elwrona Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Witam wszystkich serdecznie. Ważę 100kg - z tym, że cały czas chudnę. Docelowa waga to około 85kg Chciałbym zacząć modernizować swój rower (tak jak w temacie - rocznik 2011). Jak na razie wszystkie części to montowane fabrycznie podzespoły. Budżet to około 2800-3200 pln. Dodam, że średnio zależy mi na gubieniu wagi. Raczej chciałbym się skupić na wytrzymałości. Wymianę planuje zacząć od: amortyzatora: (Suntour XCR LO 100mm - chciałbym aby tak było ) - zmiana na Rock Shox Reba RL Amortyzator Rock Shox Reba RL 100mm biały BS (2453593814) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. kół: (piasta przód - Scott Team Disc IT, piasta tył - SRAM MTH 306 Disc IT, obręcze - Alex XC-44 Disc 32H / Eyelets. Teraz bardziej przypominają ósemki - ważyłem 135kg ) - zmiana na - ?? i tu pojawia się pytanie jakie koła. Lubię jeździć w terenie i chciałbym uniknąć dewastacji kół.... zwłaszcza tylnego. Powiedzmy, że budżet na koła to 600-750 pln hamulców: (Tektro Draco z tarczami 180/F i 160/R mm) - zmiana na Shimano Deore XT BR-M785 Hamulce tarczowe Shimano Deore XT BR-M785 - bikestacja.pl - czy będą to dobre hamulce pod moją obecną wagę?I jakie tarcze do nich dobrać? Shimanowskie czy raczej polecacie coś innego. Z góry dziękuję za wszytkie odpowiedzi. Nikt się nie wypowie?
ZedDraco Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Hej, mam identyczny rower, częściowo rozbudowany przez poprzedniego użytkownika, który sam też staram się stopniowo rozwijać. Obecnie mój amortyzator to Manitou Drake. Jestem z niego bardzo zadowolony i mogę go szczerze polecić. Dobra praca w terenie nawet mimo mojej dużej wagi. Jeśli chodzi o koła to mam obręcze Syncrosa. Nie pamiętam modelu, ale mogę sprawdzić. Opony Continental Race King. Piasty sam niedługo planuję wymienić, bo w tylnej mi coś niepokojąco zgrzyta. Hamulce Shimano m785 to mój najświeższy nabytek. Wiele osób na forum poleca, jako alternatywę tańsze SLX BR-M666 z uwagi na niewielkie różnice między obydwoma modelami. Mi udało się dostać XT po cenie okazyjnej, więc się nie zastanawiałem. W porównaniu do oryginalnych Tektro XT'ki są po prostu genialne. Zjazdy gdzie do tej pory jechałem ze śmiercią w oczach pokonuję praktycznie bezproblemowo. Aha moja waga jest zbliżona do Twojej. Niedawno miałem 97kg teraz już na szczęście kilka kilogramów mi ubyło. Sam dopiero raczkuję w temacie mtb, ale mam nadzieję, że choć odrobinę pomogłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.