Skocz do zawartości
  • 0

rowerek dla marka ;)

Gość Marek

Pytanie

Gość Marek
Napisano

Czesc

Szukam pilnie roweru dla siebie - jeżdze na swoim od 10 lat chyba, teraz mam 25 i czas na lepszy ;) Chce zacząc trochę częściej jeździć. Mam 175 cm wzrostu i skolioze...obecnie mój rower sprawia, że czasami mnie boli kręgosłup...pewnie jest to przyczyna wielu rzeczy - przednie koło jest mniejsze (nie pytajcie), siodełko mi się wbija w d...nie lubie takich cienkich sportowych, muszę się pewnie też nienaturalnie schylać...

Do czego będe używał roweru?

* Głównie do przejażdzek - około 10-12 km do dziewczyny i z powrotem - ścieżką rowerową z Sopotu do Gdańska lub też po chodniku drugą stroną...chciałbym od czas do czasu jechać w las na dłuższą wyprawę - generalnie lubie jeździć bardzo szybko, maksymalnie jak się da :)

* oczywiscie jak musze coś załatwić to też będe jeździł ale to będą krótsze trasy

* po lesie okazjonalnie też będe jeździć, zależy jak mi się zachce

Problemy ->

1. każdy rower na który wsiadałem oprócz mojego to była jakaś porażka - miałem wrażenie, że coś z nim jest nie tak (patrz niżej)

2. Nie wiem dokładnie jaka jest dogodna pozycja dla kręgosłupa przy jeździe - nauczyciel jogi którego spotkałem na plaży przypadkowo powiedział mi, ze nie ważne czy jest prostopadły do ziemi czy nie, ważne, żeby był ogólnie prosty, także lekki kąt nie szkodzi...

Waham się mimo wszystko między rowerem miejskim a górskim, bo wiem, że na miejskim kręgosłup jest prosto do góry a na górskim pod jakimśtam kątem...

Moje wymagania

* najważniejszy jest kręgosłup

* druga sprawa to niezawodnośc roweru - chce na nim polegać nawet jak bardzo szybko zapiepszam

* przyzwyczaiłem się do gripshiftów

Byłem w sklepie w Sopocie i Pan polecił mi Giant Sedona, a potem jak mu powiedziałem, że lekko za drogi (1799) to polecił mi Giant Sedona Classic za 1399zł (powiedziałme mu, że limit tak do 1500, ale jeśli to ma być już naprawdę coś do czego warto dopłacić to mogę skombinować więcej kasy)

Plusy tego roweru dla mnie (laika) to

- chyba dobra firma (2 lata grawancji)

- amortyzator pod siedzeniem który prawdopodobnie będzie chronił mój kręgosłup

- siedzenie samo wydaję się bardzo komfortowe (jest duże)

Minusy

- pewnie nie będe mógł się aż tak bardzo rozpędzić na rowerze, ale to wiem tylko z teorii

Widziałem na allegor model starszy - http://allegro.pl/show_item.php?item=2470462124#tabsAnchor

i zapytałem gościa to mi powiedział, że ja knie sprzeda na tej aukcji to może być 1000 PLN

także wezme albo tego, albo może tego ->

http://allegro.pl/wysoka-polka-mocny-rower-kands-1300-full-alivio-i2451809058.html

19 ,czarna perła

lub to

http://allegro.pl/juz-jest-lazaro-integral-full-alivio-rozmiar21-i2473872307.html

ten jest na większych kołach, czyli teoretycnzie mniej energi będe zużywać jadąc ten sam dystans...ale nie wiem czy tego chce :) to by było wazniejsze przy dużych dystansach, ale przy małych to przeciez o to chodzi, żeby się zmęczyć :)

Dodatkowo...na jakiej wysokości ustawić siedzonka i kierownice, żeby było najlpeiej dla kręgosłupa

BARDZO DZIĘKUEJ ZA POMOC

Marek

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc

Szukam pilnie roweru dla siebie - jeżdze na swoim od 10 lat chyba, teraz mam 25 i czas na lepszy ;) Chce zacząc trochę częściej jeździć. Mam 175 cm wzrostu i skolioze...obecnie mój rower sprawia, że czasami mnie boli kręgosłup...pewnie jest to przyczyna wielu rzeczy - przednie koło jest mniejsze (nie pytajcie), siodełko mi się wbija w d...nie lubie takich cienkich sportowych, muszę się pewnie też nienaturalnie schylać...

Do czego będe używał roweru?

* Głównie do przejażdzek - około 10-12 km do dziewczyny i z powrotem - ścieżką rowerową z Sopotu do Gdańska lub też po chodniku drugą stroną...chciałbym od czas do czasu jechać w las na dłuższą wyprawę - generalnie lubie jeździć bardzo szybko, maksymalnie jak się da :)

* oczywiscie jak musze coś załatwić to też będe jeździł ale to będą krótsze trasy

* po lesie okazjonalnie też będe jeździć, zależy jak mi się zachce

Problemy ->

1. każdy rower na który wsiadałem oprócz mojego to była jakaś porażka - miałem wrażenie, że coś z nim jest nie tak (patrz niżej)

2. Nie wiem dokładnie jaka jest dogodna pozycja dla kręgosłupa przy jeździe - nauczyciel jogi którego spotkałem na plaży przypadkowo powiedział mi, ze nie ważne czy jest prostopadły do ziemi czy nie, ważne, żeby był ogólnie prosty, także lekki kąt nie szkodzi...

Waham się mimo wszystko między rowerem miejskim a górskim, bo wiem, że na miejskim kręgosłup jest prosto do góry a na górskim pod jakimśtam kątem...

Moje wymagania

* najważniejszy jest kręgosłup

* druga sprawa to niezawodnośc roweru - chce na nim polegać nawet jak bardzo szybko zapiepszam

* przyzwyczaiłem się do gripshiftów

Byłem w sklepie w Sopocie i Pan polecił mi Giant Sedona, a potem jak mu powiedziałem, że lekko za drogi (1799) to polecił mi Giant Sedona Classic za 1399zł (powiedziałme mu, że limit tak do 1500, ale jeśli to ma być już naprawdę coś do czego warto dopłacić to mogę skombinować więcej kasy)

Plusy tego roweru dla mnie (laika) to

- chyba dobra firma (2 lata grawancji)

- amortyzator pod siedzeniem który prawdopodobnie będzie chronił mój kręgosłup

- siedzenie samo wydaję się bardzo komfortowe (jest duże)

Minusy

- pewnie nie będe mógł się aż tak bardzo rozpędzić na rowerze, ale to wiem tylko z teorii

Widziałem na allegor model starszy - rower Giant Classic Sedona blue męski L alu NOWY (2470462124) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

i zapytałem gościa to mi powiedział, że ja knie sprzeda na tej aukcji to może być 1000 PLN

także wezme albo tego, albo może tego ->

WYSOKA PÓŁKA MOCNY ROWER____KANDS 1300 FULL ALIVIO (2451809058) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

19 ,czarna perła

lub to

JUŻ JEST-- LAZARO INTEGRAL FULL ALIVIO rozmiar21' (2473872307) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ten jest na większych kołach, czyli teoretycnzie mniej energi będe zużywać jadąc ten sam dystans...ale nie wiem czy tego chce :) to by było wazniejsze przy dużych dystansach, ale przy małych to przeciez o to chodzi, żeby się zmęczyć :)

Dodatkowo...na jakiej wysokości ustawić siedzonka i kierownice, żeby było najlpeiej dla kręgosłupa

BARDZO DZIĘKUEJ ZA POMOC

Marek

prosta pozycja na rowerze dla chorego kręgosłupa, to niezbyt dobrze, nawet z amortyzowaną sztycą. Każdy dołek i tak uciśnie kręgi. Wiem, bo też mam z tym problem. Mimo wszystko amortyzator, to dobry wynalazek, ale...

Rada mojego rehabilitanta: Kirownica wyżej, ale jazda jednak w lekkim poczyleniu, z prosto ustawionymi kręgami.

Mnie sprawę rozwiązały rogi na kierownicy, ale nie szaleję - wiadomo, trzymając rogi, w nagłym wypadku nie wyhamujesz, więc trzeba mieć oczy naokoło głowy. Przydają się ale na dłuższe dystanse.

Roweru Ci nie polecę, musisz sam wybrać i dopasować do siebie. Zwróciłbym jedynie uwagę na rozmiar ramy - ważne jeśli chodzi o wzrost.

hej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...