Skocz do zawartości
  • 0

[rower] b'Twin Rockrider 6.3

Wejherowo

Pytanie

Witam.

Po przeczytaniu paru pozytywnych opinii w internecie i przejażdżce w sklepie zdecydowałem się na zakup roweru z tematu. Jako, że jest to mój pierwszy porządny rower "full" staram się go na bieżąco katować. Pierwszego dnia po zakupie zgubiłem połowę bieżnika na tylnym kole, co zostało w serwisie skwitowane "leżakowaniem" gumy na sklepie. Szkoda że w nikt mi o tym nie powiedział przed zakupem. Generalnie rower zachowuje się bardzo dobrze na szosie i w lesie. Amortyzacja dobrze spisuje się na polskich drogach i tam gdzie d*** wcześniej bolała, teraz jedzie się dużo bardziej komfortowo.

Rower przychodzi fabrycznie z oświetleniem, które można od razu zdemontować. Moje odpadło pierwszego dnia, urwały się zapięcia.

Do roweru jak na razie dokupiłem błotniki kellys, tegoż producenta oświetlenie oraz lusterko Zefal. Z racji trasy którą się poruszam, lusterko często ratuje mi cenne sekundy na skrzyżowaniu :)

Wymieniłem także opony na Shwalbe Black Jack, na których protektor jest wyraźnie wyższy, a całe opony jakby szersze. W lesie "idzie" wyraźnie lepiej :) Na trasie trochę ciężko, ale daję radę. Co mnie nie zabije to mnie wzmocni. Najbliższe zakupy to porządny damper i amortyzator widelca, oraz lepsze oświetlenie na przod, takie które poza "wy mnie widzicie" da mi także "ja widzę drogę".

Aha byłbym zapomniał. Byłem zmuszony wymienić także sztycę siodełka oraz samo siodło, bo przeznaczone do tego roweru przez producenta okazało się niekompatybilne z moim zadem. Rower wygląda teraz trochę komicznie, ale dla mnie liczy się wygoda jazdy a nie drapieżny wygląd.

Po kilku eksperymentach, zauważyłem że gdy przełożyć tuleję amortyzatora z górych dziurek, na dolne. Geometria ramy zmienia się dla mnie na plus. Marzy mi się damper bardzo miękki, który sprawi wrażenie jazdy luksusowym powozem :) A gdy będę miał potrzebę abym mógł go zablokować. Podobnie chciałbym mieć z przodu. Zadałem to pytanie już parę razy, ale jakoś nikt nie chce mi odpowiedzieć. Jaki damper kupić? Moje potrzeby już znacie. Waga 70kg. Teren średnio trudny. Lubię poskakać i czasem puknę w jakiś krawężnik :) Chętnie pojeżdżę w pradolinie rzeki Redy. Ale muszę mieć blokadę na potrzeby asfaltu i podjazdów. Czy mógłby mi ktoś także wytłumaczyć, do czego służą takie "naboje" przymocowane do niektórych damperów? Oraz co jest lepsze, sprężyna czy powietrze?

dsc0065eo.th.jpgdsc0078vj.th.jpg

dsc0066wx.th.jpg

dsc0079xw.th.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

1. Fiat 500 też został kiedyś Samochodem Roku. I nic specjalnego z tego nie wynika. Nie wiem też, jakie były kryteria przyznawania analogicznej nagrody w przypadku rowerów. Jeśli duże znaczenie miała cena, cóż... sam widzisz, że w cenie samej ramy masz kompletny rower.

2. Radial-bearings, hiper-duper... marketing pełną gębą.

3. Zaś co do opinii, to weź pod uwagę, że Elite był w 2011 roku o 3000zł droższy od X2. Ach, no i oczywiście policzyłeś, ile opinii dotyczy jednej, konkretnej konstrukcji?

Nie bronię Speca ani tym bardziej nie odradzam Canyona. Ale argumenty masz żadne.

Nie ma co podejrzewać, z Brainem po prostu nie buja, a w dodatku ten model Speca ma baaardzo dopracowaną geometrię .

jednak dla mnie trochę za dużo :)

oglądam teraz takie cuś : http://www.forumrowerowe.org/topic/127357-rama-giant-trance-x-2012rock-shox-rvldodatki/

może kolega opuści na 2k i będę chyba zadowolony. albo tutaj, żeby podnieść na duchu chyba pokonanego na argumenty kolegę miłośnika canyonów : http://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/29/40/93/94/2940939433 ta rama za 1750 ?

Za taką ramę Canyona nie dal bym więcej niż 800 zł ...

Jesli chodzi o Trance to amor jest w zestawie z ramą (tak wynika z opisu aukcji), ale Twój też można założyć, jakie masz korby ? (jakich byś nie miał to co najmniej suport musisz wymienić)...

Sztyca raczej na pewno nie podejdzie .

I jaki to właściwie rozmiar tego Trance (nie ma 19" ) jest 18" i 20" dla Ciebie stawiam, że odpowiedni to 20" ...

2i regulaminu

amor już poszedł. tak wynika z opisu na forum. cena spadła do 2299, czyli pewnie za 2k mi sie uda wyrwac. z reszta nvm. przy moim budżecie, nie zrobi mi chyba kupno korb za 300-600zł czy co tam jeszcze będzie potrzebne :) w moim rowerze zmienilo sie troche od czasu zalozenia tego tematu. we mnie oprocz wagi oscylującej teraz w granicach 75kg - nic. wzrost w dowodzie nadal 181. i obecna rama jest mi troche przyduża. stąd 3 wy*ebki tej zimy, na szczęście niegroźne :)

Obecna rama przyduża bo kupiłeś 21" a to było przegięcie ...

Amor 120 mm można założyć, kierownica koła itd będą pasowały ...

Pójdź gdzieś do sklepu i przymierz się do 18" i 20" sprawdź który bardziej Ci leży .

Mam nadzieję, że pozbyłeś się już tego trekkingowego siodełka ...

nie :P

Takie siodełko utrudnia zmianę pozycji w czasie jazdy a zwłaszcza wysuwanie tyłka na zjazdach, ale jeśli Twoja jazda nie przewiduje zjazdów ...

Co do postu "Szybkilopez" - wygląda mi na próbę sztucznego nabicia ceny na ramę Canyona ...

teraz tylko zanim zacznę korespondować z właścicielem - czy moje elementy typu korby/kierownica/amortyzator przedni - będą kompatybilne ^^ ?

korba to zależy jaka, suport już raczej na pewno nie, bo tam mam standard pressfit

Stery są tapered, więc potrzebna tylko dolna redukcja. Kierownica zapewne może zostać :thumbsup:

amor już poszedł. tak wynika z opisu na forum. cena spadła do 2299, czyli pewnie za 2k mi sie uda wyrwac. z reszta nvm. przy moim budżecie, nie zrobi mi chyba kupno korb za 300-600zł czy co tam jeszcze będzie potrzebne :) w moim rowerze zmienilo sie troche od czasu zalozenia tego tematu. we mnie oprocz wagi oscylującej teraz w granicach 75kg - nic. wzrost w dowodzie nadal 181. i obecna rama jest mi troche przyduża. stąd 3 wy*ebki tej zimy, na szczęście niegroźne :)

L, przy moich 183 była prawie za duża, z mostkiem 120 za duża, a z 90 prawie idealna. Można by mostek mieć z jeden stopień wyżej i pewnie był by ideał :thumbsup:

Za 2k nie uda Cie się wyrwać... :teehee:

No dobrze, zakupiłem jednak ramę meridy one five o oraz inne czesci od kolegi Marcina z tego tematu :

http://www.forumrowerowe.org/topic/127663-rowermerida-onefiveo-150mm-w-calosci-lub-na-czesci/#entry1199305

niestety spóźniłem się, i amortyzator nie jest już dostępny. dlatego pewnie bede szukał czegoś podobnego do tego bombera. co to może być ? proszę o rady.

Po pierwsze za mały - bardzo krótka rama , po drugie całkiem nie do takiej jazdy, po trzecie bujające zawieszenie.

to już zmierzyłem. rama ma dł górnej rury na poziomie 58.5cm a moja akutualna ma 62. i ten rower jest mi krótko mowiąc za duży. moja dziewczyna ma authora basic i on ma 57cm tej wartosci i on jest mi sredni. to do rozmiaru. co do bujania jest mozliwosc podlaczenia manatki blokady pod ten amortyzator. czyli w terenie bedzie bujac a po asfalcie blokada :) drugiego argumentu nie rozumiem. do takiej tzn jakiej?

aha i za 2200 mam pół nowego roweru. przy trance byłaby za to rama przy czym tyle sie naczytałem o giant polska że ho ho :) cytując Ciebie : daj mi gianta a znajde ci pękniętego :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...