Skocz do zawartości

[Deore BR M596] regulacja oddalenia klocków

best24

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem dlaczego tak się stało. Prawdopodobie zostały zapowietrzone. Zostawiłem je na łóżku bez tego plastikowego zabezpieczenia a przed chwilą przybiegła siostra, i powiedziała żebym wziął to do ręki i nacisną bo tak fajnie kabel skacze... Zrozumiałem że podniosła klamkę, po naciskała parę razy i teraz. zapowietrzone... A ja myślałem że klocki takie były i trzeba oddalić. Jak to odpowietrzyć? Da się jakoś bez wylewania zbędnego płynu?

Gość pw524

A próbowałeś to rozchylić np: srubokretem i założyć najpierw na rower? Ciężko ci będzie prawidłowo odpowietrzyć bez założenia na rower. To znaczy da się ale tak by ci było łatwiej.

Więc tak. Dzisiaj próbowałem odpowietrzyć to. Kupiłem nawet lejek... Odkręcam odpowietrznik, wkręcam lejek, do zatkanego wlewam olej, nakładam wężyk od mydła na odpowietrznik na zacisku i otwieram lejek. Pompuje klamką, dobra, coś tam wyleciało, klamka jest trochę sztywna, lecz odstęp między tymi klockami ma max pół mm. Czy mogę dostać jakąś indywidualną instrukcje na temat odpowietrzenia tego czegoś? W necie nie mogę znaleźć szczegółowych instrukcji na temat odpowietrzania tego modelu.

Aha, dziękuję. Czyli dobrze odpowietrzałem? Jak zwolni się miejsce w garażu biorę się za odpowietrzanie.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale podejrzewam, że wcale nie zapowietrzyłeś hamulców, tylko same tłoczki za mocno się wyciągnęły. Zatem powinieneś:

1. zdjąć zacisk,
  2. wyciągnąć klocki,
  3. ustawić zbiorniczek z płynem równolegle do ziemi,
  4. otworzyć go,
  5. grubym, płaskim śrubokrętem, delikatnie i z wyczuciem wepchnąć tłoczki do środka.

Robiłem to już kilka razy i nic złego hamulcom się nie stało.

Równolegle do dołu?

Dobra, zrobiłem to. Włożyłem tą blokadę aby mi się nie zablokowało znowu podczas odpowietrzania.

Odpowietrzanie nie jest w cale takie trudne jak myślałem! Tyle że czuje jak by klamka była gumowa. Klikam, klocki dociśnięte do tarczy, i mogę jeszcze 2 cm docisnąć. Dopiero staje na przednim kole. Wiem że tego trzeba unikać, lecz sprawdzałem z jaką siłą muszę naciskać. Jak jadę 10 km/h wystarczy szybkim ruchem. Wtedy stałem na przednim kole i jechałem do przodu.

+ dla Ciebie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...