do Międzychodu szlakiem NSR-W. Nie zamierzam być organizatorem, tak więc proszę o nie trzymanie się ściśle mojej wersji. Czekam na inne propozycje, co by w miarę wcześnie ustalić jeden konkretny punkt zborny, który będzie pasował każdemu albo chociaż większości (mam nadzieję, że kilka osób się zdecyduje).
Tomciaz Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 Ja proponowałbym SSJ, a powrotnie NSR-W, głównie z przyczyny większej obecności kolejowych szlaków komunikacyjnych w drodze powrotnej (Wronki, Oborniki), więc w razie gdyby coś się - odpukać - stało w trasie (defekt, przemęczenie), łatwiej będzie wrócić. Całość wyniosłaby maksymalnie około 230 km. EDIT: ja też nie poczyniam się do odpowiedzialności za organizację. Odpowiedzialność zbiorowa? Hellou? Zostali jeszce jacyś czętni?
michalbike Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Napisano 1 Sierpnia 2012 Mateusz, Przemek, Szymon, jak tam? Dalej jedziemy!
SzymonKa378mierczak Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 ja niestety odpadam, jade na woodstock jednak Nastepnym razem!
michalbike Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Napisano 2 Sierpnia 2012 Ja tak 50/50 Godzinę rzuciłem 7:00, jednak z tego co pisałeś, Tobie im wcześniej tym bardziej pasuje, więc wspomniana na początku godzina 6:00 nie stanowi akurat dla mnie problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.