CruZer93 Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Witam, Jestem tutaj nowy na forum i chciałbym by ktoś pomógł mi rozwiązać moje problemy. Kupiłem nowe opony dwie na przód i tył firmy continental ultra sport 700x 23c po dwóch tygodniach jazdy złapałem kapcia po jeździe na kamieniach (remontują drogę ) Prawdopodobnie było to wynikiem zbyt małego ciśnienia bo zalecane jest 8,5 a ja miałem 5 atmosfer niestety pompką nożną więcej nie dałem rady. więc czy ktoś może polecić lepszą pompkę albo czy da się napompować tyle na stacjach. Głównie spotkałem się z max 5-6 atmosfer w kompresorach czy lepiej na tył wrócić z oponą 700x40c firmy kenda, identyczną do tej http://allegro.pl/op...2450696189.html i tam ciśnienie zalecane jest 3-4,5 atmosfery
Mod Team Maniak Napisano 18 Lipca 2012 Mod Team Napisano 18 Lipca 2012 Odpuść sobie te oponki na niskie ciśnienie, te co kupiłeś są dobre, kup normalna pompę podłogową bo w szosowych kółkach bez niej ani rusz. Jak ma być tanio to polecam taką : http://r.twenga.pl/g...jMxNTY%3D&dac=1 Mam ją już chyba 5lat i dopiero ostatnio wymieniłem końcówkę bo wyrobiły się gumki, tylko że akurat dostałem wersję z podwójną-uniwersalną końcówką i za taką się rozejrzyj bo przejściówki to utrapienie. Inne beto też mogą być spoko. Mam jeszcze SKS Airbase Pro była droga a musiałem ją już kilka razy naprawiać i wymieniać uszczelki (też ok 5lat eksploatacji) więc średnio polecam ale daje radę. Jest tego sporo. Co do kapcia, zdarza się na każdym ciśnieniu ale niema sensu jeździć na 5barach bo są zarąbiste opory. Jak masz max 8,5 to tyle dawaj , względnie 7,5-8 jak chcesz mieć więcej komfortu.
fafcia Napisano 21 Lipca 2012 Napisano 21 Lipca 2012 2 tygodnie temu w lidlu były fajne tanie pompki z manometrem,wyskalowana na 12 bar,niby pisze że do 7 można pompować ale ja moją vittorie do 8 napompowałem,a cena pompki ....18 złotych
PxiTeR Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 2 tygodnie temu w lidlu były fajne tanie pompki z manometrem,wyskalowana na 12 bar,niby pisze że do 7 można pompować ale ja moją vittorie do 8 napompowałem,a cena pompki ....18 złotych
f16marcin Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Głównie spotkałem się z max 5-6 atmosfer w kompresorach Widocznie widziałeś jakieś dziwne te kompresory. Może nie były ustawione na wartość maksymalną. Ja przy swoim z małą butlą wbijam 8 max kolega z większą 10 atmosfer. Jeżeli będziesz miał okazję kup kopresor - przydaje się bardzo. Jeżeli nie to pozostają Ci opcję kolegów wyżej bo też się nadają
Mod Team Maniak Napisano 25 Lipca 2012 Mod Team Napisano 25 Lipca 2012 Do szosówki trzeba mieć kompresor z 10bar max lub więcej, jak masz 8bar max to da się napompować opony do 8bar, ew tylko gdy pracuje pompa ale z butli nie wyrówna Ci ciśnienia bo opona stawia za duży opór. Trzeba też patrzeć żeby kupić cichą maszynę bo większość kompresorów jest strasznie głośna, nie każdy i nie wszędzie może sobie pozwolić na tak głośne urządzenie, tym bardziej spełniające powyższe warunki bo to już urządzenia trochę kosztujące. Dodatkowo do kompresora potrzeba stosować redukcję na prestę, wszystkie pistolety mają końcówki na samochodowy. Te redukcje zwykle przepuszczają, wskaźnik ciśnienia nie działa wtedy poprawnie i inne takie niedogodności. Ogólnie kompresor to wcale nie taka wygoda jakby ktoś myślał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.