rzezniol Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Hmm ... Mam endo pro i w drodze do pracy przez około 1h jazdy bez trybu oszczędzania ubywa mi 3 do 4% bateryjki ... To w HTC One X android 4.1... Xperia Arc używała około 6-7% na godzine na andku 4.0 Xperia x10 z androidem 2.3 potrafiła szarpnąć nawet 20-30% na godzine. Kiedyś na jednej wycieczce ze znajomym porównywaliśmy Arc do SGS+ ... SGS+ połykał w tych samych warunkach około 5x więcej energii. Pozdro TapaTalknięte z Andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kakadu90 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Sony Ericsson Xperia Ray ST18i- w złotej wersji. O taki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 No trudno mi uwierzyc ze podczas pracy z Endo telefon bral ci w ciagu godziny kilka procent baterii, bo w takim razie przy normalnym przecietnym uzytkowaniu, telefon powinien trzymac ci na baterii 2 tyg. , niczym Nokia 6310. Poki co zaden smartfon nie potrafi wytrzymac nawet kilku dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Samo endo, bez pakietu danych itp. bajerów, bez włączania ekranu, ciągnie kilka % w ciągu 1h. Tak mam na S2 z powiększoną baterią. Kiedyś robiłem test, to przy kilku smsach, krótkich rozmowach i może kilku zdjęciach dziennie, wytrzymał mi 5dni. Wtedy spadło do 11% bodajże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Mam wrażenie, że dużo zależy od jakości fixa. W bezchmurny dzień przy 4h treningu zeszło raptem około 30%. A przy pochmurnym dniu i wypadzie 5h wypadzie z baterii zostało około 20%. Wszystko to na tym samym telefonie - HTC Desire Z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 To się zgadza moc sygnału GPS ma bardzo duże znaczenie ... Dziś sporo jeździłem w gęstym lesie ... prawie 3h treningu ubyło 15% z baterii ... z czego sam program zabrał 8% reszta to odbiornik GPS i normalne czuwanie telefonu. Jak rano jadę do pracy rowerem ... po odpięciu ładowarki po trasie bateria chwali się stanem 96 - 97 % ... jeżdżę do pracy gdy nie pada czyli raczej bezchmurnie i do tego większość asfaltami bez drzew... a do pracy mam 21 km i jadę około godziny ... @@czarusblitz, wierzyć nie musisz, takie mam wyniki... oszczędnie używany HOX z włączoną synchronizacją przed aktualizacją, która jeszcze dodatkowo oszczędza baterię, dotrwał mi swego czasu do 3 pełnych dni ... Po aktualizacji przy podobnym trybie użytkowania na koniec dnia mam średnio 10-20% energii w baterii więcej niż przed aktualizacją. Android się rozwija, elektronika również ... Xperia X10 przy sporo słabszym hardware i niewiele mniejszym aku nie miała takich osiągów na jednym ładowaniu jak aktualny HOX. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Wszystko ok. Staram sie wierzyc. Poprostu intersuje sie elektronika komorkowa i poki co zadnemu smartfonowi nie udalo wytrzymac nawet 3 dni przy umiarkowanym uzytkowaniu, a juz nie wspomne przy uzywaniu anteny GPS, ktora drenuje bardzo baterie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smyq90 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ta aplikacja endomoto jest w czymś lepsza od licznika rowerowego, że tyle osób tego używa ? Czy chodzi tylko o podgląd trasy przez gps ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Hmm czy endo jest lepsze ... Nie, fizycznie nie jest lepsza od licznika bo trudno mi sobie wyobrazić bieżący odczyt prędkości / tętna / kadencji / położenia na mapie w czasie jazdy ... GPS wprowadza spory błąd w odczycie chwilowej prędkości, rower zbyt często ja zmienia ... W większości przypadków to chodzi właśnie o rejestracje śladu GPS i "pochwaleniem" się przed znajomymi "osiągami" ... Jednak endomondo w połączeniu z pulsometrem, czujnikiem kadencji może się stać fajnym narzędziem do analizy postępów treningowych. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Nie wem, moze juz jest, ale gdyby byl czujnik predkosci pod Endo to byloby ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Może inaczej ... na 100% endomondo obsługuje czujniki kadencji ... Kwestia tylko podania obwodu koła ... bo co za problem wykorzystać kadencje jako prędkość Inna sprawa ze istnieją czujniki kadencji i prędkości w standardzie ANT+ i w telefonach z tą technologią to tylko kwestia oprogramowania ... jak będzie rynek to sądzę że i endomondo go dostrzeże i kolejny raz będzie chciało z nas ściągnąć haracz za używanie . Tylko najbardziej boli to ile telefon zje prądu aby to wszystko na "żywo" w pełnym lipcowym słońcu widzieć ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Dlatego Endo mozna traktowac jako taki dodatkowy bajer. Ja uzywam Endo np w przypadku przejechania jakiejs nowej trasy, warto wtedy zarejestrowac gdzies taka trase. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Kwestia tylko podania obwodu koła ... bo co za problem wykorzystać kadencje jako prędkość Ano taka, że prędkość jest zależna od kadencji i przełożenia, ale skąd niby czujnik ma wiedzieć jakie masz aktualne przełożenie. Z samej kadencji nie da się obliczyć prędkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Czujnik kadencji daje impuls tak jak czujnik prędkości ... moja idea pomysłu opiera się na przeniesieniu czujnika kadencji z korby na koło ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Opatentuj swój pomysł Szybkość obrotów korby i koła w stosunku do prędkości, jest uzależniona od wartości przełożenia oraz obwodu koła. Równie dobrze możesz umieścić czujnik na czapeczce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Co z tego, że czujnik umieścisz na kole, skoro i tak program odczyta go jako czujnik kadencji... Prędzej wprowadzą opcję licznika (całkowicie zbędny i głupi pomysł*) niż ktoś zrobi taką przeróbkę aplikacji. *pomysł głupi z kilku powodów, jak chociażby żywotność baterii w telefonie i takim urządzeniu, przy transmisji bluetooth, czy też sam fakt, że niby mamy licznik, ale bez smartfona nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyra121 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ja edytuje na stronce treningi wpisując dane Może kogoś ucieszy wiadomość, ze Tapatalk jest dostępny od bodajże wczoraj także na WP Sent from my HTC 7 Mozart using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 25 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Szkoda mi tych wszystkich którzy potrzebują niektórych aplikacji a zdecydowali się na WP, ten system dopiero zaczyna coś sobą przypominać a i tak jeszcze jest goły i "w lesie" z wieloma kwestiami, może za pół roku będzie można do niego wrócić kiedy poprawią najbardziej irytujące błędy i wypuszczą większość aplikacji. Dobrze słyszeć że chociaż Tapatalka wrzucili, ciekawe kiedy pojawi się jakiś stabilny facebook z czatem. Przekonałem się sam na sobie że nie ma systemu/smartfona idealnego jedyna moja nadzieja w tym że nokia za 2-3 modele dogoni szajsungi i dumb-fony i nico poprawi jakość to będzie ciekawie na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajekk Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 a ja mam galaxy y z romem evo x4 i kernel MerrukTechnology 1.2 ghz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romero Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Potwierdzam bardzo małe zużywanie baterii przez endomondo. Praktycznie nie zauważalne najwięcej baterii bierze ekran, nie GPS Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Bez przesady, a co ma do tego ekran skoro Endo pracuje w tle przy zablokowanym ekranie. Mi na kazda godz. bierze okolo 10% baterii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romero Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Bo napisałeś, że gps bardzo drenuje baterie, a to nie jest do końca prawda Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 No niestety to jest prawda, a zalezne jest to od aplikacji, ktora wlacza lub wylacza antene gps. Endo w wersji na iOS w ustawieniach ma tryb oszczedzania baterii, co powoduje ze track trasy jest rzadziej zapisywany; przykladowo zamiast co 3 sek. to co 5 lub 10sek. Wtedy antena gps jest dwukrotnie mniej uzywana. Wystarczy wlaczyc zwykla nawigacje, aby pracowala w tle, ktora nie ma mozliwosci ustawien zapisu tracka co do sekundy i wtedy mozna sie przekonac ile pozera baterii. Mi przykladowo Endo z wlaczona funkcja oszczedzania baterii czas wydluza sie dwukrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 @@czarusblitz, Ale głupoty piszesz Większość aplikacji do śledzenia, podobnie zżera baterie. Różnice zależne są od interfejsu i użycia procesora. No i Endo w wersji na Androida, także ma w opcjach "oszczędzanie baterii", ale ja tego nie używam. Nawet na 10h wycieczkę + zdjęcia + smsy, starczy mi baterii spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarusblitz Napisano 9 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 A ja uzywalem wersji Lite, ktora tej funkcji nie posiadala, a od jakiegos czasu zakupilem platna wersje Pro, ktora owa funkcje posiada. Dziala to w ten sposob, ze track trasy jest rzadziej zapisywany. Jak juz wczesniej pisalem, wersja Pro z wlaczona funkcja oszczedzania zzera mi dwukrotnie mniej baterii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.