Skocz do zawartości

[licznik] profex

SztosDzik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten Profex to jest ta sama elektronika co np. w kellys kcc 16wl, i np. w którymś rzucie z Lidla też było to samo "wnętrze".

Generalnie jakaś firma na Tajwanie to klepie i wsadzają do różnych obudów z różnymi logo.

Działa, jest ok, ale bez rewelacji. Przewodowy daje radę, wersja bezprzewodowa łapie zakłócenia, i przekłamuje czasem prędkość (99.9km/h).

Napisano

Rzeczywiście zdarza się, że liczni bezprzewodowy łapie zakłócenia, jednak nigdy nie zdarzyło się aby przekłamywał prędkość. Bierz Profex-a i ciesz się z jego użytkowania.

Napisano

firma, która klepie liczniki dla innych marek (m.in. Sigmy) to Bion z Tajwanu. Oni robią także oprogramowanie do komputerów medycznych, a teraz wzięli się za produkcję liczników pod swoją marką.

Mam parę liczników u siebie w sklepie i naprawdę i ja i klienci są zadowoleni z relacji cena => jakość produktu => funkcjonalność

Ja sam używam tego licznika, bo żeby móc coś powiedzieć klientowi to najlepiej jest to przetestować na sobie;p i nie mogę złego słowa powiedzieć. No może, że jest mało znany, ale w tym roku wszedł na rynek dopiero.

Napisano

Dokładnie Profex to Kellys w innym opakowaniu. Bebechy te same a cenowo wychodzą bardzo korzystnie. Sam używam już 2 licznika tej marki i złego słowa nie powiem. Chociaż trzeba wziąć pod uwagę, że nie miałem do czynienia z bezprzewodowym. Myślę jednak, że nie powinno być większych problemów.

Ciekawostka. Mój kumpel kupił licznik, trochę taniej niż mój (22 funkcje) w innej obudowie, a wnętrze to samo. Jego był no name ale platforma taka sama jak w Profexie a obudowa podobna do tych firmy SunDing.

Napisano

Ja tego licznika http://allegro.pl/licznik-rowerowy-bezprzewodowy-26-funkcji-pedometr-i2460123437.html polecić chyba nie mogę. Kupiłem go miesiąc temu i w dniu dzisiejszym go zdemontowałem z roweru z tego powodu, że sam nabijał mi kilometry i w żaden sposób nie mogłem tego zatrzymać. Owszem podczas jazdy prędkość była pokazywana jak najbardziej prawdziwie (sprawdzone z innymi licznikami) ale podczas postoju czy zakończenia jazdy licznik wariuje pokazuje przeróżne prędkości i nabija km. Przez jedną noc nabija mi około 500km (nie ma znaczenia czy licznik jest zamontowany czy zdjęty z kierownicy. Wydaje mi się, że nic się na to nie poradzi ale nie wiem może robię coś źle.

Napisano

Po zakupie licznika rzeczywiście zaobserwowałem taki same anomalia jak iLovePoland. Wzbudziły to we mnie wściekłość oraz rozczarowanie na samego siebie i pomyślałem sobie, chytry traci dwa razy. Chwila namysłu i udało znaleźć się sposób aby zapobiec samoistnemu nabijaniu kilometrów przez licznik. Sposób jest banalnie prosty, wystarczy trzymać licznik z dala od urządzeń emitujących fale radiowe (tel. kom, radio itp.) oraz wytwarzające pole elektromagnetyczne, a wszystko wraca do normy. Problemu całkowicie nie zażegnałem, czasami pojawia się błędne wskazanie prędkości i np. skacze z 24 na 28 i ponownie wraca na 24 km/h, sytuacja taka ma miejsce gdy przejeżdżam obok transformatora bądź pastwiska z elektrycznym pastuchem :D Nie jest to dla mnie żaden problem bo ogólnie licznik sprawuje się bardzo dobrze.

Napisano

humorek bo niestety taki licznik, który nabija kilometry na postoju albo błędnie wskazuje prędkość w trakcie jazdy to nie ma on sygnału kodowanego i ma błędny odczyt przez to.

to samo jest z pulsometrami i wogóle przy zakupie tego typu urządzeń powinno się zwracać na to uwagę bardziej niż na cenę. Bo po co Ci licznik, który źle pokazuje np. dystans jaki przejechałeś, albo prędkość? :-)

Napisano

Bez przesady, nie jest tak tragicznie. Sporadycznie zdarza się błędny odczyt prędkości, a na postoju kilometrów już nie nabija. Tak jak juz pisałem poradziłem sobie. Jest wart więcej niż za niego dałem i jestem w 105% usatysfakcjonowany jego działaniem.

Napisano

humorek jest tylko jeden problem. Kłopoty z tym licznikiem zaczęły się po około miesiącu używania go. Wcześniej take sytuacje z nabijaniem prędkości nie zdarzały się. Dodam tylko że rower używany na cały czas mniej więcej na tych samych trasach i trzymany w jednym miejscu. Nie wiem może potrafi coś zaradzić na to.

Napisano

Obawiam się, że tutaj ta gwarancja nic nie pomoże bo co oni z tym zrobią, a tak poza tym to licznik kupiłem jakieś 100km od mojego miasta gdyż pojechałem odebrać mój wyszukany wcześniej rower i przy okazji kupiłem licznik. A jechać taki kawał bo licznik za 40zł nie działa...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...