Skocz do zawartości

[jura krak-częst]

Pinio46

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Chciałbym poznać jakieś nowe trasy w okolicach jury ale w części północnej, znaczy okolice olsztyna, żarek. Może macie jakieś fajne trasy godne poznania tak na jeden dzień wycieczki dla totalnego amatora max do 50 kilometrów ? Strat w okolicach Poraja lub żarek letnisko. Trochę terenów już tam odwiedziłem znaczy żarki, zamek w olsztynie, zalew w Poraju i szukam teraz jakiejś fajnej trasy na sobotę. Tak na dwie trzy godzinki z postojem. Wszystkie sugestie mile widziane :D

Wysłane z Ace za pomocą Tapatalka

Całkiem fajna trasa jest z Poraja do Olsztyna.Trzeba dojechać do torów kolejowych, później kawałek wzdłuż i w prawo odbijamy na Dębowiec, następnie z dziurawego asfaltu skręcamy w prawo na pomarańczowy szlak.Jedziemy cały czas prosto, aż do skrzyżowania w Dębowcu, gdzie odbijamy w prawo.Jakiś 1km asfaltem i za kościołem skręcamy w lewo.Z początku asfalt z górki, a później mamy szlak choroński.Mijamy tor quadowy i dalej jedziemy szlakiem, czeka nas wspinaczka do Biskupic.Gdy już wyjechaliśmy w Biskupicach mamy przed sobą Kościół z szutrówki skręcamy w lewo na asfalt a później nie tak jak prowadzi główna droga w lewo, tylko prosto, zaraz za górką mamy zakręt w lewo, ale my wjeżdżamy w ścieżkę które jest centralnie przed nami. Zjeżdżamy do gór sokolich po zjeździe delikatnie w lewo później w prawo i w lewo na szlak(bodajże pomarańczowy) tym fantastycznym szlakiem dojedziemy do samego Olsztyna.Wracać można asfaltem przez słynną górkę w Biskupicach, a później Choroń(oj jest się gdzie wspinać).Miłej podróży.

Dzięki, jakoś podobnym szlakiem jechałem tyle tylko że, od Choronia jechałem na Debowiec, później obok cmentarza, z górki szutrem do lasu obok toru quadowego, a później asfaltem do samego Olsztyna fajna traska i nie męcząca jak nie wymyśle nic innego to pojadę sobie nią jeszcze raz tylko zjadę na górki sokole i tamtędy pod zamek :D

edit

albo śmignę sobie do Częstochowy na frytki :D tylko muszę tras ę popatrzeć jakaś fajną obok gierkówki. Widzę że kolega z miasta świętej wieży jak to śpiewał Muniek to może podpowie ;)

Z Poraja do Częstochowy wg mnie najlepsza droga to niebieski szlak rowerowy.Praktycznie cała droga w lesie, fajne ubite ścieżki, ale jest też ciekawa alternatywa.Dojechać do Zaborza, później do Biskupic i przez sokole do Olsztyna, a samego Olsztyna jest mnóstwo dróg powrotnych do Cze-wy.

Jeśli będziesz w sokolich górach możesz próbować podjechać Puchacza, jeden z dłuższych i wymagających podjazdów w sokolich.

Praktycznie w samej Częstochowie są też trzy całkiem fajne góry: zielona góra, góra ossona i przeprośna górna, trasę da się ułożyć tak, żeby zaliczyć je wszystkie.

W sumie jeśli nie będę miał nic do roboty w sobotę mogę z Tobą pośmigać, jeśli masz chęć oraz umiesz już jako tako jeździć.

Dzięki za info, wiesz ze mnie to taki kolarz dopiero jednosezonowy prawdziwy. Dopiero od tego roku mam w miarę dobry rower (Kellys Salamander), a na razie średnia oscyluję w granicach 18-20 km/h więc jak to mówią d..y nie urywa, ale jak chcesz to możemy się zgadać. Jeśli tylko pogoda pozwoli, i będę jechał na działkę ale raczej będę, no i jak Ci nie przeszkadza takie wolne tempo :)

• 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

czekaj zaraz poślę :D

albo wejdź tutaj http://www.kamap.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=68

pobierz plik instalacyjny zip zapisz rozpakuj i masz :) polecam także województwo śląskie od razu z tej stronki, jest w nim cała jura, ja właśnie bardziej korzystam z map województwa śląskiego ;)

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Ja ostatnio zrobiłem trasę 162 km. Z Panek na Częstochowę - Góra Ossona - Olsztyn- Złoty Potok - Bobolice - Mirów i potem już wracałem do domu przez Żarki, Poraj, Poczesna, Konopiska, Wręczyca i dom:) 
Polec zamki i skały na jurze, fajne miejsce na wycieczki rowerowe 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...