Skocz do zawartości

[dźwignie hamulców] klamki canti do tarczówek ?

BuyBike

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie się zastanawiam nad różnymi rodzajami klamek do hamulców. Proszę mnie poprawić jeśli coś źle piszę.

Klamki v-brake - nadają się tylko do hamulców V-brake

Klamki szosowe=klamki canti - oprócz hamulców szosowych i canti obsłużą również hamulce tarczowe mechaniczne

Mam dylemat bo ostatnio sprzedawca poinformował mnie że klamkomanetki shimano m390 obsłużą v-brake i tarczowe co według mnie się wyklucza. Z góry dzięki za wszelkie uwagi. Pozdrawiam

Wszystko kręci się wokół tego, że różne klamki wyciągają różną ilość linki. Właściwie każdy hamulec zadziała z każdą klamką, canti dają na tarczówce lepsze wyczucie, ale też klamka ma więcej skoku i mniejszy zakres, więc mogą (choć nie muszą) wystąpić problemy z regulacją hamulca tak, żeby nie tarł o tarczę. Jak chcesz mieć możliwość regulacji wyciągu linki, to kup takie klamki, które mają pokrętło regulacyjne. Możesz też poszukać starych klamek shimano DX, albo LX z servo wave.

m390 obsłużą Vbrake i tarczówki.

Klamki do Canti znakomicie spisywały przy współpracy z zaciskami Hayes MX1. MX1 z klamką od V działały wręcz kiepsko.

Mechaniczne zaciski shimano i avid działają najlepiej ze zwykłymi klamkami pod V, choć zastosowanie klamek o regulowanym ciągu, np Avid SD7 uzupełni możliwości regulacyjne(modulacja/twardość klamki)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...