bigos97 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 WItam , mam zamiar zbudować crossa o wadze ~ 10 kg , na pierwszy rzut idzie siodło,dotychczasowe żelowe mnie uwiera i jest za szerokie. Poszukuję siodełka wąskiego "deski". Przejechałem się na jakimś tanim no name i było super wygodne - jeżdżę w spodenkach z wkładką. Waga poniżej 180g. Znajdzie się jakaś tz. goła "deska" ? Widziałem temat z 2008 roku ale myślę że przez 4 lata wyprodukowali coś lżejszego Najlepiej czarne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 16 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Lekkie i deska... Od razu na myśl mi się ciśnie Saevid s1, Smud Carbon, Tune SpeedNeedle, ale wszystkie co najmniej 100zł więcej niż chcesz wydać - a po ostatnich podwyżkach bywa że i więcej. Idealny byłby moim zdaniem SLR TT ale obecne ceny to jakieś nie porozumienie, pamiętam kiedyś swojego za 250zł kupowałem teraz są po 450 ale za to wersja XP mieści się w budżecie i wadze, jest dosyć twarde chodź ma rozsądną ilość wyściółki, ładnie wygląda i obecnie na allegro masz przynajmniej kilka sztuk w czarnej wersji. Mam obie te wersje slr'a i mi bardzo odpowiadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek87 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Dość wąskie i lekkie: http://www.dealextreme.com/p/genuine-tioga-spyder-twin-tail-race-saddle-black-93054?item=41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 WItam , mam zamiar zbudować crossa o wadze ~ 10 kg , na pierwszy rzut idzie siodło,dotychczasowe żelowe mnie uwiera i jest za szerokie. Poszukuję siodełka wąskiego "deski". Przejechałem się na jakimś tanim no name i było super wygodne - jeżdżę w spodenkach z wkładką. Waga poniżej 180g. Znajdzie się jakaś tz. goła "deska" ? Widziałem temat z 2008 roku ale myślę że przez 4 lata wyprodukowali coś lżejszego Najlepiej czarne. Najważniejsze przy takim podejściu jest określenie maksymalnej ceny. Bo gdybam że mimo wszystko 60 gram za parę tysięcy cię nie interesi he. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Równowaga pomiędzy wagą a wygodą - SLR XC Flow Model katalogowy na rok 2012 waga 160gram, pozbawionie żelu, ponć nie pozbawione wygody, jedynie bardziej twarde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 16 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Najważniejsze przy takim podejściu jest określenie maksymalnej ceny. Bo gdybam że mimo wszystko 60 gram za parę tysięcy cię nie interesi he. Mam wrażenie że autor w tytule wątku napisał że do 350zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 SLR XC Flow - fajnie wygląda i znalazłem za 360 zł. SLR TT - jak wygram w totka to zakupię sobie takie siodło http://www.dealextreme.com/p/genuine-tioga-spyder-twin-tail-race-saddle-black-93054?item=41 - takich wynalazków nie chcę tradycyjny wygląd to jest to Macie jakieś inne ciekawe propozycje do 350 zł ? MINIMALNIE MOGĘ DOŁOŻYĆ ( 10 - 20 zł ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 16 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Z lekkich dorzucam Vincere: http://vincere.pl/sklep/index.php?p424,carbonowe-siodelko-105g (jest wersja 95 g za 399 jeszcze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Safian , zakochałem się w designu tego siodła ♥ Waga też zacna Może wynajdę kasę na wersję 95g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 16 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Jeśli SLR to wybrałbym czarne XP a nie błyszczące XC bo ten "lakier" szybko sie marszczy i matowieje, źle to wygląda, klasyczna skóra jest trwalsza i ładniej wygląda po czasie. A widziałeś taką wersję SLR'a - Fibra? Są 3 szt. na allegro, po 350zł 135g, carbonowe pręty. Jest jeszcze siodło WCS Steem Carbon 149g za 350zł Trochę ostrożnie z gołymi deskami, nie każde i nie każdy toleruje dobrze. Nie wykosztowywuj się ekstremalnie na siodło, masz w rowerze sporo miejsc gdzie możesz urwać wagę, z perspektywy czasu stwierdzam że siodło to nie najlepsze miejsce na takie manewry (choć mam to szczęście ze jedno z ultralekkich mi strasznie podpasowało więc używam ale jedno zginęło w boju - połamałem), sporo odchudzonych siodeł nie grzeszy też komfortem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Carbonowe pręty dadzą rade z sztycą KCNC albo Thomson Elite ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 16 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Thomson jest carbon friendly, kcnc już niestety nie bardzo. Owszem na obu da radę ale typ mocowania kcnc robi małe wcięcia albo nagniotki na petach węglowych (nawet jeśli to tylko lakier to zawsze) i na pewno ma bardziej punktową koncentrację naprężeń czego carbon ogólnie nie lubi. Przy czym carbonowo-kewlarowego tune'a połamałem na thomsonie a na kcnc jakoś nic się nie stało no ale jednak co do zasady thomson byłby przyjaźniejszy. Kcnc dobrze mi się sprawdza w szosówce, dobra będzie też do mtb dla ludzi poniżej 70kg, pod 75kg w mocnym terenie jarzmo trzeszczało i trochę pracowało, więc wstawiłem thompson masterpiece i mam z tym spokój przy czym muszę nadmienić że mam jeszcze stary typ kcnc na cieńszych śrubkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Chcę urwać siodłem trochę bo niestety mam lemondkę na kierownice 25,4 a mostków carbonowych nie ma chyba na taką średnice kierownicy. Napęd będzie kompletny XT. Do dobrania została sztyca siodło mostek kierownica i opony. Reszta jest/ będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 16 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 A na co ci węglowy mostek jak alu będzie lżejsze i tańsze w tym miejscu? Przemyśl sztywny widelec np. mosso, patrząc po kołach jakie masz i założonych oponach to amor stanowi ci tylko zbędny balast. Kierka rizer raczej też sio na rzecz jakiejś lekkiej płaskiej alu. Chyba że budujesz rower od zera a nie modernizujesz obecny. Napisz coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Koła będą inne Z tego co mam zostaną tylko hamulce manetki i amor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 16 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Więc wszelkie nadmiary kasy zapakuj w koła Trochę się nam offtop zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Moja kcnc jak do tej pory jest jedną z niewielu części bez zastrzeżeń, mam ją już 4 rok, przy 75 kilogramach mojej wagi nie protestowała ani razu do tej pory. Jednak nie miałbym serca zapinać do niej karbonowych prętów Za to wsadziłem je (patrząc na doświadczenia współpracowników) w jarzmo sztycy bontrager które było przystosowane do współpracy z prętami o przekroju okrągłym a nie owalnym Nacisk był punktowy ale odbyło się bez zniszczeń. Jednemu z nich taka kompilacja spradzała się w dosyć brutalnym zastosowaniu i ostrzejszej jeździe niż moja. Tak więc można próbować jeśli ktoś ma pieniądze na eksperymenty. Z wymienionych tu siodeł próbowałem się trzy razy z slr'em. Ma ono w przeciwieństwie do wielu innych, także lekkich siodeł, specyficzną konstrukcję, gdzie punkty podparcia kości kulszowych (taki się chyba one zwą) znajdują się w zagłębieniach po bokach osi wzdłużnej siodła, a jego środek jest "wypiętrzony". Bardziej niż na jakimkolwiek innym siodle czułem na nim ucisk krocza i to bardzo boleśnie. Inne siodła miały/mają ( z tych które ujeżdzałem lub ujeżdżam) punkty podparcia kości wyżej co w moim przypadku odciąża "przedziałek", nawet jeśli siodło nie ma dziury. Testowałem wersję kit karbonio, oraz xc bez gel flow i dziury. Z deseczek całkiem przyjemnie siedzi sie na san marco aspide composite, wersja full deska na tytanowych prętach, 120 gramów. Boki siodła nie opadają tak jak slr, Bardzo istotna jest wg mnie pozycja na rowerze przy tego typu siodłach - wiele z nich oferuje "komfort" przy dosyć mocno lub mocno pochylonej pozycji - i do tego zostały przecież stworzone - do sportowej jazdy. Eksperymentalnie posadziłem się na siodło tune - dla mnie było absolutnie na nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Vincere jak na razie wygrywa. A znajdzie się coś o aluminiowych prętach w wadze zbliżonej do Vincere ? A to VIncere da radę na wyprawach kilku dniowych ? Nie chodzi mi o wygodę tylko żeby się nie złamało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 17 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 KLIK KLIK Vincere bez naklejek Vincere http://www.aliexpress.com/product-fm/490186049-Full-carbon-MTB-road-bike-bicycle-Seat-Saddle-wholesalers.html http://www.aliexpress.com/product-fm/438766717-Full-carbon-3K-bicycle-Saddle-For-MTB-Road-Bike-Frame-90-100g-wholesalers.html Tu jeszcze jakieś inne: http://www.ebay.pl/itm/120g-selle-OEM-Full-Carbon-Road-Bike-Saddle-free-of-shipping-/160792982674?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item2570023492 http://www.aliexpress.com/product-fm/449830455-Sales-Promotion-Italy-NESS-Full-carbon-fiber-Black-saddle-cushion-bicycle-saddle-bike-saddle-bicycle-parts-wholesalers.html Chciałeś to masz ;P Jakbym był zmuszony brać carbonowe to zamiast Vincere wziąłbym któreś z tamtych na górze :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 A na co ci węglowy mostek jak alu będzie lżejsze i tańsze w tym miejscu? Przemyśl sztywny widelec np. mosso, patrząc po kołach jakie masz i założonych oponach to amor stanowi ci tylko zbędny balast. Kierka rizer raczej też sio na rzecz jakiejś lekkiej płaskiej alu. Chyba że budujesz rower od zera a nie modernizujesz obecny. Napisz coś więcej. Rower będzie budowany od podstaw z tym że pokupię potrzebne części i potem skręcę to w całość Nie założę raczej sztywnego widła bo ten mi odpowiada i szkoda mi go sprzedać , a jeżdżę też w lesie Z tego chciałbym wyjąć amor hamulce manetki i przerzutkę tył jak pisałem wcześniej. Na razie mam piasty XT , przerzutkę XT przód , klamki XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.