Skocz do zawartości

[amortyzator] Rock Shox Recon czy Reba Racing

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.Jestem posiadaczem roweru Specialized P1 AM,chciałbym zamontować w nim jakiś porządny widelec.Mam do wydania na ten cel ok.1500-1700 ,chciałbym ążeby był to nowy widelec Rock Shox Recon,jednakże jest kilka modeli tego widelca o sporym rozrzucie cenowym ,prosze o porade jaki Recon byłby najbardziej optymalny do mojej ramy,miałem również propozycje typu.Reba Racing,prosze o porade.Dodam żę interesuje mnie tylko Rock Shox.

• Mod Team

W tej cenie spokojnie możesz kupić Rebe a ona jest niejako lepsza od Recona.

Recon jest dość lekki, ma alu golenie górne o średnicy 32, spręzyne solo air lub coil, tłumik TK czyli średni lub tłumik MC czyli taki jak trzeba.

Reba natomiast jest lżejsza, ma alu golenie górne 32, tylko spręzyne Dual Air i wtylko tłumik MC lub Black Box. Sa też wersje XX, nie wiem czy recon też taką posiada.

Ogólnie bym postawił na Rebe.

O wiele lepiej kupić Rebę. Po pierwsze jest lżejsza, a po drugie ma komory negatywną i pozytywną pompowane osobno, co daje lepsze możliwości regulacji.

Nie znam sie za bardzo na amorach ale chodzi o regulacje skoku tak jak w u-turnie?bardzo podoba mi sie ten system regulacij skoku dlatego chciałem widelec oparty właśnie na nim,dlatego pisałem o reconie,ale skoro reba jest mocniejsza to może sie wpakuje w nia.

Nie. Wielkość skoku jest stała lub reguluje ją się poprzez zmianę ustawienia podkładek wewnątrz, tego dokładnie nie wiem. W Rebie możesz regulować ciśnienie w komorze pozytywnej, czyli twardość oraz ciśnienie w komorze negatywnej czyli prędkość odbicia. Dzięki temu pod swoją wagę możesz bardzo dokładnie ustawić amor tak aby maksymalnie dokładnie wybierał nierówności. Ja akurat mam Recona Race i jestem zadowolony, ale Reba to wyższa klasa. Jak masz kasę to kup Rebę, pomke i próbuj z ustawieniami pod siebie. W tym dziale masz przyklejony temat o regulacji Reby.

• Mod Team

W Rebie możesz regulować ciśnienie w komorze pozytywnej, czyli twardość oraz ciśnienie w komorze negatywnej czyli prędkość odbicia.

Co ty za herezje głosisz ... ?

Komora (+) twardość

Komora (-) kompensacja komory (+) zmniejszająca tarcie uszczelek, tarcie spoczynkowe czyli czułość amora. Z pusta komora (-) amor jest tępy jak przeciętny gimnazjalista.

regulacja odbicia czyli rebound to jest regulacja predkości odbicia

i regulacja kompresji czyli prędkości ugięcia i w finalnym jej stopniu blokady widelca.

Są sprężyny Dual Air UTurn z regulowanym skokiem ale reba z nim nie występuje

• Mod Team

Taaak ale jest jeden szkopuł :D po przekroczeniu w komorze negatywnej wartosci cisnienia panującego w pozytywnej, tak amor staje sie wybieraczem liści ale zaczyna sie zapadać a to nie jest pożądane zwłaszcza w widelcu co ma tylko 80mm skoku.

Komora negatyena jest od tzw. wybierania lisci, mozna ustawic ja tak zeby wybierala przerwe miedzy kostka brukowa, a komora pozytywna zapobiega dobiciu amora. Moim zdaniem tez lepiej zainwestowac w Rebe

Tak, masz rację, pomyliłem pojęcia. Za prędkość odbicia odpowiada tłumik. Komora negatywna wywiera odwrotny nacisk na pozytywną i przez to ułatwia ugięcie przy drobnych nierównościach.

Nie. Wielkość skoku jest stała lub reguluje ją się poprzez zmianę ustawienia podkładek wewnątrz, tego dokładnie nie wiem. W Rebie możesz regulować ciśnienie w komorze pozytywnej, czyli twardość oraz ciśnienie w komorze negatywnej czyli prędkość odbicia. Dzięki temu pod swoją wagę możesz bardzo dokładnie ustawić amor tak aby maksymalnie dokładnie wybierał nierówności. Ja akurat mam Recona Race i jestem zadowolony, ale Reba to wyższa klasa. Jak masz kasę to kup Rebę, pomke i próbuj z ustawieniami pod siebie. W tym dziale masz przyklejony temat o regulacji Reby.

O to nie wiedziałem że taki motyw jest możliwy, chyba kupie ta rebe ,ale takie ustawienia to chyba lepiej robic na serwisie bo samemu to troche nie bardo grzebać w bebechach takiego widelca,dzieki za odpowiedź

Panowie jeszcze jedno czy skok można regulować? ,bo do ramy specialized p1 am wypadało by dać coś wiecej niż 80 lub nawet 100mm skoku

Jeśli chodzi ci o zmianę skoku w czasie jazdy to nie. Musiałbyś poszukać starszego modelu z regulacją u-turn, ale ona jest na spreżynie stalowej. Rocznik 2008 model race 80-115 mm.

Reba nie posiada regulacji skoku (poza tym "eksperymentem") - gdy powstała miała być widelcem do podobnych zastosowań co sid, ale o mocniejszej konstrukcji (golenie, korona itd), oba widelce przeznaczone były do sportowych zastosowań (xc, maratony) a przy takich stosowanie regulacji skoku nie ma sensu. Regulację skoku w rs posiadają widelce przeznaczone do fulli kategorii am/enduro.

Jeśli chcesz rebę z regulacją pilnuj allegro.

O to nie wiedziałem że taki motyw jest możliwy, chyba kupie ta rebe ,ale takie ustawienia to chyba lepiej robic na serwisie bo samemu to troche nie bardo grzebać w bebechach takiego widelca,dzieki za odpowiedź

Panowie jeszcze jedno czy skok można regulować? ,bo do ramy specialized p1 am wypadało by dać coś wiecej niż 80 lub nawet 100mm skoku

Optymalnym wyjściem jest zakup Reby o skoku 100 mm nawet w sytuacji gdybyś ważył w okolicach 100 kg i katował rower w górach. Reszta to zakup pompki i dostrojenie odpowiedniego ciśnienia chociaż i z tabelki idzie skorzystać (przynajmniej na początek)

Zastanów się też nad jakimś Revelationem, ew. przejrzyj oferty innych gigantów... Nie mówię oczywiście o skoku na BOSa ale tylko wspominam że nie samym RockShoxem świat cyklistów żyje a w tej cenie można już powybrzydzać.

Co do pytania podstawowego: recon vs reba = reba. Nie ma innej opcji, chyba że trafisz jakiś starszy model recona w stanie igła (np 351 [ktoś jeszcze wierzy w takie bajki, że można trafić igłę z 2007 roku?:)])

mam rebe i polecam zmieniłem skok ze 100 na 80 i jest do dla mnie idealne rozwiazanie.co do amorów to rock shox ma najwieksza ilosc serwisów i wiec nie bedzie problemow z jego serwisem...a nie,ze sklep bedzie musiał go odesłac do wawy bo tylko tam serwisuja nie wymienie firm amorów bo i po co...i czekaja ludzie na niego 2tyg.a jak bdziesz chciał to sam ci go z serwisuje... to zawsze pare złotych wiecej w kieszeni ;)

mam rebe i polecam zmieniłem skok ze 100 na 80 i jest do dla mnie idealne rozwiazanie.co do amorów to rock shox ma najwieksza ilosc serwisów i wiec nie bedzie problemow z jego serwisem...a nie,ze sklep bedzie musiał go odesłac do wawy bo tylko tam serwisuja nie wymienie firm amorów bo i po co...i czekaja ludzie na niego 2tyg.a jak bdziesz chciał to sam ci go z serwisuje... to zawsze pare złotych wiecej w kieszeni ;)

dzieki,jak juz bede go kupowal to napisze jakis post odnosnie ustawien tego widelca to mi doradzicie,co i jak.Mam do was jeszcze jedna prosbe,otóż napisalem ostatnio posta w innym dziale odnosnie zakupu roweru opartego na ramie edoc x code,nikt mi przez tydzien nie odpisal,rzucie okiem na ten temat i napiszcie jak mozecie czy oplaca sie takiego zloma kupowac,z gory wielkie dzieki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...