damian1400 Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 Witam wszystkich, Jestem nowy nie tylko na forum, ale i w świecie rowerzystów (tzn rowerem potrafię jezdzić mniej więcej od 6 roku życia ale na poważnie zacząłem jezdzić od niedawna ) i mam do was pare pytań odnośnie kupna nowego roweru. Na początku chciałbym powiedzieć, że mam za sobą dopiero dwie poważniejsze wyprawy rowerem, pierwsza 20km, i druga około 42km. na razie jezdziłem na rowerze młodszego brata a mianowicie Romet Orkan 2.0. Powiem tak, na dłuższe wypady średnio się nadaje, chodzi mi głównie o komfort jazdy, samo siedzenie na oryginalnym siodle przez dłużej niż godzina staje się męczące (zdaje sobie sprawę że siodło można zawsze wymienić). Przechodząc do sedna sprawy. Poszukuje roweru typu jak ten Romet, zamierzam jezdzić w szczególności po asfalcie i drogach utwardzonych, ale czasami może się zdarzyć że udam się w jakiś lekki teren. Chciałbym aby koszt takiego roweru (koniecznie nieużywany) wynosił ok. 1500zł ale jeśli mam się męczyć to odrazu mówię że te 200-300zł więcej byłbym w stanie dorzucić. Następna sprawa, z tego co wiem to lepsze są rowery z kasetami niż te z wolnobiegami, tutaj mam też prośbę, czy mógłby ktoś mnie bardziej wtajemniczyć i wytłumaczyć jaka jest wizualna różnica pomiędzy kasetą a wolnobiegiem? Póki co jestem zielony w tych sprawach i potrzebuję pomocy. Chciałbym potrafić odróżnić kasetę od wolnobiegu tak aby sprzedawca w sklepie nie zrobił mnie w wałka i nie wcisnął kitu Poza tym słyszałem że wszystkie rowery Unibike mają kasety, czy to prawda? Aha, jak ogólnie ma się sprawa z oponami podczas dłuższych wypraw, słyszałem że komuś w czasie wypadu (jednak była to droga w większości nieutwardzona) poszła opona i musiał dzwonić po pomoc, czy takie problemy zdarzają się podczas jazdy zwykłymi drogami? Pod koniec, wszystkich którzy będą chętni mi pomóc prosiłbym o podanie konkretnych modelów jednośladów. Pozdrawiam!
ArkaBike Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 http://allegro.pl/okazja-rower-leader-fox-18-sram-x4-1450-zl-i2494587334.html
damian1400 Napisano 18 Lipca 2012 Autor Napisano 18 Lipca 2012 A jest ktoś jeszcze w stanie odpowiedzieć na moje pytania? Mam jeszcze jedno, czy opłaca się kupować rower przez internet? Np. na allegro? Czy można się naciąć? Wiem że to głupie, ale jeśli wypatrzy się jakiś konkretny model i nie ma go w żadnym sklepie w moim mieście to nie pozostaje nic innego.
wojtus025 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Mam jeszcze jedno, czy opłaca się kupować rower przez internet? Nic strasznego - płacisz i rowerek sam przyjeżdża:)
Terrqge Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Pod warunkiem, że masz o tym nieco pojęcia, i nie przeraża cię perspektywa wysyłania roweru na gwarancję gdzieś daleko, a potem czekanie aż przyjdzie naprawiony. Kupując rower często zwracamy uwagę tylko na osprzęt, ale autoryzowany serwis w okolicy to jednak niewątpliwa zaleta kupowania na miejscu, no i zawsze na rowerek możesz usiąść, zmierzyć, sprawdzić czy Ci pasuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.