danio96 Napisano 18 Lipca 2012 Autor Napisano 18 Lipca 2012 Ustaw manetke na ostatni bieg, prawa manetke, odkręć linke, niech przerzutka zjedzie na sam dół i wtedy ustaw baryłke na środek i zakręć linke dość dobrze ją naciągając. Zrobiłem tak jak mówiłeś A te śruby H i L to jak trzeba wkręcać wykręcać aby było dobrze?
pawel13 Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 nimi regulujesz żeby łancuch nie spadał musisz popatrzec jak regulujesz żeby łancuch i najmniejsza kaseta były ustawione do siebie równolegle, czyli żeby były w jednej lini a z tego co mi się wydaje to na zdjęcia nie miałeś linki dobrze naprężone od tego wszystko zależ. Rozumiesz jeżeli linka jest nie napięta to będzie ciągneła na początku nic potem dopiero załapie jak w twoim przypadku 3 przerzutki
mi9el Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 jak będziesz napinał linke, to zamontuj odwrotnie baryłke (odwrotnie niż jest na zdjęciu), ta baryłka ma takie dwa wypusty, które powinny blokować jej obracanie
Mod Team Puklus Napisano 19 Lipca 2012 Mod Team Napisano 19 Lipca 2012 Słuchaj śruby H i L poki co wykręć prawie na max bo nie sa teraz potrzebne, jak zacznie ci przerzutka działać na kazdym biegu zajmiesz sie śrubami. L może nie a le kto wie czy H nie ejst wkręcona za głęboko.
Vilq Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Widzę że jak w temacie nie zamieści się instrukcji regulacji przerzutki to autor nie ruszy dupy żeby zajrzeć do linków które były podawane jak wyregulować przerzutkę : 1. Umieść łańcuch na środkowej tarczy za pomocą przedniej przerzutki. 2. Odkręć śrubę mocującą linkę tylnej przerzytki i upewnij się że linka przerzutki jest luźna i nie steruje w żaden sposób przerzutką. 3. Odkręć prawie do końca obydwie śrubki L i H. 4. Zakręć kołem żeby przerzutka sama zrzuciła bieg na najmniejszy lub największy (w zależności od rodzaju sprężyny jaką ma przerzutka bieg sam zostanie zrzucony na największy lub najmniejszy) Jeśli łańcuch spadł poza wolnobieg lub nie wszedł na ostatni lub pierwszy bieg dokręć lub odkręć śrubę L lub H tak żeby łańcuch znalazł się w odpowiednim miejscu. 5. Ustaw śrubą L lub H (w zależności od rodzaju sprężyny jaką ma przerzutka) wózek przerzutki tak żeby kółeczko przerzutki(w twoim przypadku będzie to czarne kółeczko przerzutki) znalazło się w równej linii z ostatnim lub pierwszym biegiem wolnobiegu. 6. Ustaw na manetce bieg który masz aktualnie ustawiony na wolnobiegu (pierwszy lub ostatni w zależności od sprężyny w przerzutce) 7. Ustaw pokrętło do regulacji przerzutki przy manetce w środkowym położeniu(trzeba odkręcić lub dokręcić taką małą tulejkę założoną na pancerz linki koło manetki) 8. Naciągnij mocno linkę przerzutki i przykręć ją śrubą do przerzutki (linka nie może mieć w tym momencie żadnego luzu, bardzo ważne!!) 9. Sprawdź czy przerzutka działa, Jeśli nie, wróć do puktu pierwszego, jeśli działa, zmień bieg na największy lub najmniejszy( w zależności od tego jaką masz sprężynę) i sprawdż czy przerzutka nie zrzuca biegu poza wolnobieg. Ustaw Drugą śrubkę L lub H(tą którą do tej pory nie kręciłeś) w takiej pozycji żeby łańcuch nie spadał poza wolnobieg ( Jeśli zbyt mocno ograniczysz nie będzie możliwe wrzucenie ostatniego biegu) 10. Teraz możesz dokładniej wyregulować przerzutkę za pomocą regulacji przy manetce Edit: Forum ssie, trzeba wydłużyć czas edycji postów. Przy regulacji srubami przy pierwszym lub ostatnim biegu używasz zawsze tylko jednej śruby(jedna śruba ogranicza zasię przerzutki z jednej strony wolnobiegu - dla najmniejszego biegu a druga z drugiej strony wolnobiegu - dla najwieskzego biegu). Musisz sprawdzić która śruba może poruszyć przerzutkę w tym położeniu. Drugą śrubą nie kręcisz w tym położeniu.
danio96 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Przerzutkę już mam dobrze wyregulowaną (zrobili mi w serwisie) Ale dzisiaj zauważyłem skrzypienie w tylnim amortyzatorze(niestety firmy nie znam ) Zdjęcie amortyzatora wrzucę póżniej Prosżę o pomoc w tym temacie: http://www.forumrowerowe.org/topic/117976-tylni-amortyzator-skrzypienie-w-tylnim-amortyzatorze/ POMOŻECIE???
Qr3ak Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 Qrcze forum się czyta a nie zakłada nowy temat o regulacjach i dziwnych zachowaniach tak prostego elementu jak przerzutka.
danio96 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Napisano 20 Lipca 2012 Qrcze forum się czyta a nie zakłada nowy temat o regulacjach i dziwnych zachowaniach tak prostego elementu jak przerzutka. Przeglądałem tematy ale tej przerzutki sam bym nie naprawił bo była skrzywiona,itd a w serwisie tylko 15zł
Qr3ak Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 O skrzywieniach i mechanicznych uszkodzeniach oraz o pracy wózka względem osi koła też tematów w k.... .
Mod Team durnykot Napisano 21 Lipca 2012 Mod Team Napisano 21 Lipca 2012 Teamt uznaję za wyczerpany. Zamykam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.