Skocz do zawartości

[koła] Novatec D711 D712 Alex XD LITE

z0neee

Rekomendowane odpowiedzi

A to się podłącze pod temat, bo mnie trochę interesuje ta piasta D712. Pozwole sobie zadac dwa pytania:

Czyli mam rozumiec ze jak kupię sobie do niej kasete na pająku np. SLX to już bębenek nie będzie tak mało trwały jak to wspominali przedmówcy?

i jeszcze jedno: jaka kaseta do tej piasty pasuje? 9? 10? bo przeglądając w aukcjach nie znalazłem informacji typu ,,przystosowana pod kasety 10 speed" na przykład, a jakoś nie specjalnie do mnie przemawiają wymiary bębenka. Po prostu jestem dośc zielony w tym temacie.

Z góry dzięki za odpowiedź. ;)

A to się podłącze pod temat, bo mnie trochę interesuje ta piasta D712. Pozwole sobie zadac dwa pytania:

Czyli mam rozumiec ze jak kupię sobie do niej kasete na pająku np. SLX to już bębenek nie będzie tak mało trwały jak to wspominali przedmówcy?

i jeszcze jedno: jaka kaseta do tej piasty pasuje? 9? 10? bo przeglądając w aukcjach nie znalazłem informacji typu ,,przystosowana pod kasety 10 speed" na przykład.

Z góry dzięki za odpowiedź. ;)

Jeżdżę na tej piaście oraz kasecie SLX, są lekkie wcięcia ale tragedi nie ma, nie ma również miejsca aby wcisnąć tam coś zapobiegające zniszczeniu bębenka. 9 pasuje na 100%, jeżeli 10 jest tak samo szeroka jak 9 to pasuje również (na 99% pasuje).

No to widzę że zdania są podzielone :) Ja swój aluminiowy bębenek zajechałem na dystansie 1k km może, użytkując z kasetą SLX. Bęben był tak powycinany że ledwo dawało się z niego kasetę zdjąć. Zmieniłem kasetę na XT (więcej zębatek na pająku) i zobaczę jak to się ze sobą je (albo raczej nie je).

Edit: 10-rzędowa kaseta pasuje na luzie.

Edit: A skoro pasuje 10 to pasuje każda inna :) Chyba już tylko 11-rzędowe kasety szosowe są szersze.(Tak wiem że zmienia się też odległość między zębatkami, ale kaseta jest także minimalnie szersza).

• Mod Team
Ja swój aluminiowy bębenek zajechałem na dystansie 1k km może, użytkując z kasetą SLX. Bęben był tak powycinany że ledwo dawało się z niego kasetę zdjąć.

Na początku faktycznie tak się robi - nacina się do pewnego momentu a później przestaje, przejechałem 4kkm i po pierwszych kilometrach faktycznie się przestraszyłem, ale teraz wżery nie postępują.

I powtórzę to co pisałem kilkukrotnie: mocniejsze (ponad zalecany moment) skręcenie lock-ringa też pomaga ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...