Skocz do zawartości

Podjazdy, górki na Śląsku. TG, Lubliniec.

dariusz91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema,

Ostatnio zacząłem zastanawiać się gdzie na Sląsku a w szczególności w strone Tarnowskich Gór, Lublińca, Toszka są jakieś fajne dłuższe podjazdy. Jedyne co kojarzę to w stronę Toszka jest kilka ale krótkich podjazdów.

Orientujecie się gdzie można się tak porządnie zmęczyć pod górę w tych okolicach? Może być jakiś park itp. Najlepiej na asfalcie bo mam rower crossowy. Fajnie było by zrobić taką listę ciekawych punktów.

Napisano

Tak jak pisze Barney ; Wojkowice, później coś tam można znaleźć w okolicy Piekar Śląskich. Na upartego można sobie obrać jeden interesujący nas podjazd i katować go do upadłego.

Napisano

Dzięki za zainteresowanie, z swojej strony dodam że dosyć fajne podjazdy są w strone Toszka np. na żółtej trasie rowerowej do Toszka gdzie na zjeździe bez pedałowania miałem 50 km/h albo przed Błażejowicami. Tam czasami dochodzi jeszcze mocny wiatr z okazji wszechobecnych pól.

PS. Znacie jakąś ciekawą stronę gdzie można by sprawdzić w konkretnym miejscu wysokość n.p.m.? Można by wtedy wytyczyć fajną trasę.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jak długie mają to być podjazdy ??

Bo znam kilka takich ... gdy się do nich przyłożysz to nogi chcą eksplodować :)

Podam kilka przykładów z mojej okolicy.

Droga z Radzionkowa przez Kozłową Górę (z Radzionkowa przez przejazd kolejowy na Orzech i na wprost przecinając drogę 911 na Kozłową)... w obie strony kilka konkretnych podjazdów.

Jeden na samym początku od Orzecha w stronę Kozłowej ... a z Kozłowej na Radzionków podjazd pod kościół daje w dupę ...

Na interwały super droga.

Inny świetny podjazd na rozpalenie mięśni do czerwoności to droga przez Repty w stronę Starych Tarnowic obok parku GCR na znakach jest chyba 12%.

Z Radzionkowa na Bobrowniki Ślaskie jakieś 1,5 km ciągle pod górę ... może nie jest jakoś mega stromo ale jest długo.

Jak jade do pracy utrzymuje tam około 22km/h ale jak chce nacisnąć i nie zejść poniżej 30km/h to na szczycie czuć to w nogach a jak jeszcze powieje wiaterkiem od przodu ...

Radzionków ulica Zejera, podjazd na basen ...

Mało atrakcyjna ze względu na ruch drogowy ... Droga krajowa nr 11 z Tarnowskich Gór na Bytom , podjazd z Bobrownik Śl. na Suchą Górę gdzies około 1 km.

I tak dalej i tak dalej

Z tego co tak sobie poobserwowałem to na północ od TG zaczynają się raczej płaskie tereny na południe jest lepiej :)

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...