Selvento Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Witam. Ponieważ nie znalazłem roweru idealnego dla mnie planuje złożenie własnego roweru w przedziale cenowym do 3000zł. Rama – Author Traction Widelec - Suntour Epicon Hamulce – Shimano BR-M596 Korba – Suntour XCR Suport – Accent BB-50 Manetki – Shimano Deore SL-M590 Pancerze – Jagwire Hyper Przerzutka przód – Shimano Alivio FD-M430 Przerzutka tył – Shimano Deore SGS RD-M771 Kaseta – Shimano HG50 Łańcuch – Shimano HG73 Koła – Shimano Deore WH-MT15 (http://www.bikestacj...ne-p-20780.html) Tarcze – Shimano 160mm Opony – CST CooperHead! Pedały – Na pewno nie SPD :< Oczywiście jak to ja mam (ewentualnie będę miał) jeszcze mnóstwo pytań, bo wole zapytać i wyjść na osobe która ciut mniej wie o rowerach niż udawać mocnego w tych sprawach żeby później patrzeć zszokowany że coś nie pasuje. 1. Ten cały Centerlock w kołach to do niego trzeba mieć specjalny klucz, nie? 2. Na aukcji pisze że do ramy dodają podkładkę stożkową, stery i trzy podkładki dystansujące. Tak więc czy czegoś mi jeszcze brakuje do połączenia widelca z ramą? (nie licząc mostka) 3. Jeżeli to możliwe to prosiłbym o dobór adapterów do hamulców... Jestem szeroko otwarty na zmiany w projekcie przytoczone przez Was. Wagę zakupie na dniach i będę ważył wszystko i podawał wagi, sam chce zresztą wiedzieć ile będzie ważył. Zdjęcia będą jak ukończe projekt, a części mam zamiar powoli ściągać do garażu tylko poczekam na wasze opinie.
wojtasin Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 1. Tak, klucz do kaset. 2. Z ramą masz teoretycznie kompletne stery, ale nie ma tam mowy o gwiazdce, więc warto dokupić.
Selvento Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 1. Tak, klucz do kaset. 2. Z ramą masz teoretycznie kompletne stery, ale nie ma tam mowy o gwiazdce, więc warto dokupić. Tak, tak.. Gwiazdka będzie, wczoraj już zapomniałem nawet o niej wspomnieć. Ale teoretycznie czy praktycznie? Dzisiaj myślałem troszke o mostku, kierownicy, sztycy i doszedłem do wniosku, że cholernie podoba mi się mostek i sztyca KLS Race czarny, ale jak zawsze gdy mi się coś bardzo podoba to nigdy tego nie ma. A jak nie ma to będzie Truvativ Stylo, a kierownica - Truvativ Stylo T30.
Nevermore Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 do 3000zł bedziesz mial gotowy rower na o wiele lepszym osprzecie
Selvento Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 Dużo z tego wywnioskowałem.. Bo będę miał Deore z przodu? Po co mi jak i tak z przodu zmieniam tarcze raz na ruski rok... Korba mi się podoba, mam podobną u siebie i jestem zadowolony... Ta Merida co dałeś w sąsiednim temacie to okej, fajna, tylko nie mój rozmiar. Co proponujesz do zmiany tutaj? Korbe + suport?
Nevermore Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Co do rozmiaru można zawsze dobrać Według mnie słabymi elementami tego rowerku są opony, oczywiście korba i kaseta. Oponki zmieniłbym na jakieś tanie druciaki, conti albo ss. Korba może Deore? Mam ją w swojej Meridzie i na razie nie nosi śladów zużycia. Do kasety warto doinwestować przekraczając budżet i zakupić XT bądź SLX.
Selvento Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 Kurcze... Przekonujesz mnie... Kaseta idzie w XT CS-M770, korba Shimano FC-M552 ( bo ładna ), z opon jestem bardzo zadowolony i dlatego chciałem je wsadzić i tutaj bo to moja tajna broń na pieszych itp... Do jutrzejszego wieczoru postaram się zrobić nową liste elementów żeby nikt się nie pogubił i podsumować ile mnie to wyjdzie...
Nevermore Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Pamiętaj jeszcze o takich rzeczach jak sztyca, mostek, zacisk sztycy, kierownica, chwyty, siodło, stery (koszt wszystkiego średniej klasy to 600-700zł) dodatkowo przycinanie rury sterowej i masa zabawy + potrzebne narzędzia aby to skręcić (o ile chcesz samemu) więc dziwi mnie trochę fakt składania roweru do 3000zł.
Selvento Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 O narzędzia się nie martwie. Ha, i tu Cię mam. Pisałem wyżej o mostku i kierownicy, zacisk sztycy jest w komplecie z ramą, sztyca będzie najprawdopodobniej KLS Race. I chciałbym mieć coś czego nikt inny nie będzie mial w identycznej konfiguracji... zawsze będzie się czymś różnił... Zdaje sobie sprawe że przekrocze budżet no ale cóż... takie życie jak chce się mieć coś swojego.
Nevermore Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Mój błąd, nie zwróciłem uwagi że pisałeś ^^ Co do osprzętu KLS byłbym ostrożny,np. hamulce KLS Helixy są niezbyt dobre. Nie wiem jak to jest ze sztycami, kierownicami i mostkami sygnowanymi Kellys.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.