Skocz do zawartości

[rower max 1300 zł] Merida czy Kross?

hax

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuje zakup roweru i chce przeznaczyc na ten cel maksymalnie 1300 zl. Od jakiegos czasu sledze na forum tematy ludzi, ktorzy maja podobny problem i zauwazylem, ze najczestsza sugestia jest Kross level A2 (ktory niestety przekracza moje fundusze). W zwiazku z tym dokonalem selekcji i rozwazam 2 modele:

Jestem bardzo niezdecydowany jesli chodzi o wieksze zakupy, a tymbardziej jesli chce kupic cos na czym kompletnie sie nie znam, takze licze na Wasza pomoc :)

Rowerem bede jezdzil prawdopodobnie tylko w weekendy, na krotkie wycieczki - w zwiazku z tym musi on spisywac sie dobrze na asfalcie, polnych drogach i niekiedy w lesie.

Aha, jesli to rozmiar ramy ma jakikolwiek wplyw na cene, to dodam ze mam 182 cm wzrostu.

Napisano

witam:)

ja posiadam Krossa, a dokładnie Hexagona V3 2010 i nie narzekam:D już 2 lata użytkowania i jedyne co wymieniłem to klocki hamulcowe;] moje wymagania są podobne do Twoich, tylko dodatkowo w zwykłe dni przejeżdżam średnio 20 km :D dlatego polecam: Koss Hexagon V4 2011 Hexagon V4 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

myślę, że będzie się dobrze spisywał

pozdrawiam :D

Napisano

@kali558 - dzieki za opinie, ogolnie na forach odradzali Hexagon'y stad na wstepie juz przestalem brac je pod uwage :) Ale skoro jestes zadowolony, bede musial to przemyslec.

@GiorgioZS - pewnie tak, ale nawet kwote 1350 uznam za zbyt wysoka. Po prostu ustaliem, ze nie przekrocze 1300 zl.

Napisano

Tylko, że w meridzie płacisz 300zł za naklejkę...

Ogólnie to sobie odpowiedz na pytanie czy potrzebujesz crossa czy już mtb.

Te 2 rowery z pierwszego posta to rowery innego typu, kross to cross, a merida to mtb (zresztą na bardzo słabym osprzecie).

Cross służy bardziej do jazdy asfaltowej/miejskiej, bo bardzo lekkim terenie ewentualnie, a mtb już po lasach, małych wzniesieniach itp. Mam wrażenie, że po prostu nie za bardzo wiesz czego chcesz.

A do 1300zł na pewno znalazłbyś coś lepszego niż ten evado i matts, to rowery na praktycznie najniższych grupach osprzętu.

Co do A2 jeszcze, mi się udało znaleźć nową wersje z 2012 za 1500zł więc warto się rozejrzeć wokół po sklepach rowerowych. ;)

Napisano

Ogólnie to sobie odpowiedz na pytanie czy potrzebujesz crossa czy już mtb.

Te 2 rowery z pierwszego posta to rowery innego typu, kross to cross, a merida to mtb (zresztą na bardzo słabym osprzecie).

Z tego co sie zdazylem zorientowac, moje wymagania spelnia cross.

A do 1300zł na pewno znalazłbyś coś lepszego niż ten evado i matts, to rowery na praktycznie najniższych grupach osprzętu.

Kross i Merida najczesciej byly polecane jak przegladalem forum. Nie znam sie na markach rowerowych stad takie, a nie inne pozycje wybralem.

Co do A2 jeszcze, mi się udało znaleźć nową wersje z 2012 za 1500zł więc warto się rozejrzeć wokół po sklepach rowerowych. ;)

Poki cena nie zejdzie do 1300 nawet nie biore go pod uwage :)
Napisano

Konkretnego modelu ci nie polece bo nie siedze za bardzo w crossach, ale te bardziej znane marki sie po prostu cenia, popatrz np na Kands'a albo inne marki, zeby cos chociaz na Alivio czy Acerze znalezc.

/wytapatalkowane z x8.

Napisano

Może Romet Rambler 6.0

Mieści się w cenie i ma naprawdę niezły osprzęt.Roczniki 2012 i 2011 różnią się ramą.W tegorocznym modelu pancerze linek są wpuszczone w ramę.

Test modelu 2011 znajdziesz na BikeBoard.

Napisano

Ten romet rambler z tego roku mozna nabyc za 1299 zl (link). Pytanie czy nie ma tam jakichs haczykow? Zreszta, czy ten rower jest duzo lepszy od tych zaproponowanych przeze mnie (z tego co wyczytalem jest to typowy MTB)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...