Skocz do zawartości

[telefony] Guglowaty Android vs Łindołsowskia Nokia vs Ajphonowski iOs vs Cegły z Geriatrii

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm ...

Mam endo pro i w drodze do pracy przez około 1h jazdy bez trybu oszczędzania ubywa mi 3 do 4% bateryjki ... To w HTC One X android 4.1...

Xperia Arc używała około 6-7% na godzine na andku 4.0

Xperia x10 z androidem 2.3 potrafiła szarpnąć nawet 20-30% na godzine.

Kiedyś na jednej wycieczce ze znajomym porównywaliśmy Arc do SGS+ ... SGS+ połykał w tych samych warunkach około 5x więcej energii.

Pozdro

TapaTalknięte z Andka

No trudno mi uwierzyc ze podczas pracy z Endo telefon bral ci w ciagu godziny kilka procent baterii, bo w takim razie przy normalnym przecietnym uzytkowaniu, telefon powinien trzymac ci na baterii 2 tyg. , niczym Nokia 6310. Poki co zaden smartfon nie potrafi wytrzymac nawet kilku dni.

Samo endo, bez pakietu danych itp. bajerów, bez włączania ekranu, ciągnie kilka % w ciągu 1h. Tak mam na S2 z powiększoną baterią.

Kiedyś robiłem test, to przy kilku smsach, krótkich rozmowach i może kilku zdjęciach dziennie, wytrzymał mi 5dni. Wtedy spadło do 11% bodajże.

To się zgadza moc sygnału GPS ma bardzo duże znaczenie ... 

Dziś sporo jeździłem w gęstym lesie ... prawie 3h treningu ubyło 15% z baterii ... z czego sam program zabrał 8% reszta to odbiornik GPS i normalne czuwanie telefonu.

Jak rano jadę do pracy rowerem ... po odpięciu ładowarki po trasie bateria chwali się stanem 96 - 97 % ... jeżdżę do pracy gdy nie pada czyli raczej bezchmurnie i do tego większość asfaltami bez drzew... a do pracy mam 21 km i jadę około godziny ...

@@czarusblitz, wierzyć nie musisz,  takie mam wyniki... oszczędnie używany HOX z włączoną synchronizacją przed aktualizacją, która jeszcze dodatkowo oszczędza baterię, dotrwał mi swego czasu do 3 pełnych dni ...

Po aktualizacji przy podobnym trybie użytkowania na koniec dnia mam średnio 10-20% energii w baterii więcej niż przed aktualizacją.

Android się rozwija, elektronika również ... Xperia X10 przy sporo słabszym hardware i niewiele mniejszym aku nie miała takich osiągów na jednym ładowaniu jak aktualny HOX.

Pozdrawiam

Hmm czy endo jest lepsze ...

Nie, fizycznie nie jest lepsza od licznika bo trudno mi sobie wyobrazić bieżący odczyt prędkości / tętna / kadencji / położenia na mapie w czasie jazdy ...

GPS wprowadza spory błąd w odczycie chwilowej prędkości, rower zbyt często ja zmienia ...

W większości przypadków to  chodzi właśnie o rejestracje śladu GPS i "pochwaleniem" się przed znajomymi "osiągami" ...

Jednak endomondo w połączeniu z pulsometrem, czujnikiem kadencji może się stać fajnym narzędziem do analizy postępów treningowych.

Pozdro

Może inaczej ... na 100% endomondo obsługuje czujniki kadencji ...

Kwestia tylko podania obwodu koła ... bo co za problem wykorzystać kadencje jako prędkość :) 

Inna sprawa ze istnieją czujniki kadencji i prędkości w standardzie ANT+ i w telefonach z tą technologią to tylko kwestia oprogramowania ... jak będzie rynek to sądzę że i endomondo go dostrzeże i kolejny raz będzie chciało z nas ściągnąć haracz za używanie :).

Tylko najbardziej boli to ile telefon zje prądu aby to wszystko na "żywo" w pełnym lipcowym słońcu widzieć ...

Pozdrawiam 

Co z tego, że czujnik umieścisz na kole, skoro i tak program odczyta go jako czujnik kadencji...

Prędzej wprowadzą opcję licznika (całkowicie zbędny i głupi pomysł*) niż ktoś zrobi taką przeróbkę aplikacji.

*pomysł głupi z kilku powodów, jak chociażby żywotność baterii w telefonie i takim urządzeniu, przy transmisji bluetooth, czy też sam fakt, że niby mamy licznik, ale bez smartfona nie działa.

• Mod Team

Szkoda mi tych wszystkich którzy potrzebują niektórych aplikacji a zdecydowali się na WP, ten system dopiero zaczyna coś sobą przypominać a i tak jeszcze jest goły i "w lesie" z wieloma kwestiami, może za pół roku będzie można do niego wrócić kiedy poprawią najbardziej irytujące błędy i wypuszczą większość aplikacji. Dobrze słyszeć że chociaż Tapatalka wrzucili, ciekawe kiedy pojawi się jakiś stabilny facebook z czatem.

Przekonałem się sam na sobie że nie ma systemu/smartfona idealnego :( jedyna moja nadzieja w tym że nokia za 2-3 modele dogoni szajsungi i dumb-fony i nico poprawi jakość to będzie ciekawie na rynku.

• 2 tygodnie później...

No niestety to jest prawda, a zalezne jest to od aplikacji, ktora wlacza lub wylacza antene gps. Endo w wersji na iOS w ustawieniach ma tryb oszczedzania baterii, co powoduje ze track trasy jest rzadziej zapisywany; przykladowo zamiast co 3 sek. to co 5 lub 10sek. Wtedy antena gps jest dwukrotnie mniej uzywana. Wystarczy wlaczyc zwykla nawigacje, aby pracowala w tle, ktora nie ma mozliwosci ustawien zapisu tracka co do sekundy i wtedy mozna sie przekonac ile pozera baterii. Mi przykladowo Endo z wlaczona funkcja oszczedzania baterii czas wydluza sie dwukrotnie.

@@czarusblitz, Ale głupoty piszesz ;)

Większość aplikacji do śledzenia, podobnie zżera baterie. Różnice zależne są od interfejsu i użycia procesora.

No i Endo w wersji na Androida, także ma w opcjach "oszczędzanie baterii", ale ja tego nie używam. Nawet na 10h wycieczkę + zdjęcia + smsy, starczy mi baterii spokojnie.

A ja uzywalem wersji Lite, ktora tej funkcji nie posiadala, a od jakiegos czasu zakupilem platna wersje Pro, ktora owa funkcje posiada. Dziala to w ten sposob, ze track trasy jest rzadziej zapisywany. Jak juz wczesniej pisalem, wersja Pro z wlaczona funkcja oszczedzania zzera mi dwukrotnie mniej baterii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...