Skocz do zawartości

[koło przednie] Wybór obręczy

PiotrekMJ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Przymierzam się do wymiany przedniego koła i mam wątpliwość, jaką obręcz wybrać. Moi tymczasowi faworyci to Mach1 X-Lite Disc(410g) za ok. 95zł i Sun Ringle Equalizer 21 Disc(385g) za 120 zł. Obręcz będzie służyła mi do jazdy po lasach, sporadycznie do maratonów, noi na codzień.

Będzie ona składana na Novatecu D711 i DT Championach. Koła na Machu1 wyjdą za 320zł, na Eq21 za 350zł. Niby Mach jest 3 komorowy i tańszy ale Eq21 lżejszy.

Proszę o poradę i z góry dzięki.

PS. Jeśli to wam pomoże, to koło będzie założone na Rebie RL

Napisano

Poszedł bym w 3 komory, bo jedna wzorem singletracka, może się złożyć, chociaż wielu ludzi na Equalizerach śmiga i nie ma problemów niby...

Tyle, że ja jestem przewrażliwiony na tym punkcie. Wole 50g więcej i pewność że przód mi się nie złoży z byle powodu... :)

Napisano

Tylko że Mach1 X-Lite Disc ma szerokość wewnętrzną 17mm, a Sun Ringle Equalizer 21 Disc szerokość wewnętrzna 16mm. Rozumiem, że z przodu szerszej opony jak 2,00" nie planujesz? Lepszym wyborem bedzie Mach1 X-Lite Disc z tych do podałeś.

Napisano

No właśnie myślałem nad tą szerokością, ale jak zobaczyłem Race Kinga 2.2 na Eq21 to pomyślałem że moje 2.1 będą ok, chociaż coś mnie to gryzło i słusznie. Mam nadzieję, że nie będzie problemu w przyszłości z założeniem w/w Race Kinga 2.2 do X-Lite? Co do zakresu rozmiaru opon w X-Lite, to na stronie producenta jest podana informacja "25 - 54", i nie wiem jak ją rozumieć. Chciałbym mieć zapas szerokości do opony 2.2-2.25, jakbym w przyszłości chciał założyć coś szerszego. Ewentualnie Mach1 ma jeszcze Neo Disc w dopuszczalnej wadze, która jest szeroka na 19mm. Chyba że wogóle zmienię kierunek i poszukam czegoś np. z Alexrims.

Napisano

Waga na pewno nie większa niż 450g, najlepiej w granicach 420g, bo czegoś lżejszego sądzę że nie znajdę. Neo Disc byłby niezły gdyby nie te 470g, które wcześniej źle odczytałem.

Napisano

Mach1 sądzę że przyjął by też oponki 2.2", bo sprawdzałem na tabeli to brakuje mu niespełna 1,5mm na szerokość a to jest moim zdaniem raczej dopuszczalne. Pasował będzie kolorystycznie do ramy, jak i do Reby. Accent waży ~490g więc jest 80g cięższy od X-Lite'a, a zyskuję możliwość założenie opony ~2.4", ale tracę możliwość założenia cieńszych opon szosowych (ale to tylko opcjonalnie), noi Airplane jest 40 zł tańszy. Muszę przemyśleć temat, ale wolałbym raczej coś lżejszego bo 80g to jednak nie mało. Ale spokojnie jeszcze mam jakieś 1,5-2 tygodnie, więc coś się wymyśli. Raczej jestem przekonany do Mach1, tylko chciałbym żeby ktoś potwierdził czy zmieści się tam balon 2.2" i czy nie będzie latał na zakrętach. Poza tym mają go na stanie w sklepie i nie będę musiał czekać. Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Mach1 sądzę że przyjął by też oponki 2.2", bo sprawdzałem na tabeli to brakuje mu niespełna 1,5mm na szerokość a to jest moim zdaniem raczej dopuszczalne.

...

Założysz nawet opony 2,5" to nie problem. Chodzi o to jak taka opona będzie się układała na obręczy, a skoro będzie miała wąsko, pójdzie do góry i będzie się robił balonik. Wtedy sens zakładania szerszej opony mija sie z celem, bo skoro chcesz szerszą zapewne chodzi o lepszą przyczepnośc, a jeżeli taką będziesz chciał uzyskać na wąskiej obręzcy stosujesz niższe ciśnienie, efekt wzrastają opory toczenia oraz w przypadku opon z dętkami zwiększamy ryzyko przebicia dętki (snake).

Niska waga to nie wszystko, mi na szczęscie dbanie o każdy gram przeszło, niestety budżet musi być odpowiedni do lekkich komponentów, zawsze działa zasada, w której tylko dwa słowa możesz "wykorzystać" a tego trzeciego będzie brakowac: Lekko, Tanio, Wytrzymale - sam decyduj :)

Napisano

Także nie jestem maniakiem lekkości w rowerze, ale jednak w kolach jest to najistotniejsze z wszystkich części, bo tam odczuwa się to najbardziej. Equalizery już sobie darowałem bo opona 2" w XC to jest trochę mało, tym bardziej jeśli w przyszłości chciałbym śmigać po cięższym terenie. No ale zapowiadało się ciekawie. Jeśli ktoś ma propozycję na poziomie w/w Mach1 to proszę się nie krępować i pisać, ale raczej pozostane przy tym, a 2.2" nie będą pływać po obręczy mam nadzieję, a jeśli będą to kupię ZTR'a za 350zł (= całe moje koło;D) Że nie są spawane to trudno, Eq21 przeważał tym. Ciężki nie jestem - 58-60kg, więc to i tak mniej istotne. Dzięki jeszcze raz.

• Mod Team
Napisano
ale jak zobaczyłem Race Kinga 2.2 na Eq21

Sam dla siebie wziąłem EQ23 i EQ25 ze względu na swoją wagę ,ale żona używa eq 21 plus MK 2,25 -co prawda obręcz wygląda "biednie" przy tej "parówce" MK ale nigdy nie zdarzyło się żeby coś zlazło, a po kilku wyrypach w Górach obręcze maja znikome bicie (prawda też że żona delikatną osoba jest).

Że nie są spawane to trudno, Eq21 przeważał tym

EQ21 nie jest spawane (tzn jest taka wersja ale dużo droższa i minimalnie cięższa)-standardowo - klin i ######! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...