zielony88 Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 WItam mam dylemat między tymi dwoma rowerumi : http://ww2.bikekatalog.pl/2012//rowery/1295/NS.bikes.Soda.2/ http://www.ssc.pl/cat/index.php?k=2&r=2012&t=10&podkat=12&p=332 mam 180 cm i waże 93 kg na co dzień jeżdżę kellys salamander 2011 i chce sobie go zostawić na jakieś wycieczki, szukam roweru do lasu (lubie szybkie zjazdy) który z tych dwóch rowerów bedzie lepszy? Jestem otwarty na propozycje cena max 6500 zł Pozdrawiam
Obes Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 To są zupełnie różne rowery, do szybkiego zjazdu freeride lepszy będzie NS, generalnie NS lepszy będzie przy każdym rodzaju zjazdu ...
zielony88 Napisano 15 Lipca 2012 Autor Napisano 15 Lipca 2012 Dzięki za odp. Soda FR 2 bardzo mi się podoba tylko ciekawi mnie ten skok amorka 180mm to prawda jak myślisz? PS. temat trochę pizd... napisałem ale mam nadzieję że admin nie usunie bo chcę jakoś w tygodniu kupić rower i potrzebuję opinii. Pozdro
Obes Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 Dlaczego nie ma być prawda, amor ma 180 mm skoku, dodatkowo rama ma regulowany skok 152 lub 177 mm i regulowaną długość tylnych widełek : Soda 2 - NS Bikes 2012 - Stay True Dodatkowo rower jest opisany w ostatnim magazynie Bike Board.
zielony88 Napisano 15 Lipca 2012 Autor Napisano 15 Lipca 2012 Obes wielkie dzięki za pomoc zobaczę może ktoś się wypowie ale na 90 % biorę Sode, od razu wiedziałem że ten rower ma coś w sobie.
razorjack Napisano 15 Lipca 2012 Napisano 15 Lipca 2012 musisz bardziej określić co chcesz robić NS Soda jak najbardziej jest do szybki zjazdów i lotów po 5-8 metrów (enduro/freeride) natomiast Trek Fuel EX jest rowerem ścieżkowym, do wycieczek, zjazdów, podjazdów itp. Fuel Ex waży pewno ~13.5kg a Soda ~18kg co nie tak ze skokiem 180mm z przodu w Sodzie ? oczywiście, Soda może mniej ważyć, po zmianie kół, opon itp. ale nadal, to nie jest rower wycieczkowy, mozna nim podjeżdżać, ale raczej z trudem
zielony88 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 musisz bardziej określić co chcesz robić NS Soda jak najbardziej jest do szybki zjazdów i lotów po 5-8 metrów (enduro/freeride) natomiast Trek Fuel EX jest rowerem ścieżkowym, do wycieczek, zjazdów, podjazdów itp. Fuel Ex waży pewno ~13.5kg a Soda ~18kg co nie tak ze skokiem 180mm z przodu w Sodzie ? oczywiście, Soda może mniej ważyć, po zmianie kół, opon itp. ale nadal, to nie jest rower wycieczkowy, mozna nim podjeżdżać, ale raczej z trudem Rower dla mnie musi być naprawdę mocny ważę 93kg i uwierzcie mi ośki i inne podzespoły tego nie wytrzymują, nie żebym robił loty po 10 m ale rower ma mi służyć tylko do zabawy czyli podjazd (ewentualnie podejście) i zjazd bez obaw o części (nie będę oszczędzał tego roweru) pełna "frajda" z jazdy, wiadomo to nie jest rower do DH za 30 tyś wszystko ma prawo się wyginać i psuć. Jak będę chciał jechać z przyjaciółmi na wycieczkę to wezmę kellysa . Co do skoku amorka w sodzie to jak najbardziej OK tylko w porównaniu z innymi rowerami w tej cenie to naprawdę duży skok, dlatego byłem tak zdziwiony:) Ps czy Soda ma jakieś Polskie korzenie bo jest naprawdę dużo Polskich akcentów nazwiska itp ?
razorjack Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 NS to polska firma no więc jeśli to ma być rower do zabawy w zjazdy i tylko podjeżdżania żeby zjechać, a jeszcze lepiej z użyciem wyciągu, i do tego masz drugi rower na wycieczki, to możesz o nim myśleć, najlepiej dorwij go i przetestuj, żeby jednak wiedzieć że to ciężka maszyna i już nie do końca uniwersalna. a tu znajomy w Kamieńsku na niej szaleje
Obes Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Jeśli nie potrzebujesz aż takiego skoku , to do zjazdów również ten Rockrider o skoku 150 mm będzie lepszy niż Trek, będzie również bardziej uniwersalny niż NS , cena w Decathlonie 6499 zł : Btwin - Rockrider ER1 - BIKES / BICYCLES / CYCLES bikes VTT - Designed for mountain biking in the mountains on highly challenging routes involving ascents as well as descents.
TrzecieKolo Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Miałem jakiś czas temu przyjemność pośmigać po lokalnych trasach DH i wycieczkę XC na NS Sodzie (tej droższej wersji). Ogólnie rower jest spoko, ale zdecydowanie do wyczynu. Aż się prosi żeby na nim skakać non stop. Jazda po płaskim mu wychodzi całkiem nieźle, ale dużo km ciężko raczej zrobić. Na długie podjazdy szkoda sił, ale da się je robić. Skok 180mm jest jak najbardziej realny, mięciutko chodzi, można oczywiście usztywnić. Totem ma regulację, można go też chyba na 150 czy 160 zjechać. Z minusów: - jest mega ciężki - przy 184cm czułem że jest zdecydowanie za krótki, w pozycji na stojąco po prostu kiera jest za blisko
Obes Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Jest krótki ponieważ to rower na hopki i do skoków a nie do długich eskapad w stylu enduro czy trail ... pytanie było czy do zjazdów będzie lepszy, więc odpowiedź jest prosta - będzie , jednak nie jest to rower uniwersalny ...
zielony88 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 Hmmm z tego co piszecie że jest ciężki i taki nie za bardzo wygodny do podjazdów to zaczynam się zastanawiać czy pchać się w taki rower, z drugiej strony jakbym ze dwa razy zjechał na nim to pewnie byłbym mega szczęśliwy. Teraz mam mieszane myśli.
razorjack Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 coś pomiędzy, dobra cena http://www.yt-indust...roduct&info=210 lub minimalnie więcej skoku i być może mocniejszy http://www.yt-industries.com/shop/index.php?page=product&info=213 wydaje mi się że nie wiesz do końca co chcesz, skoro wrzuciłeś Sodę i Fuel EX, znalazłeś po prostu dwa rowery w niskiej cenie. określ dokładniej jak chcesz jeździć i do czego Ci ten rower
Obes Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 A ja polecam udać się do Decathlona i pooglądać Rockridera ER1 którego wcześniej podałem.
razorjack Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 w sumie nie jest lekki, ale jest też tani, faktycznie też powinieneś go sprawdzić
zielony88 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 Więc tak Rockridera ER1 nie ma w żadnym z trzech decathlonów najbliżej mnie i zaraz dostane odpowiedz ze sklepu czy soda w ogóle będzie dostępna także może nie być tak kolorowo:/
zielony88 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 Rockridera powinni Ci sprowadzić do sklepu. Więc byłem w decathlonie zamówić ER1 po pierwsze musiałem wyrobić kartę stałego klienta bo przy kupnie powyżej 3,500 zł musi być a po drugie ten rower jest dostępny tylko we Francji i producent nie pozwala go sprowadzić do Polski. dzwoniłem do Polskiego dystrybutora Sody i powiedział że w tym roku nie będzie dostępny (co za kicha się porobiła) macie jakieś inne propozycje?
Obes Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 To dosyć dziwne ponieważ w ofercie Decathlona ten rower jest : Decathlon - Rowery gĂłrskie ALL MOUNTAIN - Rowery gĂłrskie - Rowery - Rowery więc robią klientów w balona ...
zielony88 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 To dosyć dziwne ponieważ w ofercie Decathlona ten rower jest : Decathlon - Rowery gĂłrskie ALL MOUNTAIN - Rowery gĂłrskie - Rowery - Rowery więc robią klientów w balona ... "Produkt nie jest sprzedawany w tym sklepie Sprawdź dostępność w innym sklepie" tylko nie wiem po co mają go wystawione skoro nie można go kupić http://www.trekbikes.com/int/en/bikes/mountain/singletrack_trail/fuel_ex/fuel_ex_5/#/int/en/model/details?url=int/en/bikes/mountain/singletrack_trail/fuel_ex/fuel_ex_5 co myślicie o tym?
Obes Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Rower sam w sobie porządny jednak ma amor sprężynowy który jest dosyć słabo oceniany, zdecydowanie dołożył bym do wersji EX6.
zielony88 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 Rower sam w sobie porządny jednak ma amor sprężynowy który jest dosyć słabo oceniany, zdecydowanie dołożył bym do wersji EX6. to już jest 8 tyś hehe
Obes Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 No to może : http://7anna.com.pl/oferta/mondraker/item/365-mondraker-factor-sr.html
zielony88 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Napisano 16 Lipca 2012 No to może : Mondraker - Factor SR | 7Anna - Dystrybucja części rowerowych firm NS Bikes, Hope, Sunrims, Crankbros, Mondraker, Octane One, Earthworks fajny jutro zadzwonię i się zapytam czy w ogóle będzie:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.