Skocz do zawartości

[zagwozdka, waga] czemu rowery alu TYLE ważą?

cienkun

Rekomendowane odpowiedzi

cienkun, wydaje mi się, że nie wkłada nam się do głowy że ROWER ALU jest lekki. Mam wrażenie że nawet w kampaniach reklamowych marketów, gdzie oferuje się "nowe" modele z ramami alu podawaną często informacją jest "rower POSIADA LEKKĄ aluminiową ramę". Faktycznie jest ona lżejsza od stalówki jeśli jest o zbliżonej konstrukcji i kształcie - bo na pewno jeśli porównamy stalową ramę hardtaila zbudowaną na prostych rurach (dwa trójkąty) z ramą roweru amortyzowanego, która będzie posiadała duże przestrzenne profile to zdecydowanie będzie ona sporo cięższa od wspomnianej ramy stalowej.

Zastosowanie "lekkiej ramy aluminiowej" umożliwia producentowi jeszcze jeden trick - zastosowanie cięższych (gorszych materiałowo) komponentów - bilans wychodzi na zero co do wagi i zdecydowanie na plus dla jego kieszeni :P

• Mod Team

W polakach ciągle siedzi ... komuna i bark wszystkiego. Przykładowy wigry 3 no co on tam ma rama 2 koła siodło i kierownica. A bydle takie ciężkie ze masakra, dużo cięższe od mojego fulla który z resztą lekki nie jest :D

ale tak robiono kiedyś wszystko ze stali a to swoje ważyło. i stąd tez przekonanie ze rower na alu ramie ma być lekki, no i będzie jeżeli zastosujemy wszystkie części w alu i to w miarę lekkie. To oczywiście swoje kosztuje :P

Dla przykładu najlżejszy rower świata zdolny do normalnej eksploatacji ważył coś koło 2.5kg no ale to był full carbon i to nie byle jaki :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...