Skocz do zawartości

[rura sterowa]wymiana widelca na inny z krótszą rurą sterową

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda następująco, mam rower z seryjnie zamontowanym sr xcm plus poniższe części:

mostek - 40mm

stery VP-A41AC - 8,5 mm

podkładki - 20mm

główka ramy - 135 mm

Mam okazję kupić lepszy amortyzator z przyciętą rurą sterową do 17,5 cm i zastanawiam się czy jest szansa by to wszystko bezpiecznie złożyć razem.

Wiem że podkładki mogę bezpiecznie wyrzucić, ale to w dalszym ciągu da mi 18,3 cm przy długości sterówki 17,5.

Tak wiec pytanie brzmi czy jest coś co mogę zrobić poza szukaniem niższego mostka, coś około 30mm?(są w ogóle takie dostępne?), i w jaką bezpieczną różnicę między mostkiem a końcem rury sterowej powinienem celować.

W innym temacie dostałem propozycje mostka FSA o wysokości 3,5 cm, tak więc jeśli zdecydowałbym się na tę opcję będzie to wyglądać następująco:

mostek 35 mm

główka ramy 135 mm

stery VP-A41AC 8,5 mm

co razem razem daje 17,85 cm, co przy długości sterówki 17,5 cm daje 0,35 cm luzu.

Chciałbym się jeszcze upewnić czy wszystko jest ok, i czy nie ma żadnych przeciwwskazań do instalacji mostka bezpośrednio na sterach bez podkładek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...