Skocz do zawartości

[korba] Shimano XT - po wymianie przez serwis drugiego i trzeciego blatu pierwszy odpadł

Maciek764

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś miesiąc temu w korbie XT kupiłem drugi i trzeci blat, dałem do serwisu żeby je wymienili. Dziś podczas jazdy coś mi dzwoni, patrze w dół a tam najmniejszy blat został na jednej śrubie po czym tą ostatnią śrubę też stracił. Blat teraz sobie wisi bezwładnie na ramie a ja nie mam śrub do mocowania i mam dwa biegi z przodu. Kilka pytań:

- czy aby w serwisie tego za słabo nie skręcili bo jakoś dziwne mi się to wydaje że korba jeździła 12kkm bez problemu a nagle po wymianie się zrypała, mogę to reklamować?

- rozumiem, że potrzebne są śruby które kupie na Allegro? (widzę na Allegro śruby Shimano z korby takiej czy innej, tylko czy one są w miarę uniwersalne czy jest pierdyliard różnych śrubeczek gdzie do każdej korby jest inna, a te do XT kosztują 300zł) ? Ale z tego co widzę to skoro blaty mam od korby M361 to śrubki też mogę kupić od M361.

Na drugi raz pomyślisz 2 razy zanim zaniesiesz do "fachowców" Mi kiedyś odpadło 3 śruby z młynka a mam ich 5, po jeździe zębatka była tak krzywa ze 2H ją prostowałem aby sie dała zakręcić.

"Fachowcy" byli z Bike Ateliera u którego kupiłem rower i jutro raczej będę u nich ostatni raz :]

Jeśli stało się to praktycznie zaraz po serwisie a w sklepie pracują ludzie z honorem i jajami to wg mnie można spróbować wizyty i rozmowy. Związek przyczynowo-skutkowy jest dosyć jasny: żeby zmienić dwie największe zębatki z reguły trzeba zdjąć najmniejszą - to najszybszy sposób. Nie dokręcili - odpadła.

Ja zgubiłem dwie śruby od małej zębatki na drugi dzień po zmianie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...