Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] BMC czyli full by siimon...

siimon

Pytanie

Witam

Właśnie składam swojego pierwszego fulla. Wcześniej jeździłem Kellysem Quartz(+) a teraz dorzynam bardzo starego i ciężkiego trekinga.

Bazą będzie rama BMC.

Rama - BMC Four Tuned - za chwilę idzie w kwas i malowanie proszkowe, chyba że uda się zrobić anode.

Widelec - Sr Suntour XCR - jest

Damper - Rock ShoX SID - jest

Przerzutka P - Deore XT - jest

Przerzutka T - prawdopodobnie wpadnie SRAM

Manetki - Prawdopodobnie SRA

Hamulce - jeszcze nie wiem

Koła - zobaczymy

Reszta - wyjdzie w trakcie

;)

Rower ma być raczej nisko budżetowy ale na w miarę dobrych gratach, planowane zakończenie projektu wczesna wiosna 2013.

199996ee795470b6med.jpg

f5a16718a6d5f5e0.jpg

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nic nie pisałem, ale cały czas jest progres co prawda nie wielki ale zawsze ;)

- niestety sztyca Zoom, która waży chyba więcej niż cała rama :( nic innego w rozsądnej cenie i tym rozmiarze nie udało mi się znaleźć

- mostek jednak UNO, plus kierownica SCOTT hot rod - dość lekki zestaw i ładnie wygląda

4e2a7d8c0a01cae0med.jpg

- Opony Maxis Aspen kevlar

5d5cf1090c28796emed.jpg

Rama cały czas czeka na trawienie i malowanie a ja cały czas się waham jaki wybrać kolor...

Heh... tak cenę. Czyli 160zł za amortyzator praktycznie bez śladów użytkowania i z półtora roczną gwarancją.

Kolor raczej jednolity bo będzie malowane proszkowo. Waham się między miedzianym a grafitowy, do tego już zacząłem pracę nad naklejkami na wzór oryginalnych.

Wiosna się zbliża, a rower w proszku.

p9163m02_800.jpg

To tak żeby wyjść poza schemat deore - XT

Dalej klasycznie, manetki deore 3x10, kaseta XT.

Na koła nie miałem pomysłu w efekcie czego mam,

na przód - obręcz nieznana piasta novatec

na tył - biała obręcz Rodi DS40 plus piasta deore

Nie zdecydowałem jeszcze co zrobić z ramą, malować czy szukać innej.

pozdr

Hamulce są :) BR 446 + BL m505,

A właśnie zamówiłem łańcuch srama PC-1051 oraz rogi Smica. 

Byłem cierpliwy po to, żeby cały rower złożyć za jednym rzutem, mam nadzieje że wszystko spasuje i nie zblokuje mnie jakaś śrubka albo drobna rzecz, której mi brakuje lub jest nie kompatybilna. 

Jak z BMC zrobił się FELT http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/2864-felt-q-620/

Do końca sezonu został mi już tylko jeden maraton więc teraz mogę już śmiało powiedzieć, że rower się sprawdził i że jest taki jak chciałem! Chyba tylko raz na mazovi 24h żałowałem, że to nie FS. 

Z osprzętu jestem bardzo zadowolony.

- hamulce teoretycznie najgorszej klasy, trochę się obawiałem ale nie mam zastrzeżeń i nie zamierzam zmienić. Jedyny problem to prawdopodobnie zapowietrzony tylni, problem pojawił się po tym jak jakieś 30km przed metą zupełnie skończyły się klocki

- nielubiany DynaSys nie sprawiał problemów a wręcz przeciwnie, XT Rd-M773 zawsze i w każdych warunkach "się słucha"

- XCR wydawało by się, że obciach ale za to stosunek cena do jakość rewelacja. Regularny serwis plus wyjęcie kawałka gumy ze sprężyny (elastomer?) spowodował, że amortyzator działa płynnie na całej długość skoku. Dodatkowo jest to wersja z chromowanymi goleniami więc niema problemu z wycierającą się anodą. 

- opony Maxxis Aspen. Tu niestety nie mam porównania do innych, jak na moje wymagania dają radę. Na błocie trochę zarzuca ale to chyba normalne zwłaszcza, że na asfalcie całkiem lekko się toczą. 

- chwyty gąbkowe wymieniłem na podwójnie nawiniętą owijkę z pianki eva. Chwyt rewelacja ale niestety wybrałem biały kolor...

- korby FSA Comet. Same korby i blaty bez zastrzeżeń natomiast suport mimo że niema luzu po bagienno błotnym maratonie zaczął rzęzić. 

- rama dobrze się trzyma i podoba mi się wizualnie. Jedynie problem pojawił się ze sztycą, która się skrzywiła ale to być może moja wina bo mocna cofnąłem siodełko a to połączeniu z offsetem dało już niezła dźwignię. 

Żeby nie było tak kolorowo to jak każdy z nas wie, nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej :) dlatego będą zmiany.

Udało mi się kupić długo poszukiwane siodełko SKN tu zysk wagowy w stosunku do starego Vadera ponad 100g 

5bfd993dc0b295b3med.jpg

Z tyłu miałem ciągle problem z krzywą tarczą więc wpada XT na pająku 160mm, nie wiem jaki jest zysk wagowy ale wizualny duży.

Przednia przerzutka ma spore luzy więc na montaż czeka FD-M770.

Musze wymienić skrzywioną sztyce, wybór padnie prawdopodobnie na Turner lub coś w podobnej klasie/cenie. 

fd5aaef888941a8dmed.jpg

Jeżeli chodzi o większe modyfikację to w końcu będę potrzebował powietrznego amortyzatora. Na chwilę obecną celuję w Epicona.

Być może w przypadku przypływu gotówki zmienię trzy blaty na dwa, przy okazji upgrade manetek do XT.

Miłego dnia!

Szymon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...