Skocz do zawartości

[klamkomanetki] Jak wykrecic srubke z wyrobionym gniazdem

xwiewiurx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chce zmienic linki w rowerze i okazalo sie, ze srubka ktora przytrzymuje plastikowa gorna czesc klamkomanetki jest nie do odkrecenia. Glowka jest wyrobiona tak ze zaden (zegarmistrzowski) srubokret nie da jej rady. Czytalem juz podobny temat na forum ale tam bylo o sztycy i wydaje mi sie ze dostep byl latwiejszy do owej srubki niz w moim przypadku.Moja jest w dolku (starszy model klamkomanetek ACera) i nie mam za bardszo jak sie do niej dostac. Jest zbyt malutka i krotka zeby cos z nia zrobic. Ma ktos jakies pomysly?

Napisano

xwiewiurx, na początek spóbuj z większymi śrubokretami niż zegarmostrzowskie, może jak będzie dłuższe ramię=większa siła to śruba puści

Jeśli większy śrubokręt nie pomoże to pobaw się tak

1. Nawiercasz na niskich obrotach otwór w śrubie na głębokość jakieś 3-5mm - w Twoim przypadku wiertło 1,5mm albo 2mm (bo tam jest niewielka śrubka)

2. W wywiercony otwór wbijasz imbus (najlepiej taki który pójdzie na złom) w rozmiarze 2mm albo 2,5mm (w zależności od użytego wiertła)

3. Wbitym imbusem wykręcasz uporczywą śrubę

No i po kłopocie, przynajmniej teoretycznie ;) Przy rozwiercaniu musisz tylko uważać żeby prowadzić wiertło w osi śruby

Skoro śruba ma uszkodzony łepek i tak pójdzie do wymiany.

Napisano

Polek: czy jak rozwierce glowke to gwint zostanie? nie zamala srubka na taka operacje?

cyrax: wiekszy srubokret nie dal rady. srubka jest tak mala i delikatna ze uzywajac wiekszego srubokreta rozwiercam gniazdo jeszcze bardziej.

dzieki za podpowiedz. na razie jeszcze nie posiadam wiertarki czy czegos podobnego zeby to zrobic ale widze ze bede musial sie wybrac do sklepu w weekend. ale z drugiej strony czy ja nie polamie tej manetki przez takie wbijanie w owalna dziurke kwadratowego imbusa?? srubka na 100we idzie do wymiany ale czy w rowerowym zastepcza dostane?? wyglada to tak

https://picasaweb.google.com/jeleniwiewiur/18Lipca2012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJPY8LzNqpD4-gE&feat=directlink

Napisano

Weź śrubokręta torxa troszkę większego od tego wyrobione w śrubce, wbij go młotkiem i powinno się odkręcić. Próbowałem tak i śrubka wyszła.

Napisano

Przydałaby się wiertarka. Można nawiercić dziurę i użyć "wykrętaków do śrub". Powinno pójść.

Do kompletu mogą byc lewe wiertła. Przy ich pomocy w trakcie rozwiercania można z dużym powodzeniem wykręcić trefną śrubę.

Napisano

Użyj kleju epoksydowego. Nałóż klej do odtłuszczonego otworu. W środek włóż szeroki płaski śrubokręt. Zabezpiecz śrubokręt przed obracaniem-wypadnięciem. Poczekaj na utwardzenie kleju. Starą śrubę zastąp nową bądź natnij brzeszczotem szczelinę pod śrubokręt płaski.

Teoretycy od wykrętaków oraz rozwiercania. Dla dobra ogółu zachowajcie te rady dla siebie.

Napisano

Zastanawiam się czy ci, którzy sugerują wiercenie w tejże śrubie widzieli ją :) Cała śruba ma jakieś 5 mm długości, od powierzchni łebka do początku gwintu :)

Z tego co wiem pokrywy od klamkomanetek shimano można kupić w detalu. Jeśli zgwałcisz śrubkę i to nie pomoże możesz przemocą usunać pokrywę manetki i zastąpić ją nową. (Wydaje mi się że ten element nie może być drogi). Możesz też wykorzystać fakt że pokrywa jest plastikowa - "wyciąć" ten kawałeczek pokrywki który trzymany jest przez śrubę. Pokrywka trzyma się na dwóch, jest lekka i nie podlega żadnym obciążeniom w czasie pracy manetki czy jazdy na rowerze - z powodzeniem będzie się trzymać na jednej śrubie.Oczywiście to metody ostateczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...