Skocz do zawartości

[Licznik GPS] Garmin EDGE 200 lub 500

Kubek76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli posiadacie któreś z urządzeń, bądź mieliście z nimi styczność chętnie zapoznam się z waszymi opiniami na ich temat.

Chciałbym wykorzystywać urządzenie z aplikacją Garmina lub Endomondo do zapisywania przebiegu treningu oraz jako licznika. Dotychczas używałem telefonu z modułem gps jednak w mojej Omnii moduł ten chyba nie jest najwyższych lotów i słabo radzi sobie w terenie leśnym, a żona krzywi się gdy jej podbieram jej HTC Wildfire S. Ten HTC naprawdę ładnie pracuje z aplikacją Endomondo gps nie gubi się i jest dość mały. Koszt zakupu Garmina jak w temacie jest porównywalny z kosztem zakupu telefonu typu HTC Wildfire S więc mam dylemat. Proszę jeśli macie jakieś spostrzeżenia t napiszcie coś.

Napisano

Mam Samsunga Galaxy S w którym odbiornik GPS też nie powala na kolana, swego czasu kupiłem odbiornik zewnętrzny Pentagram Pathfinder 3101, do tego pod systemem Android potrzebny jest dodatkowy program, który współpracuje z odbiornikiem GPS przez Bluetooth, np. Bluetooth GPS Provider. Ten zestaw współpracuje świetnie od dwóch lat, dokładność jest bardzo dobra a i z gubieniem sygnału nie ma problemów, korzystam z Endomondo, Locus i TrekBuddy. Odbiornik GPS mam przymocowany do mostka, widać to na zdjęciu w moim garażu.

Napisano

Funkcje tych urządzeń są naprawdę zbliżone. Jedną zasadniczą różnicą wg. mnie jest wytrzymałosć - na pewno Garmin zniesie więcej niż Wildfire S oraz (drugą zasadniczą różnicą ;D) mocowanie. W przypadku Garmina masz to w komplecie, a uzbrojenie tak HTC to kolejne złotówki i takiego (pewnego) uchwytu jak do Garmina i tak do HTC nie dostaniesz. Do Garmina można podłączyć pulsometry, czujniki kandecji, czujniki prędkości, ale HTC też oferuje taką możliwość przez połączenie bluetooth jak i ANT+(z tym drugim nie jestem pewien na 100%). na pewno ANT+ Xperie obsługują. Co do Wildfire S to właśnie chciałem ci powiedzieć jaki jest główny problem, jak się wybierzesz na cało dniowy trip to nie marz sobie że bateria wytrzyma. Dlatego tu wspomniałem o Xperii, bo sam mam Neo V i 8 godzin pracy endomondo + dość używania Automapy i telefonowanie - sprowadzi baterię (full naładowaną) do ok. 40%, nie niżej. Mam nadzieję, że trochę pomogłem ;)

Jeszcze jedno, w zestawie z Garminem masz już wybrane czujniki.

Napisano

Dzięki PiotrekMJ. Długo zastanawiałem się czy warto. Ale jeśli się nie sprawdzi to nie będzie można nic więcej powiedzieć więc Garmin EDGE 500 został zamówiony. Zdecydowanie przekonującym argumentem okazał siię fakt że tel. nie jest wstanie pociągnąć zbyt długo z gps. Po drugie Garmin uchodzi za solidną firmę i jego urządzenia również. Poczytałem trochę na garniaku o tych urządzeniach i warto dopłacić te 150zł różnicy między modelem 200 a 500 i opcjonalnie mieć możliwość stosowania dodatkowych czujników (kadencja, prędkość, tętno) oraz ścigania się z wirtualnym przeciwnikiem, układania własnych treningów. Dodatkowo w 500 po podłączeniu opcjonalnego czujnika kadencji i prędkości otrzymujemu urządzenie pozbawione wad typowego licznika dokonującego pomiaru wyłącznie w oparciu o GPS. Ale kiedy licznik dojdzie i go zamontuję podzielę sie swoimi spostrzeżeniami co do użytkowania w praktyce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...