Skocz do zawartości

[wyprawa] pszczyna-wiedeń 6-12.08

drink123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wraz z kolegą wybieramy się na wycieczkę do Wiednia. Planujemy jechać trasą Greenways z małymi modyfikacjami. Chcemy nocować na dziko, korzystać z gościnności miejscowych lub w ostateczności nocować na campingach. W samym Wiedniu pomyślimy nad hostelem ale jest to jeszcze kwestia do przemyślenia. Szukamy chętnych osób, które w w/w terminie byłyby chętnie się z nami wybrać. Będzie to nasz pierwsza kilkudniowa podróż. Do tej pory jeździliśmy tylko na jednodniowe wycieczki nie przekraczająć stu kilometrów. Do Wiednia również planujemy robić codziennie max. 120 km dziennie. Preferujemy raczej rekreacyjną jazdę, a nie jakieś szaleńcze tempo. Sami jeszcze nie wiemy jak pojedzie się nam z całym bagażem. Do Wiednia chcemy dojechać w 3 dni, następnie zostać tam na jakieś dwie noce i trochę pozwiedzać, a w ostatni dzień przejechać do Bratysławy i stamtąd wrócić pociągiem do Polski. Z tego co słyszałem to z Wiednia nie da się wrócić pociągiem do Polski wraz z rowerem dlatego ten wypad do Bratysławy. Jeżeli jest ktoś zaintersowany taką wycieczką to proszę o pw lub maila na adres: tomasz.lapczyk@o2.pl

pozdrawiam

Witam

Wraz z kolegą wybieramy się na wycieczkę do Wiednia. Planujemy jechać trasą Greenways z małymi modyfikacjami. Chcemy nocować na dziko, korzystać z gościnności miejscowych lub w ostateczności nocować na campingach. W samym Wiedniu pomyślimy nad hostelem ale jest to jeszcze kwestia do przemyślenia. Szukamy chętnych osób, które w w/w terminie byłyby chętnie się z nami wybrać. Będzie to nasz pierwsza kilkudniowa podróż. Do tej pory jeździliśmy tylko na jednodniowe wycieczki nie przekraczająć stu kilometrów. Do Wiednia również planujemy robić codziennie max. 120 km dziennie. Preferujemy raczej rekreacyjną jazdę, a nie jakieś szaleńcze tempo. Sami jeszcze nie wiemy jak pojedzie się nam z całym bagażem. Do Wiednia chcemy dojechać w 3 dni, następnie zostać tam na jakieś dwie noce i trochę pozwiedzać, a w ostatni dzień przejechać do Bratysławy i stamtąd wrócić pociągiem do Polski. Z tego co słyszałem to z Wiednia nie da się wrócić pociągiem do Polski wraz z rowerem dlatego ten wypad do Bratysławy. Jeżeli jest ktoś zaintersowany taką wycieczką to proszę o pw lub maila na adres: tomasz.lapczyk@o2.pl

pozdrawiam

A ja z kolei czytałem niedawno jak ktoś wracał z rowerem pociągiem z Wiednia. Może znajdę gdzieś to jutro to dam link ;)

Ja właśnie na jakimś forum czytałem, że ciężko jest wrócić z Wiednia pociągiem wraz z rowerem ale jeśliby się dało to tym lepiej. Z drugiej strony Bratysława niedaleko, a zawsze to kolejna stolica więcej do zobaczenia. Gdybyś znalazł ten link to poproszę.

Z Wiednia owszem da się wracać pociągiem ale wychodzi to stosunkowo drogo , więc Twój pomysł żeby wracać przez Bratysławę jest niezły . Z Wiednia do Bratysławy to jakieś 80 km świetną rowerową drogą wzdłuż Dunaju . Ale jest jeszcze jedna możliwość tzn. przejechać na czeską storonę do miejscowości Breclav i stamtąd w 3 godziny jesteś pod Polską granicą ( np. w Ostavie , Bochuminie albo CZeskim Cieszynie jak Ci wygodnie ), jest to według Mnie najtańsza opcja powrotu . W Wiedniu tanio możesz zanocować w " JUGENDGASTEHAUS " czyli po prostu schronisku młodzieżowym ( nocleg ze śniadaniem około 20 euro w Wiedniu możesz taniej nie znaleźć)

Pozdrawiam geodan

Myślę że możesz śmiało jechać w ciemno , bo miejsc w salach zbiorowych Mają tam od groma i na pewno coś w wolnego się znajdzie , co innego gdybyś chciał zarezerwować pokój np dwójkę albo trójkę bo i takie tam są ale zdecydowanie drożej . W tych salach zbiorowych to po prostu dostajesz łóżko piętrowe do dyspozycji i małą szafkę , ale po co komu więcej jak nastawia się na zwiedzanie a nie pobyt w hotelu , mają też specjalne pomieszczenia do przechowywania roweru ( oczywiście gratis )

Pozdrawiam geodan

odpada. Na sam pokrowiec wydam trochę kasy, a w luku bagażowym niekoniecznie będzie miejsce. Do tego dochodzą sakwy, namiot itp. Nie wierzę, że pozwoliliby nam na podróż z takim bagażem. Wolę jechać pociągiem.

@geodan dzięki, że wspomniałeś o tej przechowalni rowerów ponieważ ja chciałem właśnie wynająć dwójkę z racji bezpieczeństwa roweru. Ale skoro mają te przechowalnie to sale wieloosobowe wydają się chyba najlepszą opcją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...