Isonic Napisano 15 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Witam Posiadam rower szosowy którego używam w terenie zabudowanym i wpadłem na pomysł zrobienia dysku ponieważ posiadam całkiem ciekawe przednie kółeczko 4 ramienne to czemu by nie zrobić dysku do kompletu. Posiadam tylne ze stożkiem 1cm więc chyba nie będzie problemu. Pomyślałem że robienie nakładki mija się z celem wystające śruby zatrzaski raczej myślałem o czymś takim Tylko jak to zrobić? Pomysł z pianką nie jest zły ale jak wygładzić i załatać dziury? A może coś innego jakiś plastik? Jak macie inne pomysły to prosze pisać. No i dziękuje za zainteresowanie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 15 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Trzeba przyznać, że ładnie wyszło to kółko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Może faktycznie to ma zastosowanie w jeździe torowej ale przy mocnym wietrze to by cie mogło przewrócić na takich kołach. Nie mniej jednak pomysł cąłkiem ciekawy. A jak zrobić, zalewasz koło pianką, czekasz az będzie twarda, ścinasz nadmiar, równo. Kupujesz np włókno węglowe albo szklane, ładnie dopasowujesz, rozrabiasz żywice i ładnie wykańczasz. Jeżeli masz alu obrecz na 4 ramionach to luz gorzej ze szprychowymi bo jak to wycentrować w razie czego ? Można po testować na jakimś starym kole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 15 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Tutaj chyba nieco lepsze rozwiązanie: http://www.youtube.com/watch?v=aB0VXgAFuzg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Tak sam sobie pomyślałem zeby zrobić takie zakładane np na zatrzaski bo ... np jak wycentrować koło czy wymienić szpryche ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Isonic Napisano 15 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Pisałem że przednie mam takie i chcę dysk do kompletu.A co do zrobienia to ze starego bym koła to zrobił.Myślę o piance montażowej, włóknie szklanym(gdzie mogę je kupić? i jak zrobić?) na to jakiś klej albo pianka do paneli i folia carbonowa co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allizom Napisano 18 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Po zalaniu pianką nadmiar ściąć. Koło w ramę, papier ścierny na klocek, kręcić pedałami i próbować toczyć. Uzupełnić braki pianką i po wyschnięciu koło w ramę, papier ścierny na klocek, kręcić pedałami i próbować toczyć. I tak do skutku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Ja bym był bardziej za szablonem np z twardego papieru, pozniej na szablon nałożyć włókno szklane lub węglowe i zalać ładnie zywicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allizom Napisano 18 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 W zimę będę tworzył właśnie takie koło. Projekt jest następujący: (można się śmiać wewnątrz siatka z włókna szklanego od dociepleń dla wzmocnienia konstrukcji, wypełnienie pianka - w planie struktura plastra miodu. Na zewnątrz laminat : koc gaśniczy i żywica + polerka. Na koniec jakiś kolor ( mam na myśli czarny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 18 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Aż sobie poszedłem zapiankować stare kolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Isonic Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Jak by ktoś miał jakieś inne rady jak to zrobić to proszę pisać. A może jakiś cienki plastik na śrubeczki zrobić? Tylko jaki? i jak? żeby to ładnie wyglądało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommek7 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Zastanów się i pokombinuj sam. Wszystko zostało już z reszta napisane, ale nic Ci nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.