BuyBike Napisano 18 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Właśnie się zastanawiam nad różnymi rodzajami klamek do hamulców. Proszę mnie poprawić jeśli coś źle piszę. Klamki v-brake - nadają się tylko do hamulców V-brake Klamki szosowe=klamki canti - oprócz hamulców szosowych i canti obsłużą również hamulce tarczowe mechaniczne Mam dylemat bo ostatnio sprzedawca poinformował mnie że klamkomanetki shimano m390 obsłużą v-brake i tarczowe co według mnie się wyklucza. Z góry dzięki za wszelkie uwagi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcingrychtol Napisano 18 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Wszystko kręci się wokół tego, że różne klamki wyciągają różną ilość linki. Właściwie każdy hamulec zadziała z każdą klamką, canti dają na tarczówce lepsze wyczucie, ale też klamka ma więcej skoku i mniejszy zakres, więc mogą (choć nie muszą) wystąpić problemy z regulacją hamulca tak, żeby nie tarł o tarczę. Jak chcesz mieć możliwość regulacji wyciągu linki, to kup takie klamki, które mają pokrętło regulacyjne. Możesz też poszukać starych klamek shimano DX, albo LX z servo wave. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 18 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 m390 obsłużą Vbrake i tarczówki. Klamki do Canti znakomicie spisywały przy współpracy z zaciskami Hayes MX1. MX1 z klamką od V działały wręcz kiepsko. Mechaniczne zaciski shimano i avid działają najlepiej ze zwykłymi klamkami pod V, choć zastosowanie klamek o regulowanym ciągu, np Avid SD7 uzupełni możliwości regulacyjne(modulacja/twardość klamki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.