Funn Napisano 31 Marca 2006 Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Mam małe pytanko, ostatnio naszło mnie aby zamienic moje v-ki tektro na jakąś tarcze, (chodzi mi o sam przód na razie oczywiscie;) ) i w związku z tym mam pytanie, z przodu mojego rowerku nigdy nie było żadnej tarczy jak juz wspomniałem tylko v-ki wiec piasta jest jakaś zwykła i nie wiem czy żeby zamontowac tarcze trzeba ją zmieniać i jaką tarcze mam wybrać tą przykręcaną na 6 śrub czy jakąś inna, w ogole nie mam pojecia czym to sie różni i jaka bedzie dobra do mojego rowerku, jestem zapalonym kolarzem ale z montażem tarcz nie miałem do czynienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 31 Marca 2006 Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Następny temat prosimy już założyć zgodnie z ZASADAMI. Brakowało "[]". Pozdrówko porządkowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 31 Marca 2006 Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Jeśli nie masz piasty po tarcze to najpierw czeka cię wymiana piasty. Jaki masz amor bo to też jest ważne i czy masz w nim mocowanie na zacisk (do np. XC-60 albo niższych RTS nie ma co tarczy montować bo ci amora rozpierniczy) bo jeśli nie masz to jeszcze cię czeka wymiana amora Jesli chodzi o standardy mocowania tarczy to nie ma różnicy w późniejszym użytkowaniu jaki wybierzesz. No i jak jeździsz: XC, Dual czy coś innego. TO tyle ode mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Piaste musisz zmienic i raczej wybierz taka do ktorej tarcze mocuje sie srubami. Kupujac piaste na center lock bedziesz zmuszony kupic hampel shimano bo tylko oni stosuja takie mocowanie :glare: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Funn Napisano 1 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 amortyzatorek mam w porządku, duuży uskok 12 cm, sanitur magnesium czy coś takiego, mocowanie zacisku na tarcze jest oczywiscie, dzięki panowie a teraz ile kasy trzeba przeznaczyć na taki montaż? podajcie dwie opcje najtańszą i najdroższą no i czy trudno jest to wszystko zrobic samemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 1 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 iaste musisz zmienic i raczej wybierz taka do ktorej tarcze mocuje sie srubami. Kupujac piaste na center lock bedziesz zmuszony kupic hampel shimano bo tylko oni stosuja takie mocowanie Tu sie nie zgodzę! Tak, Shimano mowi że tylko ich hample działają najlepiej na Center Lock'u, ale Kelly's mocuje piaste center lock i zakłada Hayesa. Jak kto nie wieży to może TU zajżeć A wracaja do tematu najtańsz opcja czyli piasta, hampel, klam, tarcz i szprychy nie powinno przekroczyć. Jeżeli lubisz grzbać przy rowerku (tak jak ja) to możesz sam sprubowac zrobic. Ale przeplec piaste to nie takie proste! Ja 2 razy musiałem zrobic , bo za 1 razem zdupiłem robote :lol: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość_funn_* Napisano 2 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Tu sie nie zgodzę! Tak, Shimano mowi że tylko ich hample działają najlepiej na Center Lock'u, ale Kelly's mocuje piaste center lock i zakłada Hayesa. Jak kto nie wieży to może TU zajżeć A wracaja do tematu najtańsz opcja czyli piasta, hampel, klam, tarcz i szprychy nie powinno przekroczyć. Jeżeli lubisz grzbać przy rowerku (tak jak ja) to możesz sam sprubowac zrobic. Ale przeplec piaste to nie takie proste! Ja 2 razy musiałem zrobic , bo za 1 razem zdupiłem robote :lol: . nie powinno przekroczyc.... jakiej sumy??? bo nie napisałeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
argun Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Witam :!!: W zeszlym roku kupilem sobie nowy rowerek - Fuji Thrill :arrow: : http://www.fuji.pl/index.php5?a=sklep&s=pokaz&id=92 Ofc niestety ma /mial kilka wad , pedaly nie byly metalowe wiec juz po pierwszej jezdzie musialem wymienic niestey za wlasna kase... nastepnie wygieła sie podemna sztyca , wymienili i jest oki. Nio i najgorsze sa hamulce ( ocieraja o tarcze a przod beznadzijnie slabo hamuje- bylem w serwisie i nie wyregulowali tego) bo reszta juz jest oki i wlasnie chce je wymienic tylko ,ze nie ma pojecia na jakie (tarczowe) i tu prosze o rade :!!: . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Ile masz funduszu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 400-500 zł max (przod i tył) z montażem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
argun Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Post wyżej to bylem Ja:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 No to Deore 535 w Bikestacji , jak zagadasz do nich na gg to pewnie kupisz za tyle co ja - 550 zl z przesylka za pobraniem. Zdecydowanie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
argun Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Oki , thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Tu sie nie zgodzę! Tak, Shimano mowi że tylko ich hample działają najlepiej na Center Lock'u, ale Kelly's mocuje piaste center lock i zakłada Hayesa. Jak kto nie wieży to może TU zajżeć Wyjatek od reguly - duzo takich ? Nie - tylko sztuki - takie jak ta. Jak by to bylo takie swietne rozwiazanie wszyscy by przeszli na center lock. A juz calkiem na marginesie ten hayes tam zamontowany jest gowno warty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lenoxs Napisano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 powiedzcie mi bo chcę kupić Deore 525 albo 535. Tylko nie wiem czy kupić z tarczą czy bez. Bo mam tarcze nieznanej firmy 160mm w stanie bardzo dobrym i nie wiem czy opłaca się kupywać nową tarczę. Może to zmienić pod względem hamowania niż bym miał oryginalną tarcze?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 A da sie kupic nowy bez tarczy ?? - moze glupie pytanie ale nie widzialem jeszcze w zadnym sklepie zeby sprzedawano sam hamulec bez tarczy :034: . Chyba ze mowa np o zakupach na allegro. To jak to jest ?? Ale... skoro mozesz i chcesz zaoszczedzic kupujac bez - kup bez - sam zobaczysz jak bedzie taki zestaw dzialal po zalozeniu hamulca. Jak bedzie do d**y to dokupisz oryginalna tarcze i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lenoxs Napisano 5 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 właśnie że dużo sklepów interentówych sprzedaje bez tarczy. Ale chciałem się spytać czy ktoś miał taką kombinacje hamulce hyd. (bardzo dobre) i tarcze niefirmowe (biedne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Wproszę się do tematu, a więc przepraszam. Interesuje mnie zmiana jak najniższym kosztem (nie chodzi mi o hamulcopodobny wyrób w makrokeszach ) hamulca przedniego v-brake na tarczowego. Poza hamulcem muszę dokupic jeszcze piastę . Co byście mi polecili? Aha, czy jest to możliwe, abym podłączył go linką do klamkomanetki altus, czy muszę to też wymienić? Jaki byłby ogólny koszt takiej operacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leyek Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Powiem Ci co ja zrobilem (tzn jestem w trakcie zmiany). gdyz mialem podobny problem. Zastanawialem sie nad Hayesami i Avidami ale najtaniej wyszedl by mnie Hayes mx2 (okolo 200zl), wiec chcialem go kupic. Ale przez przypadek znalazlem hydraulicznego deore m525 za 200zl wiec go kupilem. Pozostawal jeszcze problem klamkomanetek alivio. Musialbym zmienic manetki ale znowu udalo mi sie na allegro znalezc same uchwyty do tych manetek. Teraz jeszcze zostalo piasta i zaplatanie. Zdecydowalem sie na piaste Joytecha uszczelniona za 29zl do tego zaplatanie kola 25zl (jesli zdemontujesz kolo samemu) do tego szprychy - jakies takie w miare za 1zl za sztuke (u mnie 36 sztuk). Tak wiec w sumie musisz liczyc: -hamulec 200zl -piasta 29zl -szprychy 36zl -zaplatanie 25zl -zmiana manetek lub uchwytu jesli hydraulik od 5zl -pancerz i linka jesli mechanik Tak wiec w sumie bedziesz musial liczyc 300zl minimum plus jakies koszty przesylek. Moze o czyms zapomnialem albo sie pomylilem wiec mozecie mnie poprawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Hydraulik... Chmmm.... To by było piękne, ale... drogie :025: Ale mechaniczny byłby tańszy chyba... I tu nie wiem do końca: Czy jak bym kupił jakiegoś mechanicznego to trzeba by było wywalić klamkomanetke? czy to by działało na manetce altusa? Myślałem o jakimś tanim winzipie za 150-180zł Zapomniałem dopisać, że chciałbym zmodernizować Unibike evo '06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leyek Napisano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Nie jestem w tej sprawie ekspertem ale z tego co wiem to mechaniczne dzialaja z klamkami od v'ek wiec nie ma problemu Z tego co czytalem na tym forum to ten WinZip bedzie dobry (w szczegolnosci jesli ma sie skromne srodki) ale jak juz mowilem nie jestem ekspertem. Sam ciagle sie zastanawiam co u siebie na tyl zalozyc i tez sie zastanawialem nad tym WinZipem ale niedlugo urodziny wiec jakas kasa wpadnie i chyba doloze do avida bb5 Przypomnialo mi sie ze jak kiedys w starym rowerze mialem klamkomanetki altusa to mialem je z hamulcami canti i nie wiem czy tarcze dzialaja z takimi klamkami, ktos inny musi sie wypowiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fistach Napisano 7 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Osobiscie bym nie zakladal hydraulicznego hebla na przod do Unibike'a lub roweru w tej klasie cenowej . Dlaczego? Bo amortyzator po miesiacu nachapie sie luzów... Razem z RST mialem HOPE mph 3.0 i amor mial luzy po tygodniu... Musialem obnizyc moc hamwoanai bo jakbym sie kiedys rozpedzil do 50 i zacisnal klamke na full to by mi amora polamalo ... no ale teraz bombel z3 wiec jemu zaden hebel rady nie da:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.