Skocz do zawartości

[przerzutka tył]

Rumunekpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. wiec jak w temacie mam problem z "wyborem" przerzutki tylniej.

korba: shimano 42:32:22 "nie pamietam dokładnej nazwy"

łańcuch: shimano hg40

kaseta: shimano 8rz hg51

przerzutka tył: shimano acera

i teraz co najlepiej wsadzic alivio czy np. slx. wiem ze slx jest juz na kasety 9-10 rzedowe ale ponoc (czytajac google) niby działa na 8 rzedowych. i odpada wymian kasety na 9-10 rzedowe, zostaje na 8-emce. z góry dzieki. a i max 250zł na przerzutke.

Napisano

dobre pytanie. moze tak. jesli wymienie przerzutke to zaczynam wymarsze w ciezkie tereny, ale to beda moje poczatki wiec, powoli. ale jezdze duzo, kazdy wolny czas to rower i rower. ale mam tez na uwadze maratony ale to za jakis czas.

Napisano

czytałem, gadałem itp i "wiekszosc" mowie ze pomiedzy slx-sem a xt różnic jest tylko w wadze i czasie reakcji. a tak szczerze mówiac to Acer mi spokojnie starczał ale po 4000km troszke sie zmeczył :D.

EDIT: mam zamiar kupic pedały SPD i jeszcze za jakis czas czeka mnie wymiana przedniego widelca. :D

Napisano

jesli slx i deor beda działac w 100% na ósemce to teraz pytanie. SLX czy Deor? czy warto dołozyc te 30-40 zł do slx czy deor wystrczy.?

Napisano

Jeżeli przerzutka działa na 9 to i na 7 będzie działać, na 100%. Czy warto dołożyć jest raczej kwestią gustu w tym przypadku, co Ci się bardziej podoba wybierz ;)

Napisano

@Xanagaz - czytałem itp i przerzutki na 9-10 maja inne s"skoki" chodzi o szerokosc na kasecie, na 9-10 sa małe a na 7-8 sa wieksze. wiec dlatego pytam czy nie bedzie problemu np slx na 8 rzedówke. "kto pyta nie błądzi" :D

Napisano

ale to jest retro XT wiec.hahahahaha "D nie no zartuje, okok, to biore deora na razie. ale jeszcze jedno ale. wersje zwykłą czy shadow czy co i w ogóle. wózek długi?

Napisano

Powiem Ci tak- na 'ósemce' chodziła mi Acera, Alivio, Deore i teraz XT. Wszystkie bez problemów.

U jednego ze znanych mi użyszkodników forum pracuje na takiej kasecie SLX i również jest cacy.

Także akurat w tej kwestii nie masz się o co martwić.

Napisano

Manetki i przerzutki 6-9 są między sobą wymienne. Jaka manetka, taka kaseta. Ale: kasetę 9rzędową obsłużysz jedynie 9rzędową manetką, 6-8 możesz stosować wymiennie, lecz jeśli manetka będzie na mniej rzędów, nie wykorzystasz wszystkich koronek kasety, a jeśli na więcej, musisz ograniczyć pracę przerzutki.

Tylne komponenty MTB 10rzędowe są kompatybilne tylko same ze sobą.

• Mod Team
Napisano

Długość wózla determinuje pojemność przerzutki, a jej pojemność dobiera sie do pojemności napędu. Zakładając ze korba sie nie zmienia to im szersza, czyli kaseta o większym zakresie przełożeń tym dłuższy wózek jest potrzebny.

Napisano

ale na motaliscie, az sie w głowie zakreciło.:D moze tak. nic nie zmieniam bo wszsytko jest prawie ze nowe. korba przód to shimano 42-32-22 nazwy dokładnej nie pamietam (około 65zł), przerzutka przód to deor, kaseta tył sshimano hg51 8 rz. 11-(chyba 32). i łańcuch shimano hg 40.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...