LukaszBike Napisano 18 Lipca 2012 Autor Napisano 18 Lipca 2012 Maniak, dzięki za informacje Jeździłem na Specu i Giancie i na obu czułem się komfortowo - niestety nie miałem okazji testować ich przez cały dzień, była to tylko przejażdżka po sklepie (Specialized - specjalny tor testowy w sklepie) i po parkingu (Giant - także jedyna przeszkoda to krawężnik). Z tego co czytałem to FOX Float R ma na stałe włączony pro pedal co podobno upośledza jego działanie (nawet jeden sprzedawca powiedział mi, że ten damper jest gównia...), stąd moje obawy. Z drugiej strony w Specu jest Rock Shox Ario RL, o którym nie wiem nic. Zdaję sobie sprawę, że sa dużo lepsze sprzęty ale mająć ograniczony budżet trzeba iść na kompromisy. Wcześniej nie jeździłem na full susp. stąd chcę się poradzić na forum. Pieniądze jakie chcę wydać to dla mnie duża suma, tym bardziej jak muszę przetłumaczyć żonie, że na meble do pokoju musi poczekać Fulla będę traktował jako taki weekendowy fun-bike, z moim starym HT z pewnością się nie rozstanę, przeżył 11 lat także ma u mnie dożywocie...
razorjack Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 kumpel ma Mondrakera Dune (160mm) z Fox Float R i to zawieszenie powiedziałbym że trochę 'sztywno' chodzi, plus taki że faktycznie nic nie buja
LukaszBike Napisano 18 Lipca 2012 Autor Napisano 18 Lipca 2012 Maniak, myślisz że Rock Shox Ario RL w Specu to lepsze rozwiązanie?
Peterp079 Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Nie znam Ario więc się nie wypowiem. Tyle tylko powiem że nie sugerował bym się aż tak przy zakupie pomiędzy Specem a Giantem damperami, jako że rowery posiadają różnie pracujące systemy zawieszeń i damper lepszy dla jednego może być gorszy dla drugiego systemu. Na pewno oba uginacze są odpowiednio stuningowane pod daną zawiechę i zrobione tak aby pracowały jak najefektywniej.
LukaszBike Napisano 18 Lipca 2012 Autor Napisano 18 Lipca 2012 no właśnie i tu powstaje pytanie, czy warto dopłacić do Gianta 1000 PLN. U Speca mamy gorszy osprzęt ale dożywotnią gwarancję na ramę (która jednak nie dotyczy tylnego wahacza)
Peterp079 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Jeśli zamierzasz go dożywotnio użytkować to pewnie że bierz Speca. Jeśli nie to już tylko Twoj wybór. Dla mnie np. też jest ważne jak rower sie prezentuje wizualnie. No i nie wiem czy też tak masz ale ja w swoim już powymieniałem połowę części o ile nie więcej i o ile nie ma porażającej różnicy pomiędzy osprzętem w interesujących mnie egzemplarzach to... No właśnie to co?? Zakładając że na obu czuję się równie wygodnie biorę ten który mi sie bardziej podoba wizualnie
razorjack Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 FSR Speca jest czuły na nierównościach, ale buja na płaskim i podjazdach (przynajmniej w niektórych modelach), Maestro za to chwalą
LukaszBike Napisano 19 Lipca 2012 Autor Napisano 19 Lipca 2012 Koledzy, dochodzi jeszcze jeden temat - rozmiar dampera w Giancie. Jest dość nietypowy (185mm) i mam obawy co w przypadku, jak się coś popsuje lub będę chciał wymienić na inny? Sprawdziłem na stronach FOX, że nie mają damperów w takim rozmiarze, na e-bay też nic nie ma. Wiem, że można zawsze naprawić ale jakbym chciał przejść na RP23 lub za 3 lata stwierdzą w serwisie, że już nie mają części albo damper nie nadaje się do naprawy to zostanę z niczym Macie jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Peterp079 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Można bez problemów kupić dampery w tym rozmiarze czy to Fox czy RockShox. Pierwsze linki z brzegu: http://www.shinybikes.com/rockshox-monarch-rt3-black-184x44-7.25-x1.75-tune-mid-reb-high-comp.html http://www.tnc-hamburg.com/TNC-Shop/Daempfer/Fox-Daempfer/Fox-Float-CTD-Daempfer/Fox-Float-Daempfer-CTD-184-x-44-5-mm-Kashima-Coat-Mod-2013--23644.html
LukaszBike Napisano 19 Lipca 2012 Autor Napisano 19 Lipca 2012 No i się stało - w pokoju skończył Trance X3... Pozdrawiam
Peterp079 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Dobry wybór Będzie Pan zadowolony Ja swojego też kupowałem w CZ jako że u Nas dystrybucja nie przewidziała że może być potrzebny rozmiar XL... Przynajmniej o gwarancję się nie martwię Pozostaje tylko życzyć jak najlepszych wrażeń z użytkowania bo masz gdzie pojeździć
aegis Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Jest dość nietypowy (185mm) i mam obawy co w przypadku, jak się coś popsuje lub będę chciał wymienić na inny? 190 tez wchodzi ^^ w ta rame z drobnymi korektami
tobo Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Jeśli w grę wchodzi rower canyona to niech wejdzie też i produkt Rose http://www.roseversand.de/produkte/fahrraeder/mtb-fully/ Myślę że coś znajdziesz a stosunek jakość cena jest bardzo dla nich fajny.
LukaszBike Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Erzurum, rower kupiłem w Brnie. Sklep wcześniej nazywał się Cykloworld a teraz połączył się z innym i nazywa się Cyklopoint (co należy do Meridy). Nie mniej jednak pozostały im jeszcze Gianty i Norco, także je sprzedają. Cena wyjściowa 43 000 CZK aktualnie jest zniżka 10% ale jak pogadałem to dostałem jeszcze 10% także wyszło mnie to na trochę powyżej 5700 PLN. Celowałem niżej ale myślę, że na ten rower to i tak niezła cena (tym bardziej, że w sklepach internetowych trudno już trafić rozmiar M a w tym co kupowałem, zostały im jeszcze dwie "emki" w całej sieci sklepów... Mam nadzieję, że rower będzie spisywał się dobrze. Wczoraj krótka przejażdżka bo było późno. Pierwsze wrażenie - strasznie miękko także wieczorem znalazłem tabelki ciśnienia dla Trance X i dopompowalem FOXy na właściwą wartość. Dziś, jeśli pogoda pozwoli, zabiorę go w Dolinę Bobravki pod Brnem i zobaczymy co potrafi. Ogólnie jeśli ktoś potrzebuje roweru to polecam zakupy w Czechach - ceny są według mnie dużo niższe i w prawie każdym sklepie można wynegocjować minimalnie 10% zniżki. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to chętnie pomogę z tłumaczeniem/wyszukiwaniem (oczywiście w miarę czasu...)
Peterp079 Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Cycloworld dobry sklep. Też tam zamawiałem. Przesyłka doszła w czasie 5 dni. Dorzucili parę gratisów. Jak kupowałem X5 u Nas kosztował równe 5K. Tam wyszło mnie 4300 razem z przesyłką.
LukaszBike Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 szkoda, że zmienił się na Cyklopoint i będą sprzedawać tylko Meridy. Rozmawiałem ze sprzedawcą i trwają negocjacje nad jeszcze jedną marką - prawdopodobnie Norco, bo sprowadzali to sami. Z drugiej strony w Brnie mamy multum sklepów rowerowych, do których zachodzi się z przyjemnością
Peterp079 Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 No właśnie chciałem się rozejrzeć na ich stronie za Reign'em ale już Gianta się tam nie da znaleźć. Jak by co zgłoszę się do Ciebie bo pomoc z kolejnym zakupem w CZ
erzurum Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 5700 za x3 to dobra cena, podajcie może jakieś sklepy czeskie z giantem. Sam może skuszę się zakupić w cz. skoro tyle tam taniej. a właśnie celuje w tranca x3. pzdr.
LukaszBike Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 proponuję sprawdzać na porównywarce Heureka http://jizdni-kola.heureka.cz/giant-trance-x3-2012/ Ewentualnie wybrać się do Czech osobiście - w Cyklpoint gdzie kupowałem stoi jeszcze rozmiar L. W Brnie mam jeszcze sklep, gdzie dali mi cenę jakieś 170 PLN wyższą i dostawa w przeciągu 3 dni... Spokojnie można napisać swoją propozycję ceny do sklepu internetowego - pewnie to przemyślą... W zeszłym roku najniższa cena za Trance X4 (tegoroczny odpowiednik to X3) to 30 000 Koron za test bike. Nowe były po ok 33 000 Koron ale rozmiary S i XL...
LukaszBike Napisano 21 Lipca 2012 Autor Napisano 21 Lipca 2012 Hejka, wczoraj zrobiłem pierwszą dłuższą trasę (52 km - 90% w terenie) i dla osób, które biorą pod uwagę Gianta, napiszę moje odczucia. Wcześniej jeździłem na rowerze XC o znacznie większej ramie także teraz mam wrażenie, że siedzę bardzo wyprostowany - nie jestem przyzwyczajony do trailowej geometri. Cały czas lekko cofam tyłek i tak jak w XC staram się bardziej położyć na kierownicy. Co do pracy zawieszenia - obawy miałem głównie o damper Float R niektórzy twierdzą, że ma bardzo upośledzoną charakterystykę - nigdy nie jeździłem na Float RP23 więc nie mam porównania i może lepiej - dla mnie Float R działa naprawdę płynnie i świetnie wybiera nierówności. Na wszelki wypadek nie chcę próbować pracy RP23 7 kilometrowy odcinek dojazdowy do lasu po trawiastej drodze pokonałem ze średnią prędkością 26km/h bez zbytniego starania się. Na moim HT raz udało się uzyskać taką prędkość ale nie było to tak komforowe. Maestro świetnie wybiera nierówności pozostawiając koło cały czas przyczepne. W terenie gdzie na HT musiałem bardzo często podnosić się na wybojach, teraz przelatuję na siedząco. Przeskakiwanie przez przeszkody również jest dziecinnie łatwe - warto tylko przyblokować przedni amorek. Muszę przyznać, że jest to całkiem szybki rower. Trasę pokonałem ze średnią prędkością blisko 25 km/h. Oczywiście na asfalcie wszyscy słyszą że jadę, ale opony wyglądają jak z crosowego motocykla. W terenie mają niesamowitą przyczepność. dorbnostki które irytują - przede wszystkim siodełko - jest wygodne ale jego tylna część jest z materiału - całe błoto z koła zatrzymuje się na materiale i czyszczenie tego będzie niezłą zabawą. drobnostki które cieszą - możliwość redukcji o 2 zębatki na raz - świetna sprawa. I jeszcze jedno - 10 zębatek z tyłu - hmm, dla mnie marketing... Słonko świeci więc idę na rower, pozdrawiam
epawel Napisano 22 Lipca 2012 Napisano 22 Lipca 2012 Witam, podłącze się pod temat - tez myślałem o zakupie Trance X3, ew. Anthema. Nie jestem pewny rozmiaru ramy. Mam 181 cm wzrostu i w sklepie mierzyłem Anthema (M), akurat nie mieli Trance ani innych rozmiarów. Rower był ok, w sklepie powiedzieli, że L-ka byłaby za duża (tak sobie myślę, że tak mówili, bo chcieli wypchnąć ten rower i nic innego nie było, to żebym nie grymasił to tak powiedzieli). Rower będę używał głównie po Mazowszu, preferuje komfort niż osiągi tzn wole pojechać ciutke wolniej niż mają mnie plecy później boleć. Może ktoś jest podobnego wzrostu i dopomoże w wyborze rozmiaru ramy.
gilgamesz Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 Witam, podłącze się pod temat - tez myślałem o zakupie Trance X3, ew. Anthema. Nie jestem pewny rozmiaru ramy. Mam 181 cm wzrostu i w sklepie mierzyłem Anthema (M), akurat nie mieli Trance ani innych rozmiarów. Rower był ok, w sklepie powiedzieli, że L-ka byłaby za duża (tak sobie myślę, że tak mówili, bo chcieli wypchnąć ten rower i nic innego nie było, to żebym nie grymasił to tak powiedzieli). Rower będę używał głównie po Mazowszu, preferuje komfort niż osiągi tzn wole pojechać ciutke wolniej niż mają mnie plecy później boleć. Może ktoś jest podobnego wzrostu i dopomoże w wyborze rozmiaru ramy. Jestem podobnego wzrostu(noga 84cm) i mam anthema w rozmiarze M. Niby jest wszystko ok,ale sztyca jest dość wyciagnieta. Ja kupiłem sztuce Thomsona, która jest 2 cm dłuższa . Przymierzalem się niedawno do L- ki i wydaje mi się ze byłaby lepsza(sylwetka bardziej wyciagnieta). Choć na M ce tez mi się fajnie jeździ.
LukaszBike Napisano 23 Lipca 2012 Autor Napisano 23 Lipca 2012 ja mam 176 cm i romiar M - myślę, że na taki wzrost jest skrojona. Na 181 brałbym zdecydowanie L - chyba, że lubisz bardzo wyprostowaną sylwetkę...
epawel Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 Mysle, że przymierze je w sklepie i wtedy porównam. Na moim HT 19"" sztyce mam na maxa i wydaje mi sie, że tez tu leży przyczyna, na szosie 54cm tak samo sztyca na max i jak trzymam rece na dolnym baranku to plecy długo nie wytrzymuja, raczej staram się jezdzić w "siadzie wyprostowanym". Swoją drogą ta dolegliwosc trwa dwa lata, wczesniej tego nie było :-( Jeszcze pytanie do LukaszBike: napisałęm do Cyklopointu maila, ale dali cene 38700 CK, co mniej wiecej daje 6600, jak to załatwiłeś, że kupiłeś za 5700? Tu mi odpisali, że musze po to przyjechać - dodatkowe 300zł na paliwo w obie strony, razem 6900, za tyle mam w Wawie. Z kim rozmawiałeś w Brnie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.