Skocz do zawartości

[Koło] Zrobienie dysku aerodynamicznego do szosowki

Isonic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam rower szosowy którego używam w terenie zabudowanym i wpadłem na pomysł zrobienia dysku ponieważ posiadam całkiem ciekawe przednie kółeczko 4 ramienne to czemu by nie zrobić dysku do kompletu.

Posiadam tylne ze stożkiem 1cm więc chyba nie będzie problemu. Pomyślałem że robienie nakładki mija się z celem wystające śruby zatrzaski raczej myślałem o czymś takim

Tylko jak to zrobić? Pomysł z pianką nie jest zły ale jak wygładzić i załatać dziury?

A może coś innego jakiś plastik?

Jak macie inne pomysły to prosze pisać. No i dziękuje za zainteresowanie.

Pozdrawiam.

• Mod Team

Może faktycznie to ma zastosowanie w jeździe torowej ale przy mocnym wietrze to by cie mogło przewrócić na takich kołach. Nie mniej jednak pomysł cąłkiem ciekawy.

A jak zrobić, zalewasz koło pianką, czekasz az będzie twarda, ścinasz nadmiar, równo. Kupujesz np włókno węglowe albo szklane, ładnie dopasowujesz, rozrabiasz żywice i ładnie wykańczasz. Jeżeli masz alu obrecz na 4 ramionach to luz gorzej ze szprychowymi bo jak to wycentrować w razie czego ?

Można po testować na jakimś starym kole :D

Pisałem że przednie mam takie i chcę dysk do kompletu.A co do zrobienia to ze starego bym koła to zrobił.Myślę o piance montażowej, włóknie szklanym(gdzie mogę je kupić? i jak zrobić?) na to jakiś klej albo pianka do paneli i folia carbonowa co wy na to?

Po zalaniu pianką nadmiar ściąć. Koło w ramę, papier ścierny na klocek, kręcić pedałami i próbować toczyć. Uzupełnić braki pianką i po wyschnięciu koło w ramę, papier ścierny na klocek, kręcić pedałami i próbować toczyć. I tak do skutku.

W zimę będę tworzył właśnie takie koło. Projekt jest następujący: (można się śmiać :) wewnątrz siatka z włókna szklanego od dociepleń dla wzmocnienia konstrukcji, wypełnienie pianka - w planie struktura plastra miodu. Na zewnątrz laminat : koc gaśniczy i żywica + polerka. Na koniec jakiś kolor ( mam na myśli czarny).

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...