Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] Jaki niedrogi hydraulik wybrać?

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, obecnie mam w rowerze dwa komplety GX-2 Hayesa (to samo co MX-2) i o ile przód jakoś działa to z tylnym ciągle są problemy. Na rowerze jeszcze niedawno uczyłem się jeździć na jednym kole więc hamulca używałem cały czas, i co chwilę trzeba go było regulować. Czasem śmigałem w terenie i z trudem ale dawały radę.

Teraz rower jeździ bardziej jako trekking ale tylny hamulec muszę zmienić. Przede wszystkim dlatego że już 2 raz zgubiłem jeden klocek, który gdy jest już nieco zużyty po prostu się wysuwa. Klocki są wpinane jedynie na magnesach i o ile z przodu to rozwiązanie się sprawdza to z tyłu klocka nieruchomego nic nie trzyma, jakby magnes nie łapał.

Potrzebuję jakiegoś niedrogiego zacisku bo tarcza chyba może zostać, mechanik mi wystarcza ale pewnie lepiej zainwestować w hydraulik.

Szału nie wymagam, jedynie jakiegoś mocowanie klocków na zawleczki czy coś podobnego.

Shimano M445. Za 400-450 PLN masz komplet na cały rower (z tarczami, przynajmniej kiedyś widziałem taką ofertę na Allegro). Klocki na zawleczkę. Mam w Levelu A4 na żywicznych klockach. Spisują się rewelacyjnie. Problem zaczyna się tylko przy dużych mrozach... Przy -25 stopniach nie odbiła mi klamka. Jeździłem przy -10 stopniach - bez problemów... Trzeba o tym pamiętać.

nie baw się już w mechaniczne hamulce, kup jakaś używkę w dobrym stanie, widziałem na allegro ostatnio shimano br-m535 klamka+przewód+zacisk za 120 zł praktycznie nie używany. Tarcze masz po tym haysie więc nie ma problemu możesz kupić coś z shimano za dobre pieniądze. Albo napisz na forum że poszukujesz tylnego hamulca za małe pieniądze, ostatnio tak zrobiłem i w ciągu jednego dnia miałem 3 propozycje i wszystkie z mojego miasta, wybrałem avida juicy 5 za 150 zł w dobrym stanie.

M445 to jest chyba teraz najniższy model hebli shimano i zakup kompletu za 400-450zł to nie porozumienie.

Nowe kompletne można wyjąć za 300-350zł max z tarczami.

Mechaniki są tańsze a po za tym już masz cały osprzęt wiec jak są problemy z zaciskiem to kup bb5 i będziesz zadowolony.

Jeśli jednak dalej chcesz hydraulika to szukaj avida np juicy 3 mam porównanie do m445 bo sam taki ujeżdzam a w biku narzeczonej jjest właśnie komplet juicy 3 i jestem zniego bardziej zadowlolony, w gronicah120-140zł kupisz używkę(mi sie nawet dwa sezony temu dał trafić nówkę za 145zł:)

Kurcze o tych mrozach nie pomyślałem, w sumie cały rok jeżdżę więc z hydraulikami może być problem?

Jeśli chodzi o hamulec, to trzeba mi tylko tylni zacisk z klamką, bo mam inne rowerowy wydatki, tak powyżej stówki chcę coś znaleźć więc dzięki za propozycje, będę patrzył.

M445 to jest chyba teraz najniższy model hebli shimano i zakup kompletu za 400-450zł to nie porozumienie.

A zaiste. Jest to najniższy model. Nie demonizuj. Wszystko zależy od tego jak planujesz używać hamulców. Do amatorskiej jazdy po lesie (bez ekstremów) wystarczają w zupełności, tym bardziej wystarczą do jazdy trekingowej.

No to się teraz zastanów co napisałeś, do takiej jazdy wystarcza także dobre v-ki np sd 5

Mi raczej chodzi o to że za 400-450zł można wyjąć lepsze heble np juicy 5, m445 kupisz już za 300zł komplet z tym ze teraz te ceny są z deka p....e.

No to się teraz zastanów co napisałeś, do takiej jazdy wystarcza także dobre v-ki np sd 5

Zależy ile ważysz... Ja trochę ważę i z V-ek w trekingowym na przyzwoitych klockach jestem średnio zadowolony, aczkolwiek poziom sprawności hamulców jest już akceptowalny. Wolałbym jednak mieć tarcze z mojego mtb.

Zapomniałem dodać - rama nie pozwala mi zamontować V-ek więc ten pomysł odpada jako nawet awaryjny. Dziś przy okazji zakupu klocków sprzedawca poinstruował mnie jak naprawić zacisk, wypadł mi tam magnes który trzyma klocek i muszę jakiś dosztukować, co nie zmienia faktu że hamulec prędzej czy później zmienię, nie potrzebuję "dołożyć bo warto do lepszego" tylko najtańszą wersję która będzie działała bezawaryjnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...