Skocz do zawartości

[korba] FSA k-force - problem z monatżem - brak klucza

lmichal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem dzisiaj korbę FSA k-force light i mam pewien problem - czy w zestawie nie powinno być klucza do nakętki kontrującej śrubę mocującą lewe ramie? Śruba ta przyszła wkręcona w ramie korby, ale podkładki pod nią luzem... trzeba więc oczywiście ją wykręcić i wkręcić ponownie. Tylko że tego narzędzia nie było w zestawie (a na przykład popularny klucz torx był), a nie mogę go nigdzie w polsce znaleźć. Chodzi o coś takiego: FSA Web Store

Edit: znalazłem tutaj: MegaExo Stiftwerkzeug Verschlußring QR-8A

cena jednak mocno odstrasza, pewnie taka polityka, zrobić nietypową śrubę i potem produkować do niej klucz warty grosze i sprzedawać go za 200 zł....

Ma ktoś pomysł jak zastąpić taki klucz? Jakieś alternatywy?

Napisano

Czyli nie tylko Shimano kombinuje jak koń pod górę... Co prawda nie ma sensu tego wykręcać, ale jeśli to śruby M15 i M26, możesz rozważyć wykręcenie jej jakimś sposobem i wymianą na taką z korby Truvativa. Tam wystarczy zwykły imbus.

//edit: Chyba mój entuzjazm był przedwczesny. Z tego co widzę, wewnętrzna śruba to M17.

Napisano
  Maniak napisał:

w zestawie jest klucz do kontry lewego ramienia http://webstore.full...xid=397&pid=954,

Podkładki pod śrubę? W komplecie są chyba 3 czerwone podkładki dystansowe na oś.

Lewe ramie przykręcone jest do osi śrubą pod klucz ampulowy 10mm. Kontra pelni rolę ściągacza.

Tyle że to do BB30, zapomniałem napisać że mam wersję MegaExo

W dniu 17.07.2012 o 14:44, Fenthin napisał:

Czyli nie tylko Shimano kombinuje jak koń pod górę... Co prawda nie ma sensu tego wykręcać, ale jeśli to śruby M15 i M26, możesz rozważyć wykręcenie jej jakimś sposobem i wymianą na taką z korby Truvativa. Tam wystarczy zwykły imbus.

//edit: Chyba mój entuzjazm był przedwczesny. Z tego co widzę, wewnętrzna śruba to M17.

Wewnętrzna M17, zewnętrzna M27, także też kolejne kombinacje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.