Skocz do zawartości

[amortyzator] Zmieniamy Suntour XTC V2 w damskich rowerze

Rekomendowane odpowiedzi

Chcemy zmienić fabrycznego Suntoura XTC V2 MLO 80mm w Specu Myka żony na coś..lepszego i przede wszystkim lekkiego. Budźet do 1000zł, choć wolałbym mniej. Żona waży 55kg lubi szybką jazdę i nie stroni od terenu (ale na spokojnie), więc wytrzymałość nie jest tutaj priorytetem....Dziękuję za pomoc.

w tysiaku da sie zmiescic z Epiconem i nowymi hamplami + piasty jeśli będzie trzeba, chyba że możesz naciągnąć budżet....

Mogę, na cały rower planuję 2-3tysie (bardziej 2) z kołami, może hamplami...i resztą:)

• epicon - 550-650 zaleznie od wersji - można by rebe, ale moim zdaniem, to troche przerost formy, jesli nie sciga sie itp. to nie ma co sie w nia pakowac. Recony natomiast z osttanich rocznikow to troche dno w niskiej cenie, a wysokie modele kosztuja nieziemskie pieniadze jak za taki amor.
  • hample - ja jestem dziwny i lubie hayesa, ale nowe shimano tez sa ok, kolo 500zl komplet
  • kola - jak w 2 temacie, jakieś 600zl za dwa przod <900g, tył koło 1000g.
  • masz okolo 1700zł, coś jeszcze?

• epicon - 550-650 zaleznie od wersji - można by rebe, ale moim zdaniem, to troche przerost formy, jesli nie sciga sie itp. to nie ma co sie w nia pakowac. Recony natomiast z osttanich rocznikow to troche dno w niskiej cenie, a wysokie modele kosztuja nieziemskie pieniadze jak za taki amor.
  • hample - ja jestem dziwny i lubie hayesa, ale nowe shimano tez sa ok, kolo 500zl komplet
  • kola - jak w 2 temacie, jakieś 600zl za dwa przod <900g, tył koło 1000g.
  • masz okolo 1700zł, coś jeszcze?

Ten epicon wydaje się rzeczywiście rozsądnym rozwiązaniem, po opiniach w necie widzę, że wart swojej ceny.

- hamulce też myślałem o podstawowym deore, bo wyżej wydaje się na wyrost ( w obecnym BikeBoardzie jest akurat test hamulców)

Propozycja koł za 600-700 zł wydaje się idealnie dopasowana.

Zostaje nam sztyca i kiera z mostkiem (ale tu ostrożnie, żeby za bardzo pozycji nie zmienić)

I to wszystko...korbie, napędowi i przerzutkom pozwolimy się spokojnie zużyć, a siodełko musi być komfortowe, więc bez sensu stocka zmieniać (bo na wadze się tu nic nie ugra)

Wiem, wg mnie lepszym wyjściem byłoby sprzedanie tego speca i kupno czegoś za 4tys.

ale pewnie Kobieta tak łatwo ramy nie odda "bo ładna" ;)

Hmm pewnie tak...związała się emocjonalnie:) Kupowanie po części ma jednak taki plus, że odbywa się na raty, a na nowy rower trzeba od razu w całości wydać..potem dopiero sprzedać stary...

kiera i mostek, polecę Ci:

• Eastona, zależnie od funduszy od EA30 do którejś "małpki", sztywne maksymalnie,
  • Boplighta (czy tez wszystkie blizniacze produkcje,
  • Ewentualnie Truvativ XR.

tutaj bym w sumie zdał się na gust żony, bo easton ma na przykład kolorki... :)

sztycę, pewnie smica czy inne PRO w okolicach 250g i 100zł.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...