Skocz do zawartości

[Rower] NS Bikes Soda FR 2 2012 czy Trek FUEL EX 5

zielony88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

razorjack szkoda się udzielać w tym temacie, ponieważ na propozycje konkretnych rowerów które co do koncepcji geometri i skoku zawieszenia powinny spełniać wymagania zielony88 odpowiada propozycjami rowerów na innych biegunach, czy takich wynalazków jak Kellys - z przodu 130 mm a z tyłu 115 ... ;) jeśli nie dociera do niego co piszemy to po co się męczyć.

Napisano

razorjack szkoda się udzielać w tym temacie, ponieważ na propozycje konkretnych rowerów które co do koncepcji geometri i skoku zawieszenia powinny spełniać wymagania zielony88 odpowiada propozycjami rowerów na innych biegunach ;) jeśli nie dociera do niego co piszemy to po co się męczyć.

Zrozum że te rowery wymienione wyżej prawie wszystkie mi odpowiadają tylko np. taki za######isty canyon nerve am 6.0 nie chce go zamawiać przez internet, chciałbym najpierw usiąść na niego dopasować wielkość itp

mam wielkie obawy zamawiać w ślepo.

Napisano

Masz podane inne niż Canyon, może nie są za######iste ale mają porządne ramy i porządnie jeżdżą, osprzęt jeśli nie spełnia twoich wymagań można po czasie wymienić, na to żeby kupić na miejscu porządne z porządnym osprzętem masz za mało pieniędzy, porządna baza pozostaje, ale jeśli nawet nie zastanawiasz się nad tym co tam wyklikałeś w internecie tylko wklejasz "od Sasa do Lasa" to już nie nasza sprawa.

W podanej cenie jest jeszcze Merida:

http://www.rowerymerida.pl/produkt321/one-forty-900-d-rower-merida.html

ale bym jej nie kupił ponieważ w przyszłym roku wchodzi model z zawieszeniem virtualnym ...

Napisano
chciałbym najpierw usiąść na niego dopasować wielkość itp mam wielkie obawy zamawiać w ślepo.

Myślisz,że jak zrobisz takim rowerem 100m dookoła sklepu po kostce/asfalcie to się do niego dopasujesz ? Takimi rowerami trzeba przejeździć co najmniej kilkadziesiąt/kilkaset km w terenie,żeby się do niego dostosować i poznać jego wady i zalety.

Napisano

Akurat to, że chce usiąść na rowerze jest jak najbardziej OK. ludzie mają różne preferencje dłuższe/ krótsze ramy wysokość główki itd. siadam na rower i wiem który mi bardziej pasuje, nawet w sklepie zauważyć można różnice, dobrze, że chce usiąść, źle, że nie czyta lub nie rozumie co inni mu piszą ...

Napisano

Giant Trance ma mało skoku, wielu którzy go kupili po niedługim czasie skoku właśnie brakuje, do tego stosunkowo mała baza kół i dosyć stromy ką rury sterowej, a ty rób jak uważasz to w końcu rower dla ciebie.

Przy niezłej technice jazdy rower daje sobie bez problemu radę w górach , ale dawanie sobie rady nie jest równoznaczne z dawaniem przyjemności z szybkich zjazdów ... więc raczej powinieneś myśleć o Giant Reign ...

Ja nie kupował bym roweru o skoku mniejszym niż 140 z geometrią bardziej niż w Trance sprzyjającą szybkim zjazdom ...

Napisano

Giant Trance ma mało skoku, wielu którzy go kupili po niedługim czasie skoku właśnie brakuje, do tego stosunkowo mała baza kół i dosyć stromy ką rury sterowej, a ty rób jak uważasz to w końcu rower dla ciebie.

Przy niezłej technice jazdy rower daje sobie bez problemu radę w górach , ale dawanie sobie rady nie jest równoznaczne z dawaniem przyjemności z szybkich zjazdów ... więc raczej powinieneś myśleć o Giant Reign ...

Ja nie kupował bym roweru o skoku mniejszym niż 140 z geometrią bardziej niż w Trance sprzyjającą szybkim zjazdom ...

http://www.dobresklepyrowerowe.pl/rowery/fsx-freeride/agang/cult-20-1/ pomijając wagę czy jest ok?

Napisano

Tak, jest OK, , z tym, że twój rozmiar to - M, jeśli nie będzie ci pasował to zapomnij o L, będzie za duży, to znaczy na ramie byś się zmieścił ale rozstaw kół jest duży zdecydowanie przy twoim wzroście L był by mało zwrotny.

Zostanie ci jeszcze parę złotych na ewentualną zmianę amora, jeśli zamontowany by nie pasował .

Napisano

Tak, jest OK, , z tym, że twój rozmiar to - M, jeśli nie będzie ci pasował to zapomnij o L, będzie za duży, to znaczy na ramie byś się zmieścił ale rozstaw kół jest duży zdecydowanie przy twoim wzroście L był by mało zwrotny.

Zostanie ci jeszcze parę złotych na ewentualną zmianę amora, jeśli zamontowany by nie pasował .

Znalazłem go w Gdyni jeszcze taniej http://www.sklep.rower24h.pl/product_info.php?cPath=77_82_291&products_id=1238 jutro tam podjadę i dam znać co i jak.

Napisano

Importerem jest Velo, więc rower mogą sprowadzić do każdego sklepu współpracującego z tą firmą, rower jest na stanie a sezon się kończy więc nie powinno być problemu ze zbiciem ceny.

Velo | Rowery 2012 | AGang | CULT 2.0

Gdańsk

ul. Św. Ducha 12/14

Medias

telefon: (58) 301-08-83

email: rowery_gdansk@wp.pl zamow.gif

Gdańsk

ul. Ks. Zator Przytockiego 2

PUH Mokosa

telefon: (58) 345-51-33

email: rowery.mokosa@onet.pl zamow.gif

Gdynia

ul. Wojta Radtkego 49 A

Cyklo

telefon: (58) 661-77-97

email: cyklosc@go2.pl zamow.gif

Sopot

ul. Dworcowa 1

telefon: (58) 550-30-78

email: szerszynski@interia.pl zamow.gif

Starogard Gdański

ul. Sikorskiego 11

Kołodziej

telefon: (58) 563-31-01

email: kolodziejrowery@gmail.com

Sklepy współpracujące

zamow.gif

Gdańsk-Wrzeszcz

ul. Grunwaldzka 135 A

Wysepka

telefon: (58) 346-08-45

email: wysepka@wysepka.net zamow.gif

Gdynia

ul. Morska 122a

Art-Com

email: holendernet@o2.pl zamow.gif

Wejherowo

ul. I Brygady Pancernej WP 86

Pro-Sport

telefon: (58) 672-31-06

email: biuro@prosport.wejher.pl

Napisano

Zrozum że te rowery wymienione wyżej prawie wszystkie mi odpowiadają tylko np. taki za######isty canyon nerve am 6.0 nie chce go zamawiać przez internet, chciałbym najpierw usiąść na niego dopasować wielkość itp

mam wielkie obawy zamawiać w ślepo.

odpowiadają Ci i nie czujesz pomiędzy nimi różnicy? podajesz tu co chwila kompletnie różne rowery, o różnym zastosowaniu, więc ciężko Ci coś doradzić, bo w sumie nie wiadomo co

rozumiem że Ci pasują cenowo i kolorystycznie ;)

Napisano

odpowiadają Ci i nie czujesz pomiędzy nimi różnicy? podajesz tu co chwila kompletnie różne rowery, o różnym zastosowaniu, więc ciężko Ci coś doradzić, bo w sumie nie wiadomo co

rozumiem że Ci pasują cenowo i kolorystycznie ;)

Nie znam się na geometrii ramy (dlatego napisałem na forum;)) więc może dlatego podawałem tak różne rowery, kierowałem się osprzętem wygląd dla mnie niema znaczenia ważne żeby nie był różowy:). Wiem że mój temat był ciężki (był bo mam nadzieje że ten rowerek będę miał) także:)

z tych rowerów oglądałem Specialized BIG HIT I ale ma chyba amorek na sprężynie co mi wcześniej odradzali

Napisano

Jakiś za duży tu chaos, nie ma jak Ci doradzić ;)

Po pierwsze, napisz co dokładnie chcesz robić na rowerze. Skakać? Zjeżdżać w dół? Jeździć po bułki do sklepu?

Po drugie, przymierzenie dobrego roweru w Polsce to trudna sprawa, trzeba zazwyczaj się obmierzyć i zamówić "w ciemno". Sklepy nie trzymają na stanie dobrych rowerów, bo się to nie opłaca, zbyt niszowa branża. Wszędzie tylko zwykłe górale, miejskie itp bo tego się dużo sprzedaje.

Napisano

Jakiś za duży tu chaos, nie ma jak Ci doradzić ;)

Po pierwsze, napisz co dokładnie chcesz robić na rowerze. Skakać? Zjeżdżać w dół? Jeździć po bułki do sklepu?

Po drugie, przymierzenie dobrego roweru w Polsce to trudna sprawa, trzeba zazwyczaj się obmierzyć i zamówić "w ciemno". Sklepy nie trzymają na stanie dobrych rowerów, bo się to nie opłaca, zbyt niszowa branża. Wszędzie tylko zwykłe górale, miejskie itp bo tego się dużo sprzedaje.

Do czego rower masz w pierwszym poscie

Napisano
Tego culta moge miec za 5400 tylko koleś mówi że jest słaby i proponuje mi gianta trance x3 za 6300 co robić?

Nie wiem "koleś" chce ci wcisnąć, ale jeśli chodzi o rower do szybkich zjazdów to Cult jest po prostu lepszy, do tego 150 mm skoku a Trance 120 różnica jest duża i odczuwalna ...

Napisano

Nie wiem "koleś" chce ci wcisnąć, ale jeśli chodzi o rower do szybkich zjazdów to Cult jest po prostu lepszy, do tego 150 mm skoku a Trance 120 różnica jest duża i odczuwalna ...

Ok czyli zamawiam culta

Napisano
Do czego rower masz w pierwszym poscie
szukam roweru do lasu (lubie szybkie zjazdy)

To jak tylko tyle, bez skoków i gór, to nie pchaj się w enduro ani downhill, czy wynalazki typu Soda.

Kup zwykły rower xc, ewentualnie z jakimś krótszym mostkiem i trochę większym skokiem, ze 130-150mm i styknie.

Napisano

To jak tylko tyle, bez skoków i gór, to nie pchaj się w enduro ani downhill, czy wynalazki typu Soda.

Kup zwykły rower xc, ewentualnie z jakimś krótszym mostkiem i trochę większym skokiem, ze 130-150mm i styknie.

Myślę że z czasem zacznę też skakać, rower który mam teraz nie pozwala na żadne wyczyny

Napisano

Kup tego A-ganga, a jeśli nie to inny rower o skoku co najmniej 140 mm.

Już byłem zamówiłem w środę ma być, jeździłem tym trancem x3 rozmiarem m i był ok myślę że ten a gang też będzie ok poza tym przymierzyłem się do L i jak stanąłem to dotykałem ramy więc L odpada, chciał mi wcisnąć Gianta athema na 29 hehe. Wszystko się okaże w środę jak pojadę do lasu:)

Napisano

No to czekam na wrażenia.

PS

I ten mostek który jest założony fabrycznie ja bym zmienił na nieco dłuższy, oryginalny jest nieco za bardzo zjazdowy ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...