Eastern Napisano 12 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witam serdecznie, potrzebuję w miarę sensownej porady w takiej sprawie: posiadam w swoim sprzęcie hamulce Shimano BR445 wraz z najtańszymi tarczami shimano 160mm przód/tył (zdjęcie poniżej). Co do pracy samych hamulców nie mam zastrzeżeń, gorzej jest jednak z siłą hamowania, a dokładniej jej brakiem przy mocniejszym/dłuższym obciążeniu podczas szybszych zjazdów. Parę dni temu miałem sytuację, kiedy to dłużej hamując tarcza zrobiła się praktycznie brązowa, w powietrzu rozległ się przepaskudny smród, klamki nie chciały odbijać, a ja ostatecznie zmuszony byłem hamować butami. Po całej sytuacji, po przejechaniu kawałka, opalenizna znacząco zniknęła, a hamulec zaczął pracować normalnie. Tak czy siak wystraszyłem się konkretnie, dlatego postanawiam coś z tym zrobić aby uniknąć takich sytuacji w przyszłości. Tak więc planuję zainstalować tarczę min. 180mm bądź ostatecznie 203mm. Jak myślicie, w jakim stopniu poczuję różnicę między tarczą 180 a 203? Czy jest ona w ogóle opłacalna? Poza tym, tarcza Alivio różni się np. od XT czymkolwiek innym niż tylko wagą? Jeszcze pytanie, laickie bo laickie, lecz wolę zawczasu spytać - nigdy nie rozbierałem żadnej tarczy hamulcowej w rowerze. Jestem amatorem w tej kwestii, ponieważ do tej pory jeździłem wyłącznie na vkach. Tutaj chciałbym jednak zapytać - czy do wymiany tarczy CL potrzebna będzie tylko końcówka do wolnobiegów? Aha, amortyzator to RS Recon 120mm. Z góry wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek93 Napisano 12 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Cześć , widzę, że naprawdę chcesz skatować tego recona 203mm to przesada na przód. Amorek zacznie łapać luzy. A to co opowiedziałeś to objaw przegrzania układu. Na przód ładuj max 180mm. A co do jakość to jak zawsze w cenie liczy się waga, jednak pewnie ktoś zauważy różnice. Jak chcesz kupić dobre tarcze to polecam Avid HS1, sam zbieram fundusz na zestaw 180/160 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 12 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Popieram przedmówcę, 203 do Recona to za dużo. Zestaw 180/160 jest ok. Tarcze albo Avid HS1 albo Shimano Xt Ice Technology(aluminiowy rdzeń). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastern Napisano 12 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Okej, wielkie dzięki, czyli jestem zdecydowany na 180mm. Jak wygląda jednakże sprawa z założeniem tarczy Avida na gwint Center Locka? Tak jak mówiłem, montaż muszę wykonać samemu w najmniejszym stopniu skomplikowania (jeśli oczywiście jest to możliwe). W miejscu, gdzie aktualnie przebywa rower, poza podstawowymi imbusami i przedwojennym hydraulikiem nie dysponuję kompletnie niczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maroko777 Napisano 12 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Jak masz hample shimano to kup tarcze shimano, najlepiej XT na aluminiowym pająku. XT są o wiele sztywniejsze niż HS1 avida, sam planuje przesiadkę z tarcz avida na shimano XT lub XTR. Nie ma sensu też kupować tarcz ice tech jak napisał kolega gugool bo po pierwsze są o droższe od zwykłych a po drugie są dedykowane pod hample z rocznika 2012 SLX, XT, XTR. Do całego zestawu dokup klocki metaliczne bo zapewne masz żywiczne (organiczne) i spokojnie wystarczy Ci set 180/160 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 12 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 witam. Sam jestem posiadaczem tarcz XT na aluminiowym pająku bez ice tech. i osobiście jestem baaardzo zadowolony choć są u mnie nie długo. A i pracują pod XT 2012. Zainwestuj w klocki i tarcze XT i będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastern Napisano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Okej, tarcza na szybko zakupiona wraz z adapterem. + http://www.alpebike.pl/adapter-accent-post-mount-przod-7quot-p-7679.html Trochę lipa, gdyż szukałem nowego SLXa 2012 (strasznie mi się podobają), a było na stanie niestety tylko to. Tak czy siak lepsze to w 'bardzo niskiej' cenie 95zł od ręki, niż XT za ponad 150zł.. Do tego adapter accenta i jutro od razu montaż. Wszystko znowu wydaje się zbyt piękne aby mogło być prawdziwe - już coś po kościach czuję, że z montażem to pewnie będą niezłe jaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.