Skocz do zawartości

[amortyaztory] amortyzator do 400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sprawa jest taka że muszę zmienić amortyzator w rowerze ze starego Sr suntour(no name) na jakiś inny. Ma on skok 750 mm, a chciałem tak mieć przynajmniej 1000 mm skoku. Limit to jest tylko 400 zł więc nie ma zbyt dużego pola do popisu. Interesują mnie amortyzatory powietrzne ale wiem że w tej cenie jest bardzo mało sensownych amortyzatorów. O ile w ogóle jakieś. Czytałem o Spinnerze SW7 i jestem nim zainteresowany.

Ważę około 60 kg i ciągle rosnę.

Jeśli mógłby ktoś pomóc mi z wyborem byłbym wdzieczny.

Dużo informacji o tym Spinnerze nie ma, ale jak na amor powietrzny jest strasznie tani. Poszukaj jakiś innych, lub uzbieraj te 550zł i kup Epicona.

To jest niemały problem bo ciągle jestem uczniem i nie mam za bardzo jak uzbierać a poza tym jeszcze zostają rodzice.

Musiałbym zapytać się jeszcze w sklepie co sadzą o nich. Pewnie zrobię to dzisiaj albo jutro. Ale sądzę że jest to dobra propozycja. Bonusem do tego że są drogie jest pewnie ich wytzrymałość. Ja swój obecny zajeździłem po 3 latach ale o niego prawie w cale nie dbałem i mam to na co zasłuzyłem.

Dodam też że nie zależy mi specjalnie na wadze ponieważ ani nie ścigam się ani nie robię tras po 100 KM.

Wystarczy przetrzeć szmatką górne lagi, ew. psiknąć Brunoxem i można wydłużyć życie widelca i poprawić jego pracę, co do Spinnera Reasona, to ktoś już na forum go ma ( teraz nie mogę sobie przypomnieć kto ) i jest z niego zadowolony.

Ten który ja mam obecnie jest tylko do przecierania szmatką. Nie ma tam miejsca gdzie Brunox mógłby pracować, a tylko by pomagał w zbieraniu kurzu. Mam natomiast takie gómki na goleniach mniej więcej 3-centymetrowe które mają teoretycznie chronić a robią to jakby chciały a nie mogły i ciągle spadają więc zwykle 3/4 trasy jadę bez praktycznie żadnej osłony przed brudem i syfem.

Czytałem już ten temat i z tego co piszą tam można wywnioskować że to jest całkiem niegłupi amortyzator. Jednak mi chodzi o to żeby się rozwijać. W przyszłości chciałem zmienić zrawie wszystko co do ramy jest przykręcone. Ramę tylko bym zostawił i amortyzator.

Najlepszym rozwiązaniem było by po prostu przejście na hamulce tarczowe i kupienie czegoś pokroju epicona, ale tutaj największym problemem są koszty. Może lepiej po prostu nazbierać troszkę pieniążków niż kupować teraz tego spinnera tylko po to, żeby wkrótce go znowu zmienić (bo przecież ten spinner jest na v-kach, a jak masz zamiar zmieniać wszystko to pewnie vki na tarcze również).

Ja dlatego teraz nie mam zamiaru zmieniać amorka, bo musiałbym zmienić przy okazji vki na tarcze, a co za tym idzie również koła i piasty, a na takie coś na razie nie mogę sobie pozwolić ze względów finansowych. Ale w przyszłości czemu nie...

Akurat tak się składa, że mam tanio do sprzedania Raidona powietrznego z 2011:

http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-air-lod-100-mm-powietrzny-i2498221232.html

W opisie wszystko szczerze opisałem, nie był katowany ani nic, tylko 9 wycieczek po 30 parę km. Nigdy nie był w błocie, wszystko działa, ideał.

Jest to fajny amorek, wybiera nawet mniejsze nierówności, z tym, że jest tylko pod tarcze, także musiałbyś wymienić przedni hamulec. Ale to i tak cię czeka prędzej czy później, bo znaleźć coś fajnego z mocowaniem pod Vki to już ciężko.

Byłem w trzech sklepach pytać się o w.w. amortyzatory i dwóch sprzedawców z czego jeden miał doświadczenie z Epiconem stwierdziło że nie warto pakować się w Spinnery. Chciałem równie ż poprawić się ponieważ zostanę przy V-kach. Co najwyżej kupię jakieś lepsze i lżejsze. Po przestudiowaniu dokładnym specefikacji Epicona i Raidona stwierdzam że Raidon ma lepszy stosunek tego co oferuje do ceny. Ale jeśli bym mógł nazbierać na Epicona to wziąłbym Epicona właśnie.

Ze względu na brak piwotów w nowych Epiconach, ja również zdecydowałem się na Raidona AIR. Po przesiadce z XCM-a różnica jest bardzo wyraźna, najważniejsze to dobrać odpowiednie ciśnienie oraz szybkość odbicia i jest fajnie. W tej cenie polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...