aleksiejs Napisano 13 Lipca 2012 Napisano 13 Lipca 2012 Witam, To mój pierwszy post na tym forum. Wczoraj odnalazłem na strychu 30 letnią kolarzówkę firmy Romet. Przynajmniej od 15 lat rower stał sobie i się kurzył. Na szczęście na strychu nie ma wilgoci i nie jest zardzewiały. Prócz tego, że brudny to koła dosłownie sypią się w rękach. Dzisiaj lub w przyszłym tygodniu rower rozkręcę na części pierwsze żeby wyczyścić i nasmarować (przy okazji zobaczę czy coś jeszcze się nie zniszczyło przez ten czas). Moim problemem są opony (mam nadzieję, że całe koła nie będą musiały iść do wymiany). Nie mam pojęcia jakie powinienem kupić, ani jakie mogę nałożyć (szerokość opony bo rozmiar to chyba 28 cali). Ogólnie całe życie jeździłem tylko na rowerach górskich czyli z szerokimi oponami. Na rowerze będę jeździć głównie do pracy, po dobrej drodze asfaltowej, ale przypuszczam, że większa szerokość opon byłaby dla mnie wygodniejsza. Rower rozebrany na części, moim zdaniem jest w stanie dobrym. Koła pójdą całe do wymiany w tym momencie są takie : 27 x 1 i 1/4 Znalazłem w internecie taką informację: Różnica jest następujca: 27 cali - średnica osadzenia 630 mm 28 cali - średnica osadzenia 622 mm To nie pomyłka, 27 cali jest większe od 28, bo 50 lat temu mierzyło się średnicę koła wraz z oponą. Hamulce moim zdaniem też trzeba wymienić. Moglibyście polecić zarówno jakie koła kupić (28 cali), jak i hamulce? Budżet jak najbardziej ograniczony, żeby sprzęt nie był bardzo słabej jakości. Bardzo proszę o fachową pomoc Wydaje mi się, że to identyczny rower, warto w niego inwestować?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.