Skocz do zawartości

[rama aluminiowa] pęknięta , czy można spawać ?

BuyBike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jadąc rowerem uległem wypadkowi z udziałem samochodu. Rower jest na aluminiowej ramie, która pod wpływem uderzenia pękła przy suporcie. Ogólnie w serwisie powiedziano mi, że rama jest do wymiany, ale sprawca wypadku uparł się aby ją pospawać. Proszę powiedzcie mi czy w ogóle ramy aluminiowe można spawać, czy to bezpieczne rozwiązanie? Z tego co wiem, ramy nie są z czystego aluminium, tylko z jakichś stopów alu. W takim razie czy takie zwykłe spawanie będzie trwałe? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

Napisano

Gdyby spawanie było metodą naprawy ramy to producenci nie wymieniali by ram na nowe ... jeśli pospawasz nikt o zdrowych zmysłach nie da Ci gwarancji, że rama nie pęknie powtórnie, nie wiem jakiej klasy (wartości) masz ramę ale po spawaniu jej wartość będzie bardzo mała .

Napisano

a co ma do rzeczy sprawca, to Ty powinieneś się uprzeć, żeby tej ramy nie spawać, a wymienić na nową za jego pieniądze rzecz jasna ;)

Napisano

Witam, jadąc rowerem uległem wypadkowi z udziałem samochodu. Rower jest na aluminiowej ramie, która pod wpływem uderzenia pękła przy suporcie. Ogólnie w serwisie powiedziano mi, że rama jest do wymiany, ale sprawca wypadku uparł się aby ją pospawać. Proszę powiedzcie mi czy w ogóle ramy aluminiowe można spawać, czy to bezpieczne rozwiązanie? Z tego co wiem, ramy nie są z czystego aluminium, tylko z jakichś stopów alu. W takim razie czy takie zwykłe spawanie będzie trwałe? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

Jak chcesz ryzykować własne życie to możesz spawać :) ale niestety są miejsca w których spawanie nie pomoże wręcz przeciwnie jeszcze może zaszkodzić... A kierowca jak miał odwagę wjeżdżać w rowerzystę to widocznie ma też kasę... Z postu wnioskuję że nie była wzywana policja bo nie piszesz ubezpieczyciel tylko kierowca...

Gość Tomas81PL
Napisano

NIech daje na nową ramę,spawanie tu nie pomoże,bardziej pogorszy sprawę,następnym razem wzywaj policję,jeśli niema świadków tym bardziej,nie dyskutuj z nim,jak potrącił rowerzystę ze swojej winy,powinien ponieść konsekwencje swoich czynów,pzdr

Napisano
Ogólnie w serwisie powiedziano mi, że rama jest do wymiany, ale sprawca wypadku uparł się aby ją pospawać.

Tzw. Cfaniak z gilem w nosie. Szkoda właśnie że nie wezwałaś policji to oprócz pokrycia strat dostałby mandat i punkty.

W tej chwili ma 2 opcje, albo płaci Ci kasę za nową ramę + minimum 100zł za przełożenie. Albo ściągaj z jego polisy OC. Mam nadzieję że spisaliście oświadczenie.

Ale podejrzewam że nie będzie chciał, bo pewnie zabiorą mu z 10% zniżek.

Jak dostaniesz nową ramę to starą mu oddaj, nich sobie pospawa i jeździ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...