Skocz do zawartości

[tanie pedały] Naprawiać?

Tadeus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w mojej starej Meridzie Kalahari six od jakiegoś czasu coś mi stuka w okolicy suportu, gdy obciążam pedały. Rower swoje przeszedł, więc może być to praktycznie każdy przedni element napędu. Jestem jednak optymistą, więc zacznę od najtańszej i najłatwiejszej do wymiany części - pedałów :)

Dla poglądu powiem, że wyglądają mniej więcej tak:

http://allegro.pl/pedaly-platformowe-polecam-najtaniej-i2477446983.html

Tani plastik, kosztowały pewnie mniej niż 10zł. Gdy testuje je ręką wyraźnie ruszają się na linii od roweru do zewnątrz i z powrotem. W sumie przy tych dźwiękach może chodzić właśnie o nie. Miałej nadzieję, że starczy podważyć to plastikowe kółko (zaślepkę) od zewnętrznej strony i je po prostu "dokręcić". Niestety, mają taką samą budowę jak te bardziej profesjonalne. Czyli zdjęcie tego kółka nic nie daje, bo od tamtej strony nie ma nic, co by można było przekręcić, a żeby wyjąć wnętrze trzeba wykręcić je całe przy gwincie od strony roweru, by wyjąć całość razem z łożyskami kulkowymi. A może się mylę? Może starczy gdzieś w jednym miejscu coś dokręcić, by się przestały ruszać (poza kręceniem oczywiście :>)?

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Napisano

No tak, 20zł to niby nic, ale gdyby się miało okazać, że to nie pedały hałasowały, to będę musiał doliczyć do tego ewentualnie korbę albo suport. A tak jak teraz dokręce, to od razu będę wiedział, czy i co trzeba będzie wymienić.

Pedały może i lipne, ale dla mnie wystarczająco dobrze trzymają but (te moje mają wyraźnie agresywniejszą powierzchnie niz te z linka, jedynie z konstrukcji są bardzo podobne).

Więc da się je jakoś łatwo dokręcić, czy trzeba coś bardziej ambitnego robić z całym tym środkiem? Jeśli mam rozkładać te łożyska na czynniki pierwsze, to faktycznie wolę wymienić na nowe :)

• Mod Team
Napisano

pedłąy sie rozbiera podobnie jak piaste koła i podobnie sie je składa. ale te za 8 zł :D są no jakby to nazwać ... jedno razowe :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

Z pedałami coraz gorzej, więc już wiem, że na pewno będę wymieniał, bo stukanie to na pewno ich wina. Jeżdzę głównie turystycznie w dobrych warunkach pogodowych, więc nie potrzebuje super agresywnego profilu platformy.

Te wyglądają dobrze?

http://allegro.pl/pedaly-platformowe-city-treking-fp-608-wawa-i2483568697.html

Czy może lepiej jakieś firmowe (wellgo pełno widzę na allegro).

Warunki raczej będą lightowe, ale zdarza mi się dość często opierać większość wagi na jednym pedale, więc fajnie by było, by to długo wytrzymywały :)

Napisano

Takie: http://allegro.pl/nowa-cena-pedaly-kross-z-grupy-cross-comfort-i2507402297.html pedały uważam za absolutne minimum, chyba że masz typowego turystyka i jezdzisz tylko po asfalcie, to od biedy te co dałeś... ale one nie trzymaja w ogole buta.

Przejdz się do lokalnego sklepu rowerowego, powinni mieć takie jak podalem w cenie ok 19-25zł (czasem nawet w marketach takie mają, i są identycznej jakości jak te za 25zł) ;)

Napisano

No dobra, czyli rozumiem, że takie bajery jak oś z cro-mo i korpus w całości z alu nie są takie ważne i lepiej po prostu postawić na cokolwiek wyglądającego w miarę ok, byle z porządnym profilem?

Co do tego profilu możesz mieć racje. Wszystkie moje dotychczasowe tanie pedały miało conajmniej takie "zadziory" jak te, co pokazałeś. Mniej może faktycznie być za mało, choć nie chce też sobie nimi pociachać spodni (czasem jeżdzę po mieście w normalnym stroju).

Napisano

Takie: NOWA CENA PEDAŁY KROSS Z GRUPY CROSS-COMFORT (2507402297) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. pedały uważam za absolutne minimum, chyba że masz typowego turystyka i jezdzisz tylko po asfalcie, to od biedy te co dałeś... ale one nie trzymaja w ogole buta.

Przejdz się do lokalnego sklepu rowerowego, powinni mieć takie jak podalem w cenie ok 19-25zł (czasem nawet w marketach takie mają, i są identycznej jakości jak te za 25zł) ;)

Za takie, ale z napisem Author (nie wiem czy są oryginalne) dałem bodajże 20zł w rowerowym. Nie narzekam ;)

Napisano

osiami cro-mo to się chwalą wszyscy już w sumie... ale nigdy nie wiadomo co miał chynczyk pod ręką ;)

Turystyczną jazdę czy lekki lasek, wytrzymają każde z nich, kwestia trzymania stopy, bo to istotny czynnik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...