Skocz do zawartości

[nawigacja] Android. Jaki software wybrać

wikrap1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jeśli tylko do rejestracji to Maverick, z niego export bezpośrednio do www.gpsies.com. Locus również się nadaje, jednak jest juz dużo bardziej rozbudowany. Kiedyś używałem ich zamiennie i oba zakupiłem, obecnie korzystam głównie z Locusa :-) w połączeniu z exportem zarejestrowanych tras do gpsies.

Wiem, że na rynku jest wiele sporttrackerow i innych mocno komercyjnych rozwiązań, jednak dla mnie są zbyt cukierkowe, "zabawkowe" bardziej niż praktyczne :-).

Ja przejechałem niedawno z Locusem i mapą wygenerowaną w MOBAC czarny szlak wzniesień łódzkich

Moje wnioski są następujące:

1. Aplikacja jest genialna - można z niej korzystać zarówno online jak i offline

2. Tryb nawigacji jest taki sobie - działa ale na rowerze trzeba bardziej zwracać uwagę na otoczenie żeby choćby nie zaliczyć OTB (Co mi się udało)

3. Telefon w pełnym słońcu (Motka Atrix) średnio nadaje się do nawigowania - słabo widać na ekranie

4. Koniecznie warto zainwestować w solidny uchwyt (o ile nie możemy sobie pozwolić na trzymanie smartfona w plecaku) - ja miałem taki uchwyt na kierownicę z wpinaną głowicą i zaciskami na telefon - niestety głowica puściła jak przy prędkości 30 km/h przejechałem przez jakiś próg - efekt telefon cały poobijany

Witeczka,

Ja z kolei mogę polecić darmowy Osmand, testuję go od jakiegoś tygodnia i zdecydowanie daje radę.

Program może pracować w wersji offline po uprzednim ściągnięciu map na kartę. Obsługuje zarówno mapy wektorowe (np UMP-pcPL) jak i mapy rastrowe, które można ściągać z sieci z poziomu aplikacji albo po wcześniejszym przygotowaniu na pececie w MOBAC.

Osmand ma wbudowaną usługę rutowania offline - ale efekty jej działania póki co są raczej humorystyczne, jeżeli mamy dostęp do neta to można skorzystać z usług rutowania online - powinny działać lepiej ale nie sprawdzałem. Natomiast po wcześniejszym przygotowaniu na komputerze śladu w formacie .gpx i wczytaniu go do telefonu aplikacja prowadzi nas po śladzie bardzo sprawnie.

W porównaniu do Locusa wygrywa moim zdaniem większą prostotą obsługi i ceną, wersja płatna kosztuje 12,50 zł ale za to nie daje praktycznie żadnej więcej funkcjonalności w porównaniu z wersją darmową :002: opłata jest tak naprawdę wsparciem dla autorów

to samo wcześniej robiłem, ale nie wiem jaki tryb formatu wybrać żeby działało z LOCUSem :/ o ile do TrekBuddy jest format to do Locusa nic nie jest napisane, a tych map z formatem Trekbuddy mi Locus nie odczytuje.

Jaki format wybrać ?

MBTtiles SQLite, tak jak wcześniej napisałem. :-)

Ja przejechałem niedawno z Locusem i mapą wygenerowaną w MOBAC czarny szlak wzniesień łódzkich

Moje wnioski są następujące:

1. Aplikacja jest genialna - można z niej korzystać zarówno online jak i offline

2. Tryb nawigacji jest taki sobie - działa ale na rowerze trzeba bardziej zwracać uwagę na otoczenie żeby choćby nie zaliczyć OTB (Co mi się udało)

3. Telefon w pełnym słońcu (Motka Atrix) średnio nadaje się do nawigowania - słabo widać na ekranie

4. Koniecznie warto zainwestować w solidny uchwyt (o ile nie możemy sobie pozwolić na trzymanie smartfona w plecaku) - ja miałem taki uchwyt na kierownicę z wpinaną głowicą i zaciskami na telefon - niestety głowica puściła jak przy prędkości 30 km/h przejechałem przez jakiś próg - efekt telefon cały poobijany

2) Ale tryb nawigacji wymaga połączenia z internetem czy wybór trasy jest realizowany na urządzeniu?

3) A komunikaty głosowe?

4) Najlepiej zrobić samemu, pancerniejszy niż plastikowe g*

Próbowałem dzisiaj używać Locus'a, ale gdy chciałem włączyć nagrywanie trasy miałem napisane, że nie nagrywa. Spróbowałem programem Moje Trasy i od razu złapało zasięg i nagrywało... o co może chodzić?

W locusie proces nagrywania trasy jest prosty, choć o jedno klik za duzo ;). Trzeba wybrać nagrywanie i dopiero pozniej kliknąc w ikonkę REC. co do gpsa, to musi złapać fix'a ale też musisz ustawić, aby automatycznie po starcie odpalał GPS'a ;)

• 3 tygodnie później...

w końcu w telefonie zrobiłem reset oprogramowania i mam już miejsce na nawi, zainstalowałem już Locus'a Free i działa, ale MOBAC przy tworzeniu mapy nie pokazuje nieraz całej mapy tylko gdzie niegdzie są przekreślone obszary z krzyżykami :/ wcześniej tak nie miałem, a teraz jest przy obu PL mapach, co to może być ?

przy tworzeniu mapy wywala potem błąd że nie może ściągnąć danego obszaru mapy, jeszcze spróbuje później

Jak do tej pory przetestowałem trzy pełne nawigacje.

Sygnic - Bardzo ładna nawigacja. Dużo konfiguracji. Niestety nie ma aktualnych map. A Polska ogólnie nie jest najdokładniejsza.

Mapa Map - W sumie całkiem, całkiem. Ale ogranicza ją to, że to tylko mapa Polski. No i mogłaby mieć więcej ustawień.

CoPilot - Jak na razie zdecydowanie najlepsza według mnie nawigacja. Dość często aktualizowane mapy. Mapa polski ma więcej POI niż w przypadku Mapy Map. Mapy Europy też są niezłe.

Pozdrawiam!

Poszukuję oprogramowania nawigacyjnego na androida, gdyż niedługo kupuję telefon z tym systemem. Pewnie na dokładność map topo z Garminów nie ma co liczyć a automapy nie ma i nie ma. Na jakie oprogramowanie się zdecydować? Postawić na płatne rozwiązania, czy darmowe też dają radę?

Ludzie !!! jakie automapy :)

Na rower potrzebna jest dokładna mapa rastrowa, wskazanie śladu którym przyjechaliśmy, gdzie jesteśmy i ew. rejestrowanie trasy.

Aplikacja to szczegół. TrekBuddy daje radę, Locus ma dobre opinie, ale najważniejsze to mieć dobre mapy i na nich się odnajdywać :)

przez 3 dni w górach testowałem Locus free

program jest rewelacyjny, dostęp do wielu map, można sobie wybrać taką jaka pasuje - kolorowa, z poziomicami, większość dostępnych map ma dokładne szlaki (piesze i rowerowe)

do tego na kompie ze zdjęcia mapy (gif,png,jpg itp) zrobiłem mapę do tego programu w 15 min (szybka nauka programu, kalibracja mapy 4 punktami, eksport mapy na androida)

• 1 miesiąc temu...

Może mi ktoś powiedzieć, bo jak ostatnio używalem Locusa Free na rowerze to z dużym opóźnieniem mi odświeżało mape. Czy w wersji PRO te odświeżanie z 60sek da się zmienić na częstsze ?

Czy jak się wykupi płatną wersje to się dostaje jakiś kod ? Czy tylko jakoś pobranie PRO jednorazowo działa ? I po przywróceniu ustawień fabrycznych i formacie pamięci trzeba znowu płacić czy jest jakiś kod ?

Bo kurde w moim Desire ledwo ściągne fabryczne aktualizacje programów google itd i zaraz mi zawala prawie całą wewnętrzną pamięć :/

Może są na to jakieś programy pozwalające instalować aplikacje na karcie ?

Najlepiej bez wgrywania jakiegos nowego softu, pewnie to root sie zwie czy nie wiem.

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Zrobić roota zainstalować jakiś program do przerzucania aplikacji z telefonu do karty pamięci np chyba GeminiApp i mieć to z głowy ? Trzeba tylko pamiętać po zrobieniu roota i zainstalowaniu w/w programu że aktywne widgety muszą dalej być zainstalowane w pamięci telefonu ;)

Może mi ktoś powiedzieć, bo jak ostatnio używalem Locusa Free na rowerze to z dużym opóźnieniem mi odświeżało mape. Czy w wersji PRO te odświeżanie z 60sek da się zmienić na częstsze ?

Czy jak się wykupi płatną wersje to się dostaje jakiś kod ? Czy tylko jakoś pobranie PRO jednorazowo działa ? I po przywróceniu ustawień fabrycznych i formacie pamięci trzeba znowu płacić czy jest jakiś kod ?

Bo kurde w moim Desire ledwo ściągne fabryczne aktualizacje programów google itd i zaraz mi zawala prawie całą wewnętrzną pamięć :/

Może są na to jakieś programy pozwalające instalować aplikacje na karcie ?

Najlepiej bez wgrywania jakiegos nowego softu, pewnie to root sie zwie czy nie wiem.

jak kupisz aplikację, to masz ją kupioną - powiązanie jest z Twoim kontem gugle (masz apkę na każdym urządzeniu)

niektóre aplikacje pozwalają na przeniesienie na kartę, w całości lub część danych.

no niestety Desire ma mało pamięci :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...