Skocz do zawartości

[Stojak serwisowy] Ktory bardziej praktyczny?

Lucek17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zmotywowany postem jednego z forumowiczów

zamierzam sam zrobić stojak serwisowy. Mam pytanie do posiadaczy takiego cuda, czy zrobić

stojak, w którym rower będzie trzymany tylko za jedno koło(za oś koła) czy taki dzięki któremu będzie możliwość uniesienia roweru w całości?

Jak to wygląda w praktyce?

Materiał do obu wersji będę miał i wykonanie też nie będzie stanowiło problemu.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pzdr

Napisano

Kwestia materiałów nie jest dla mnie problemem, jedynie czas wykonania to może być kłopot:P

I stąd moje pytanie, czy warto poświecić czas na stworzenie stojaka, który rower będzie trzymał w powietrzu, czy pójść po mniejszej linie oporu i zrobić na jedno koło?

Napisano

Popatrz na czym mechanicy robią sprzęty podczas jakichkolwiek zawodów. Albo co stoi w porządnych serwisach. I wątpliwości się rozwieją. Ktoś, kto siedzi nad rowerami x godzin dziennie wybierze wygodę i ergonomię uniesienia całego roweru na taką wysokość, aby jak najmniej się schylać w czasie pracy.

Napisano

Bardzo ciężko będzie zrobić stojak trzymający cały rower w powietrzu. Potrzeba dużo umiejętności, czasu, pieniędzy na jego wykonanie a i tak efekt będzie miał prawdopodobnie te wady: nie będzie go można złożyć, będzie ciężki, w zależności od mocowania łapy być może będzie trzymał rower tylko w jednej pozycji, pewnie na jednej, niezmiennej wysokości a więc IMHO - nie opłacalne.

Ja skleciłem w 3 godziny podnoszący koło do góry, tylne tylko. Jest wykonany z aluminiowych profili łączonych nitami i śrubami na motylki, poskładany zajmuje objętość parasola. Kosztował mnie ok 30zł - więcej nie potrzeba. Planuję w przyszłości kupić Velomanna Bikestar lub Biketrim więc nie robiłem niczego pancernego ani za kupę forsy, ten działa tak jak powinien. Nadaje się do regulowania przerzutek, hamulców, zmiany koła, czyszczenia napędu. Zdjęcia w mojej galerii (jest też post w podpiętym temacie o stojaku za 20zł). Zastrzegam że wykonany jest tylko i wyłącznie pod mój rower, ale to z powodu dampera z lewej. Po drobnej modyfikacji (stopa czy cosik takiego pod kołem) będzie obsługiwał większość HT. Zresztą to nie projekt wykonawczy tylko model do inspiracji.

Jeśli uważasz, że wolisz od razu mieć rzecz do wszystkiego - zbieraj i kup Velonanna lub szukaj używanego stojaka serwisowego na allegro. Ja miałem potrzebniejsze wydatki więc na razie zostaje przy wersji budżetowej handmade.

Napisano

Ja mam stojaczek taki z dwoma hakami do tylnego trójkąta ramy i ci powiem że o ile jesteś wprawiony w np regulowanie przerzutek to jest ok, ale ja ostatnio siedzac i się ucząc po kilka godzin przez 3-4 dni przy trzech rowerach stwierdziłem że kiedyś raczej wydam te ponad 380zl na stojak velomana :P żeby podnosić cały rower do góry. Chyba że pokombinuje samemu zrobić takie coś

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...