Krezystof Napisano 31 Marca 2006 Napisano 31 Marca 2006 Witam, Sprawa wygląda tak, że w moim rowerze ostatnio zauwazyłem mały luz zębatek (nic podobnego do tego co robi się w wolnobiegach) tylko jak "jedynkę" przy zatrzymanej kasetcie poruszam równolegle do innych to jest luz około 1mm przy dolnej jest prawie nieodczuwalny. W jeździe to nie przeszkadza, ale jestem ciekaw czy można to usunąć i czy to normalne - rower ma ponad 2 latat i 7400 km przejechane.
magnus Napisano 31 Marca 2006 Napisano 31 Marca 2006 a jaką masz kasetę? bo jak ma luz tylko na jednej zębatce to troche dziwne, i to jeszcze tej z brzegu (jedynce), i nie wiem czy tu pomoze dokrecenie lockringu - jesli ma kasete nie rozbieralna (tylko najmniejsze zebatki).
MIC Napisano 31 Marca 2006 Napisano 31 Marca 2006 Cyba ze ma nierozbieralna... Bo w kasecie rozbieralnej nie ma szans zeby sama z siebie zlapala luz. Zapobiegaja temu plastikowe podkladki
Piterpak Napisano 1 Kwietnia 2006 Napisano 1 Kwietnia 2006 mam właśnie taki sam problem i nie wiem czy starać się coś z tym robić czy to nie ma sensu lockring mam dobrze przykręcony
Krezystof Napisano 1 Kwietnia 2006 Autor Napisano 1 Kwietnia 2006 Napisy na kasecie to SHIMANO HYPER GLIDE-C CS-HG30, luz na kazdej zebatce jest jednakowy, ale na najwiekszej najbardziej odczowalny - najwiekszy obwod; jakies pomysly?
jo_jacek Napisano 2 Kwietnia 2006 Napisano 2 Kwietnia 2006 Tez tak mam, po prostu jak łapiesz za jedynke łatwiej jest poruszać kasetą, niż łapiąc za 8 czy 9.. taka jest moja teoria.. i wiem ze tak tez mam :] ale nie wiem czy to nie wiecej niz 1mm
Krezystof Napisano 2 Kwietnia 2006 Autor Napisano 2 Kwietnia 2006 Tez tak mam, po prostu jak łapiesz za jedynke łatwiej jest poruszać kasetą, niż łapiąc za 8 czy 9.. taka jest moja teoria.. i wiem ze tak tez mam :] ale nie wiem czy to nie wiecej niz 1mm Nie w tym rzecz, chodzi mi o to, że jak poruszam 1 to tylko jedynka sie ruszy a inne nie i ruszy sie ok 1mm wzgledem pozostalych itd. czyli kazda sie rusza trosze pojedynczo. Nowe rowerki tak nie maja...
twardy Napisano 7 Kwietnia 2006 Napisano 7 Kwietnia 2006 Napisales ze przejechales 7000km i rower ma dwa lata .To napisz jeszcze czy rower był w tym czasie serwisowany, czy były jakieś modyfikacje techniczne.Luz zębatek może być spowodowany wypracowaniem. Twardy
Krezystof Napisano 7 Kwietnia 2006 Autor Napisano 7 Kwietnia 2006 Rower regularnie serwisowany, seryjny bez modyfikacji.
Gość Gość Napisano 8 Kwietnia 2006 Napisano 8 Kwietnia 2006 no tak 7000km to duzo, niestety czeka Cie wymiana na nowy ale jeszcze zajezdzij do konca naped. przynajmniej ja bym tak zrobil pozdro
Krezystof Napisano 1 Maja 2006 Autor Napisano 1 Maja 2006 W tej chwili to 8211 km i ostatnio zaczął mi łańcuch skakać na 7 ale tylno na 7 reszta działa, bawiłem się regulacją przerzutki ale jeszcze jednak troche skacze Nie da się już raczej zrobić z tym?
flub3r Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Witam Napisze już w tym temacie bo mam podobny problem, a mianowicie mam praktycznie nowy rower przebieg 1000km i jak złapię za obojętnie którą zębatkę na kasecie i spróbuje poruszać jest luz, czuje jakby cała kaseta była luźna, nie każda zębatka osobno tylko wszystkie razem mają luz. Kaseta SRAM 8 przełożeń dokładniejszych parametrów nie znam. Czy to może mieć jakiś związek z piastą?
miciu22 Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Oczywiście, że może mieć związek z piastą- takie objawy daje luz na bębenku, czyli część na której jest osadzona kaseta.
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2009 Mod Team Napisano 8 Maja 2009 Witam,Sprawa wygląda tak, że w moim rowerze ostatnio zauwazyłem mały luz zębatek (nic podobnego do tego co robi się w wolnobiegach) tylko jak "jedynkę" przy zatrzymanej kasetcie poruszam równolegle do innych to jest luz około 1mm przy dolnej jest prawie nieodczuwalny. W jeździe to nie przeszkadza, ale jestem ciekaw czy można to usunąć i czy to normalne - rower ma ponad 2 latat i 7400 km przejechane. Ja tam bym sie tym nie przejmował, najpredzej zrobil sie lekki luz na nitach (o ile sie nie myle jest ich 3 przez długość kasety). Mozna wyjąć kasete i dokładnie sprawdzić, w razie czego dobić troszke nita i powonno pomoj na jakis czas . Choc teoretycznie dokrecenie lockringa powinno owy ruch wyeliminowac. Witam Napisze już w tym temacie bo mam podobny problem, a mianowicie mam praktycznie nowy rower przebieg 1000km i jak złapię za obojętnie którą zębatkę na kasecie i spróbuje poruszać jest luz, czuje jakby cała kaseta była luźna, nie każda zębatka osobno tylko wszystkie razem mają luz. Kaseta SRAM 8 przełożeń dokładniejszych parametrów nie znam. Czy to może mieć jakiś związek z piastą? Jezeli ten ruch nie jest duzy to nawet nie zwracaj na to uwagi, kazdy bebenek ma swoj luz roboczy jedne wiekszy inne mniejszy. Mi przy pieście deore (badziew) rusza sie ok 1-2 mm przy najwieszkj zebatce. Bebenka nie rozbieraj bo czasem bedziesz mogł mieć problem z poskładaniem
flub3r Napisano 10 Maja 2009 Napisano 10 Maja 2009 Czyli ten luz to normalka nawet w wyższych klasach osprzętu i nie mam co się przejmować? Czy LX, albo XT już sobie na coś takiego nie pozwala?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.