solo83 Napisano 12 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witam Proszę powiedzcie czy te koła wytrzymają pod 110kg do jazdy XC? http://allegro.pl/kola-26-na-tarcze-novatec-d711-d712-alex-xd-lite-i2486903130.html Jeśli nie to może polecacie jakiś inny zestaw do 800zł? Moje obecne koła to obręcze En521 szprychy cnSpokes i piasta XT 775 i właśnie tylna piasta mi pada powoli. Czy może tylko zmienić piastę na nową i nowe szprychy w tylnym kole. Jakie szprychy byście polecali w taki układzie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz0595 Napisano 12 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Myślę że wytrzymają. Poleciłbym też Mavic CrossRide lub xm317 piasty XT (ja obecnie je używam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solo83 Napisano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Może jeszcze ktoś się wypowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 13 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Zaproponowane przez Ciebie koła są wg mnie za wątłe na Twoją wagę. Z tych samych powodów odradzałbym Ci CrossRidey oraz xm317. Myslę, że najlepszym rozwiązaniem w Twojej sytuacji będzie zostanie przy tej solidnej obręczy, którą masz i jedynie wymiana piasty prawdopodobnie ze szprychami. Wybór piast jest naprawdę spory, jedynie nie wybieraj tych przesadnie odchudzonych. Ze szprychami podobnie. Każde nierdzewne o średnicy 2 mm będą dla Ciebie dobre, gdybyś chciał cieniowane to 2,0 - 1,8 - 2,0 nie węższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz7991zajt Napisano 13 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Ja polecam koła Fulcrum Red Metal 5 cena około 700-800zł, bardzo mocne koła do xc i zarazem waga w normie, płaskie i dość szerokie szprychy sprawiają że koła są naprawdę sztywne a zarazem zmniejszają opór powietrza. Sam używam nigdy nic się z nimi nie dzieje, łożyska maszynowe. Koła są na tyle mocne że ponoć niektórzy używają ich w enduro. Posiadają one oś o średnicy 20mm która nadaje dodatkową sztywność ale jest zwężona na końcach do standardowej średnicy dlatego pasuje do każdego roweru xc, a całe koła zapleciono w systemie 2:1 (jedna strona 8 szprych, druga 16) w sumie 24 szprychy na koło. http://www.wertykal.com/pl/p/Fulcrum-RED-METAL-5-disc-6-srub-kola-XC/111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 13 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 jak obręcz jest w niezłym stanie to bym zmienił tylko piastę ewentualnie szprychy wymienił na sapim force zeby wzmocnić i przy okazji nieco odchudzić zestaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solo83 Napisano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedzi. Piasta XT 785 już zamówiona szprychy jeszcze się waham ale chyba te sapimy wygrają. Jaki zaplot polecacie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 13 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 3 krzyże innej opcji nie masz w tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.