Skocz do zawartości

[koła] prośba o ocenę

solo83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę powiedzcie czy te koła wytrzymają pod 110kg do jazdy XC?

http://allegro.pl/kola-26-na-tarcze-novatec-d711-d712-alex-xd-lite-i2486903130.html

Jeśli nie to może polecacie jakiś inny zestaw do 800zł? Moje obecne koła to obręcze En521 szprychy cnSpokes i piasta XT 775 i właśnie tylna piasta mi pada powoli. Czy może tylko zmienić piastę na nową i nowe szprychy w tylnym kole. Jakie szprychy byście polecali w taki układzie?

Pozdrawiam

Zaproponowane przez Ciebie koła są wg mnie za wątłe na Twoją wagę. Z tych samych powodów odradzałbym Ci CrossRidey oraz xm317.

Myslę, że najlepszym rozwiązaniem w Twojej sytuacji będzie zostanie przy tej solidnej obręczy, którą masz i jedynie wymiana piasty prawdopodobnie ze szprychami. Wybór piast jest naprawdę spory, jedynie nie wybieraj tych przesadnie odchudzonych. Ze szprychami podobnie. Każde nierdzewne o średnicy 2 mm będą dla Ciebie dobre, gdybyś chciał cieniowane to 2,0 - 1,8 - 2,0 nie węższe.

Ja polecam koła Fulcrum Red Metal 5 cena około 700-800zł, bardzo mocne koła do xc i zarazem waga w normie, płaskie i dość szerokie szprychy sprawiają że koła są naprawdę sztywne a zarazem zmniejszają opór powietrza. Sam używam nigdy nic się z nimi nie dzieje, łożyska maszynowe. Koła są na tyle mocne że ponoć niektórzy używają ich w enduro. Posiadają one oś o średnicy 20mm która nadaje dodatkową sztywność ale jest zwężona na końcach do standardowej średnicy dlatego pasuje do każdego roweru xc, a całe koła zapleciono w systemie 2:1 (jedna strona 8 szprych, druga 16) w sumie 24 szprychy na koło.

http://www.wertykal.com/pl/p/Fulcrum-RED-METAL-5-disc-6-srub-kola-XC/111

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...