Qamal Napisano 14 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 (edytowane) Witam, na przyszlym sezon chce sobie zlozyc nowy rower od podstaw. Cel głowny to waga mocno zblizona do 10kg, ale im mniej tym lepiej. Rower bedzie sluzyl do wyscigow: maratony plaskie, gorzyste, xc. Mam pewne czesci wybrane juz, czesc przeloze ze starego ale jest sporo nowych do wyboru; do tego ograniczone finanse i wysokie ceny ktore caly czas rosna. Po wielu poszukiwaniach ramy wartej do 1000 zł wybralem author egoist. Do tego amor ktory niestety musi miec mocowanie IS bo moje xtr sa na IS. Rozpisze wszystko pokolei zeby bylo przejrzyste. Rzeczy wytluszczone beda oznaczały ze musze je kupic; przyokazji podalem moje propozycje ale mozna to zmienic. Kasa na czesci to najlepiej do 1,3k zł ale moge troche zwiekszyc budzet. Przewidywany koszt podany jest na koncu ale moze byc zmieniony Bottle Cage: (Koszyk na bidon) 20 Brake: (Front): (Hamulec Przedni) Shimano xtr Brake: (Rear): (Hamulec tylny) - Shimano xtr Brake Levers: (Klamki) Shimano xt Cables: (Pancerze i Linki) jagwire 30 Crankset: (Korby) - deore ht2 270 Derlr. (Front): (Przerzutka przednia) ? 100 Derlr. (Rear): (Przerzutka tylna) sram 9.0 Fork: (Widelec) Suntour Axon 800 Frame: (Rama) author egoist 950 Grips (Gripy): piankowe 20 Handlebar: (Kierownica) - truvativ! 120 Pedals: (Pedaly) - 520? 120 Seat: (Siodlo) - fizik tundra 150 Seatpost: (Sztyca) - pro xlt 100 Seatpost Clamp: (Zacisk Sztycy) - ?! 15 Shifters: (Manetki) sram 9.0 Skewers: (Zaciski kol) novatec Stem: (Mostek) - ?! 80 Headset: (Stery) z rama Tire (Front): (Opona Przednia) ?! Tire (Rear): (Opona Tylna) ?! 100 Tubes: (Detki) - mleczko 60 Wheel Front: (Kolo Przednie) Hub: (Piasta) novatec 711 Rim: (Obrecz) ztr alpine Spokes: (Szprychy) d light Nipples: (Nyple) sapim Rim Tape: (Opaska) frm tasma Wheel Rear: (Kolo Tylne) Hub: (Piasta) novatec 712 Rim: (Obrecz) ztr alpine Spokes: (Szprychy) d light Nipples: (Nyple) sapim Rim Tape: (Opaska) frm tasma Edytowane 14 Lipca 2012 przez Qamal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Pedals: (Pedaly) - 520? 120 Zamiast m520 proponowałbym dołożyć parę groszy i kupić m540 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 http://allegro.pl/kierownica-kcnc-dark-side-31-8-160gr-bikestacja-i2549024363.html Tutaj Masz kcnc za stówkę+przesyłka.waży 160g,dla jednego dużo,dla drugiego mało (jak dla mnie sporo) ale lepiej mieć te pare gram wiecej na kierownicy i mostku niż robić sobie z gęby kopare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirspider Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Qamal, niedawno zakończyłem budowę mojego sprzętu, troszkę podobnego do Twojego. Uzyskałem obecnie 9980g. Jeszcze można spokojnie coś ugrać. Na razie na tyle mnie stać i na tyle tego chcę... Ostatnią moją zmianą, dzięki której było uzyskanie delikatnie powyżej 100g zysku była akurat zmiana wymienionych przez ciebie SPD 520 na ubijaki crankbrothers eggbeaters 1 (272g realne + sporo mniejsze i lżejsze bloki do butów). To moje pierwsze ubijaki. Bałem się ich jak ognia. Niepotrzebnie. Jest większy luz roboczy i tak naprawdę wygodniej dzięki temu się jedzie Opony: Zależy po czym jeździsz i czego oczekujesz. Ja uderzyłem w Racing Ralph przód i tył. Do tego dętki Maxisa po 128g każde. To co Ty planujesz, czyli zrobić bezdętkowo, wcale nie jest takie dobre, jak by się wydawało. Przemyśl to. Mleczko + ciężki wentyl nie robi dużej różnicy wagowej, a problemów z tym jest więcej niż z dętkami. Zrobisz jak zechcesz. To samo tyczy się opon. Można wziąć opony ważące po 330g, ale trzeba liczyć się z tym, że po pierwsze cały wyścig jedziesz w poślizgu przedniego koła i niestety bardzo łatwo o kapcia Dlatego ja wziąłem RR gdzie jeden mi waży 498 a drugi 489g. Koła: Nie wiem ile to będzie ważyło, nie wiem ile Ty ważysz. Ja mój zbudowałem na Crossmaxach ST. Może nie najlżejsze, ale to słoneczko na przodzie jest dla mnie mistrzowskie i są niesamowicie sztywne Ważę 77kg. Hamulce: XTR. Ale tarczowe, czy V-ki? Ja śmigam na ceramicznych V-kach. Zamiast XTR-a, przytuliłem Avid SD7. XTR-y mają prowadnice, a to sobie niepotrzebnie waży. Wolałem bez. Amor: Czemu suntour? Ja sobie wyhaczyłem SID-a z 1998 roku który waży 1148 z nabitą gwiazdką. Pływa, to fakt, ale wybiera nierówności rewelacyjnie Dałem za niego 400zł + 50zł malowanie proszkowo na piękny biały kolor, wymieniłem olej i mam jak nowy A te dolne śruby wykonane z nawiercanego tytanu są obłędne Mostek. Chcesz tanio, lekko i sprawdzony - bierz Smica. Ja mam kokpit wcs (ten czarny, nie kolorowy). Korba: Ja mam starego Żbikowego LX-a. Dodatkowo zmodyfikowałem go, zrobiłem z niego 2 biegowy. Tacze Chinook'a 10-speed. 381g waży moja prawa korba (bez lewego ramienia i bez suportu). Cenowo, korbę praktycznie dostałem gratis do ramy. Jedynie tarcze były drogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi