Skocz do zawartości

[nawigacja] Android. Jaki software wybrać

wikrap1

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję oprogramowania nawigacyjnego na androida, gdyż niedługo kupuję telefon z tym systemem. Pewnie na dokładność map topo z Garminów nie ma co liczyć a automapy nie ma i nie ma. Na jakie oprogramowanie się zdecydować? Postawić na płatne rozwiązania, czy darmowe też dają radę?

COPilot

MapaMap

Don't Panic

Co wybrać?

Automapa jest co prawda beta ale jest :D ja używam starego sygica na europę i właśnie Automapę na polskę co do map topo to polecam kmap co prawda nie ma w niej nawigacji ale są w miarę dokładne mapy oraz pokazuje ci pozycję na mapie gdzie się właśnie znajdujesz ;)

Wysłane z Ace za pomocą Tapatalka

Z tego co widzę to locus też nie nawiguje w terenie tylko pokazuje pozycję oraz kompas. Czyli coś takiego jak kmap:p

ale w terenie mało który będzie nawigował, bo nie ma dobrych map.

większość pokaże Twoją pozycję i naniesie na mapę

a to przecież wystarczy żeby się odnaleźć i znaleźć drogę (jeśli chociaż trochę obchodzić się z mapą)

Nie no pytałem bo ostatnio jeździłem z kumplem co miał garmina edge chyba model 701 czy jakoś tak no i rewelacją po prostu. Znajdował takie ścieżki w lesie że chyba dwie osoby przeszły a na maple już były :blink:

Wysłane z Ace za pomocą Tapatalka

to zapytaj kolegę jakie mapy miał wgrane do tego garmina. Bo jeśli darmowe to prawdopodobne że miał mapę UMP pcPL a LOCUS jak najbardziej może również korzystać z tej mapy online jak i offline. http://ump.waw.pl/

Osobiscie korzystam z LOCUS PRO i moim zdaniem nie ma nic lepszego jesli chodzi o mapnik rowerowy na androida .

Najlepszy jest TrekBudy. Na kompie masz specjalny program, gdzie zaznaczasz wybrany kawałek mapy, wybierasz powiększenia i ten program pobiera ci na kompa mapę w formacie dla TrekBuddy. Potem na kartę pamięci do folderu programu wrzucasz mapę i trasę w .gpx, wybierasz mapę i powiększenie, trasę, bierzesz nawiguj po trasie i masz widok z góry. Nie takie coś jak w nawigacjach samochodowych tylko masz mapy w stylu google maps tylko że o wiele dokładniejsze, aktualne i ze wszystkimi drogami itp. Oczywiście nie w formie zdjęć satelitarnych tylko w formie mapy. Aplikacja jest darmowa i ma te mapy tworzone na komputerze, dzięki czemu korzystamy tylko z odbiornika GPS (za darmo oczywiście), bo aplikacja nie musi sobie pobierać map z internetu. Nie trzeba kupować żadnych pakietów na neta żeby nam nie zjadło 200 zł. Wszystko jest darmowe. Aplikacja jest dokładna, sprawdza się bardzo dobrze. Objeżdżałem z nią trasę skandii w Lublinie jak jeszcze nie była oznaczona i nie zawiodłem się. Nie ma opóźnień, sygnału nie traci, baterii dużo nie ciągnie. W mojej xperii x8 mam już starą baterię to tak z 6h pochodzi spokojnie, może i więcej.

TrekBudy jest tak dobry jak mapa którą zaimportujesz - zresztą tyczy się to większości nawigacji :P . TB był niezastąpiony kilka lat temu bo nie było alternatywy. Dziś majac smartfona z androidem lepszym wyborem będzie LOCUS , gdzie również możesz korzystać z map przygotowanych wcześniej , nie musisz mieć połączenia online . Jazda po śladzie .gpx również jest możliwa, nawigowanie też jest aczkolwiek nigdy z tej funkcji nie korzystałem.

Alternatywą może być rownież OruxMaps gdzie również można jechać po śladzie korzystając z pobranych wcześniej map.

W teren LOCUS PRO z mapami offline przygotowanymi samemu za pomocą MOBAC (w teren polecam ściągać mapy UMP-pcPL), do auta póki co najlepsza nawigacja na Androida to Sygic. Na ich stronie można zakupić za ~122zł dożywotnią licencję na nawigację.

Pozdrawiam,

K.

Jeśli chcesz zapisywać ślad GPS to polecam Sports Tracker. Nie dość, że będziesz mieć zapisaną całą trasę to jeszcze przy okazji nie zgubisz się w lesie czy górach bo zawsze możesz wrócić tą samą drogą. Ogólnie nie wyobrażam sobie jazdy czy w ogóle podróżowania bez tego programu. Do Sports Trackera można spokojnie dodawać mapy z Mobile Atlas Creatora.

Co do nawigacji docelowej polecam Sygic. Bardzo dokładna ale nie jest przesadnie naszpikowana informacjami jak automapa.

To może ja opiszę: kolosalna! Na korzyść Locusa oczywiście.

Korzystałem z obu, z TB nawet wiele lat jeszcze na Symbianie, potem przez chwilę na Androidzie. Locus sprawił, że teraz TB nie ma racji bytu. Niestety, przewaga jest miażdżąca.

~wymęczone taptokiem z galaxego~

Jednak chodzi mi o program do nawigacji a nie do pokazywania pozycji na rastorowej mapie. Jeśli byłaby jakaś nawigacja z chociaż częścią bocznych dróg to już by było fajnie. Testowałem automapę i takie pokrycie jakie w niej miałem byłoby wystarczające.

Darmowa mapa UMP pcPL i Lokus to chyba rozwiązanie którym muszę się zainteresować.

Jest jeszcze coś ciekawego z nawigacji turn by turn?

Edit: Locus jednak nie ma żadnych algorytmów do samodzielnego ustalania trasy.

Czy można do którejś "samochodowej" nawigacji dograć mape UMP ?

Jednak chodzi mi o program do nawigacji a nie do pokazywania pozycji na rastorowej mapie. Jeśli byłaby jakaś nawigacja z chociaż częścią bocznych dróg to już by było fajnie. Testowałem automapę i takie pokrycie jakie w niej miałem byłoby wystarczające.

Darmowa mapa UMP pcPL i Lokus to chyba rozwiązanie którym muszę się zainteresować.

Jest jeszcze coś ciekawego z nawigacji turn by turn?

Edit: Locus jednak nie ma żadnych algorytmów do samodzielnego ustalania trasy.

Czy można do którejś "samochodowej" nawigacji dograć mape UMP ?

Siema :).

Dzięki za podlinkowanie do mojego blożka. Generalnie programy takie jak TB czy Locus są typowo mapnikami, rozbudowanymi o kilka(naście) dodatkowych modułów. O ile TB przestało się rozwijać, o tyle Locus daje radę i jakoś nigdy mnie nie zawiódł. Nie będę powtarzał tego, co napisałem na blogu.

Co do nawigacji, zastanawiam się czy faktycznie ono jest nam potrzebne w trakcie jazdy rowerem. Po pierwsze, podczas jazdy rowerem pod słońce nie widać nic, pod drugi rozprasza skupienie (można zaliczyć np. słup oswietleniowy) a po trzecie, wymaga Internetu a nie zawsze jest dostępny, zwłaszcza w lasach.

Ale moi drodzy - jeśli potrzebujecie prymitywnej nawigacji, która wyznaczy Wam najszybszą/optymalną/pieszą/rowerową ścieżkę, to oczywisćie można wyznaczyć taką trasę. Wystarczy wybrać menu -> narzędzia -> Navigate toi macie do wyboru kilka opcji. Tylko od razu zaznaczam - nie używałem tego i nei wiem na ile to wiarygodne jest w porównaniu do AM, aczkolwiek z informacji ze strony wynika, że korzysta z kilku algorytmów wyznaczania tras, dostępnych online.

Wkrótce mam wypadzik, więc przetestuję to w praktyce.

Pozdrawiam i zapraszam częściej na bloga:)

PS: planuję poświęcić kilka wpisów o locusie, konfiguracji i użytkowaniu. :) jak coś, to pytajcie. pozdr.

poklikałem wczoraj w Locusa i wydaje się być ciekawszy od TrekBuddy (swoją drogą TB jest tak prosty, że chyba wszystko jest od niego lepsze ;) )

zwłaszcza że jest wersja free, więc przetestowanie nie boli

Gusta i guściki ;) jedni lubią proste aż do bólu interfejsy a drudzy nieco rozbudowane narzędzia. Ja osobiście kupiłem wersję Pro, bo uznałem że to warta inwestycja (wtedy kosztowało coś po 20zł, teraz nieco ponad 30zł;)

W teren LOCUS PRO z mapami offline przygotowanymi samemu za pomocą MOBAC (w teren polecam ściągać mapy UMP-pcPL), do auta póki co najlepsza nawigacja na Androida to Sygic. Na ich stronie można zakupić za ~122zł dożywotnią licencję na nawigację.

Pozdrawiam,

K.

hmm mam Locusa Free, ale nie moge coś utworzyć map, możesz dokładnie opisać co i jak trzeba mieć i zrobić ?? i jakie te formaty wybierać do wgrania ?

hmm mam Locusa Free, ale nie moge coś utworzyć map, możesz dokładnie opisać co i jak trzeba mieć i zrobić ?? i jakie te formaty wybierać do wgrania ?

Witam!

W skrócie, bo nie chciałbym nikogo przeprowadzać przez kurs obsługi komputera.

pkt. 1. W programie Mobile Atlas Creator klikasz na "New Atlas" i wybierasz "MBTTiles SQLite"

pkt. 2. https://photos-4.dropbox.com/si/2048x1536/mloapOqfKWKahlepjqdux8N1D6WoazhG99lml_66PZE/82986705/1343224800/1bcc9f4/1.jpg

pkt. 3. https://photos-3.dropbox.com/psi/2048x1536/eX5d1xA9-K6pHmHecimqmKec0aP3aYCGUVT1ZR5CJR0/82986705/1343224800/accbdcb/2.png

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...