Vardal Napisano 17 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam Od jakiegoś czasu zastanawiam się co zależy od sztywności amortyzatora, jakie rodzaje sztywności wyróżniamy (w jakich płaszczyznach) i dlaczego zwracać na nią uwagę przy doborze odpowiedniego amora. Chodzi tu oczywiście o przedni amortyzator. Za odpowiedzi z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 17 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 sztywność : boczna- wyginanie na boki, w szczególności przy skrętach z dużą prędkością, przy sprintach z zablokowanym amorem skrętna- przy skręcaniu (obcieranie obręczy, dzwonienie tarcz) chociaż tu największe znaczenie ma sztywność koła wzdłużna- chowanie sie amora pod rame podczas hamowania jeszcze jest sztywność rury sterowej, niestety nie wiem do czego to zaliczyć , do wszystkiego po trochu sztywność zależy od: grubości goleni górnych 9spasowanie z dolnymi, średnica) odlewu goleni dolnych ( haki, spasowanie z górnymi materiału, ( magnez, alu, stal ,karbon) skoku (tu to już rożnie bywa, temat rzeka) rury sterowej (1', 1,125', 1,5', stożkowa ośki w piaście ( QR 9mm, 15mm., 20mm) dokładność wykonania i montażu podkowa ( z przodu , z tyłu, pusta, 2 podkowy [magura]) na sztywność wpływa też główka ramy i tzw dwupółka sztywność amora wpływa na precyzje sterowania, wydajność i efektywność, poprawną pracę ( mniejsze tarcie) jest to rozległy temat, mam nadziej że pomogłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vardal Napisano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Dzięki wielkie za odpowiedź, właśnie tego szukałem, rozwiałeś moje wątpliwości. Jak ktoś ma coś jeszcze do dodania to bardzo proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Poszczególne czynniki dają się zauważyć zależnie od: rodzaju hamulca (tarczowy czy obręczowy), wagi użytkownika, warunków eksploatacyjnych, stylu jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.