Skocz do zawartości

[telefony] Guglowaty Android vs Łindołsowskia Nokia vs Ajphonowski iOs vs Cegły z Geriatrii

durnykot

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację E52 w cadziennej eksploatacji, z baterią trzymającą 7 dni (a mało nie dzwonię) jest najlepszą opcją. Jak zawsze są jakieś "ale", od kilku dni próbuje zainstalować Endomondo i nic. Lipa. I tu ma ogrąmną przewagę smartfon.

Sentyment i tyle.

Tak naprawdę nikt z was, już na 100% ci co są zadowoleni ze swoich "smart", do tamtych czasów wrócić nie chce :)

Było mnóstwo świetnych słuchawek na rynku ... ja najlepiej wspominam Ericssona t65 oraz SonyEricssona k810 jak na razie była to jedyne słuchawka które wytrzymały ze mną ponad 3 lata.

Jak dla mnie w swoich czasach w swojej klasie były bezkonkurencyjne ... bardzo często niedoceniane. 

Pozdrawiam

No ja mimo wszystko milo wspominam N95, ale to wlasciwie juz byl smartphone, tylko ze z klawiatura numeryczna. Wtedy nokia robila naprade solidne telefony, teraz te Lumie tez prezentuja sie okazale, lecz ten Windows do mnie jakos nie przemawia.

Niedługo będę mógł wziąć nowy telefon przy przedłużeniu umowy lub zmiania operatora. Obecnie jestem w Play, ale ich obecna oferta mnie załamała. 289zł za HTC Desire X przy abonamencie 69zł to lekka przesada.

Obecnie posiadam HTC Desire Z, którego bardzo chwalę, mimo że ma swoje słabości.

Zatem rozważam przejście do T-Mobile na abonament 64,90zł

-Sony Xperia J - 1zł (512MB RAM, DualCore 1.0GHz, dość słaby procesor graficzny, Android 4.1.2 + nakładka Sony, 480x854px, 4")

-HTC Desire X - 1zł (756MB RAM, DualCore 1.0GHz, nie wiem jak z grafiką, Android 4.1.2 + "ogołocony" Sense, 480x800px, 4")

-Samsung Galaxy S -49zł (512MB RAM, 1GHz, nie wiem jak z grafiką, Android 2.3, 480x800px, 4"

-Samsung Galaxy SIII Mini - 249zł (1GB RAM, DualCore 1.0GHz, nie wiem jak z grafiką, Android 4.1.2 480x800px, 4").

Telefon głównie służy mi jako centrum multimedialne. Często w szkole sprawdzić coś w internecie, posłuchać muzyki. Dość często dzwonię i SMSuję. Wymagam też dobrego odbiornika GPS i/lub Glonass.

Który z tych smartfonów lepiej nada się do moich zastosowań?

-Sony Xperia J - 1zł (512MB RAM, DualCore 1.0GHz, dość słaby procesor graficzny, Android 4.1.2 + nakładka Sony, 480x854px, 4")

Ten telefon nie ma Dual Core ... to zwykłu jednordzeniowy Snapdragon S1 na rdzeniu A5

-HTC Desire X - 1zł (756MB RAM, DualCore 1.0GHz, nie wiem jak z grafiką, Android 4.1.2 + "ogołocony" Sense, 480x800px, 4")

Ten owszem ma 2 rdzenie ale A5 który jest porównywalny z jednordzeniowym A9, te okrojone SENSE aż tak nie przeszkadza ( moja żona ma DX`a)

-Samsung Galaxy S -49zł (512MB RAM, 1GHz, nie wiem jak z grafiką, Android 2.3, 480x800px, 4"

Historia ...

-Samsung Galaxy SIII Mini - 249zł (1GB RAM, DualCore 1.0GHz, nie wiem jak z grafiką, Android 4.1.2 480x800px, 4").

Z całą moją niechęcią do marki Samsung to S 3 mini wygrywa w tym zestawieniu ... najmocniejsze bebechy jak do tego lubisz SuperAmoleda i 250 zeta ci nie przeszkadza ... 

Na drugim miejscu ja osobiście stawiam Desire X na trzecim Xperia J ...  

Pozdrawiam

Teraz to są już komputery a nie telefony. Marketingowcy wciskają ludziom, że te wszystkie rzeczy w smartfonach są niezbędne. do życia. Ja w swoim wysłużonym se mam sms/dzwonienie/jave/gprs/odt.muzyki/latarke  i do tego przeżył tyle upadków i działa.Oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba ;)

Z całą moją niechęcią do marki Samsung to S 3 mini wygrywa w tym zestawieniu ... najmocniejsze bebechy jak do tego lubisz SuperAmoleda i 250 zeta ci nie przeszkadza ... Na drugim miejscu ja osobiście stawiam Desire X na trzecim Xperia J ...

Właśnie nie jestem jakoś przekonany do SuperAmoled, ponieważ teraz mam SLCD.

Obecnie bardzo polubiłem się z Sense, ale nie stronię od zmnian. Muszę jeszcze obejrzeć tego SGS3 Mini w rzeczywistości.

Teraz to są już komputery a nie telefony. Marketingowcy wciskają ludziom, że te wszystkie rzeczy w smartfonach są niezbędne. do życia

Idąc tym tropem po co ci w telefonie :

/jave/gprs/odt.muzyki/latarke

W końcu telefon jak sama nazwa wskazuje służy do dzwonienia tak więc i SMS to zbędny bajer wciśnięty przez marketing :).

Pozdrawiam 

Teraz to są już komputery a nie telefony. Marketingowcy wciskają ludziom, że te wszystkie rzeczy w smartfonach są niezbędne. do życia. Ja w swoim wysłużonym se mam sms/dzwonienie/jave/gprs/odt.muzyki/latarke  i do tego przeżył tyle upadków i działa.Oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba ;)

Nie sa niezbędne, ale przydatne i to bardzo. W javie aplikacji jest niewiele, gprs jest strasznie wolny... gdyby ktoś wypuścił telefon w obudowie typu Nokia 6700c z dwurdzeniowym procesorem, androidem, 8mpx aparatem, latarką i 1GB RAM, to byłaby miazga.

Minusem smartfonów nie jest ilość funkcji, a wielkość, która w wielu przypadkach jest utrudnieniem dla użytkownika.

Nie sa niezbędne, ale przydatne i to bardzo. W javie aplikacji jest niewiele, gprs jest strasznie wolny... gdyby ktoś wypuścił telefon w obudowie typu Nokia 6700c z dwurdzeniowym procesorem, androidem, 8mpx aparatem, latarką i 1GB RAM, to byłaby miazga.

Minusem smartfonów nie jest ilość funkcji, a wielkość, która w wielu przypadkach jest utrudnieniem dla użytkownika.

Chodziło mi bardziej o samo przekonanie niektórych, że posiadanie telefonu z taką ilością funkcji jest niezbędne. Może mam po prostu sentyment do staroci, a może po prostu nie chce kiedyś obawiać się wyjścia z domu bez GPSa w kieszeni ;) 

Z telefonami jest tak jak z komputerami. Kiedyś nie mieściło nam się w głowie korzystanie z internetu, a teraz bez niego ani rusz. Myślę, że korzystanie z telefonu z przyzwyczajenia i ignorowanie nowości, to jak jazda na rowerze stacjonarnym; co z tego, że pedałujesz jak nic nie zobaczysz.

Jeśli mowa tu już o porównaniach to wydaje mi się, że można to bardziej porównać do jazdy do sklepu samochodem i rowerem. Tym i tym zajedziesz ale chociaż autkiem jest szybciej i bardziej komfortowo to ja wybiore rower bo tak lubie. 

Smyq, na smartfona mozna wykorzystać do rzeczy, którys nie zrobisz za pomocą "klasycznej" słuchawki, wiec Twoje porównanie jest IMHO mocno naciągane - chyba, ze ten sklep to AGD i chcesz z powrotem zabrać lodówkę... Dramatyzujesz z tym gpsem, a świadomym użytkownikom nikt nic nie musi wciskać. Nie masz potrzeby, OK, ale nie dyskredytuj jej u innych...

HTC Desire Z. Bardzo go chwale chociaż dla niektórych ma sporo minusów. Kupiłem go dla klawiatury bo pisze dużo sms. I dla Androida z jego aplikacjami. Ostatnio używam w nim Navime z GPS do rejestracji moich tras.

Niedługo kończy mi sie umowa z Play wiec może uda mi sie wyszarpać coś innego. Chociaż ogladając teraz ich oferte to troche bieda.

Dla osób szukających telefonu klasycznego nie polecam Samsung 5610. Baterie m agenialna, trzyma tydzien, ale telefon ma ogromne problemy z dzwiekiem - zle slychac rozmowce i rozmowca slysza nas takze tragicznie. Nie jest to wina egzemplarza, takie cos ma mnotwo ludzi. Nie jest to tez zalezne od sygnalu. Poza tym sie wiesza w menu po aktualizacji softu, ma malutka pamiec na smsy, gubi radio. Z plusow dobry aparat i ladny design.

Byloby milo, gdyby nie problemy z podstawowa funkcja telefonu czyli rozmowa! :)

Ja mimo wszystko uzywamam iphone 4s i jestem zadowolony. Firma ma wiele zwolennikow i przeciwnikow, natomiast latwosc obslugi i bezproblemowa aktualizacja softu , a dodatkowo dzieki jailbrake mozliwosc wlasnego spersonalizowania telefonu spelnia moje oczekiwania. Dzieki gps i zwiazynymi z nimi aplikacjami wykorzystuje go jako baze treningowa, kalendarz treningowy, osobisty trener. Aplikacje ktore wykorzystuje na rowerze to glownie takie jak : Endomondo, Traing Peaks, Smart Office, w ktorym mam caloroczny plan treningowy w formie tabelki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...