Silver400 Napisano 12 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witam. Jeźdze all mountain na meridzie trail 300-d, waże 60kg i chce wymienic orginalnego XCM v3 120mm na coś innego. Chce żeby amortyzator dobrze wybierał małe i średnie nierówności, budżet to około 500zł, wymagany skok 120mm. Myślałem o nowym Epiconie ale znajomy zaproponował mi używanego poł roku Rock Shox Recon Race Air (nie wiem z którego roku) wiem ze nie działa w nim blokada skoku ale ogolnie dobry stan. Prosze o pomoc co wybrać, ewentualnie inne propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Recon jest ok, nie dział blokada to padł oring i sie olej z tłumika wylał. Naprawa w serwisie nawet i 100zł samemu tyle co koszt oleju i uszczelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel13 Napisano 12 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 ja bym nie brał używki bo to ryzyko nie masz żadnej gwarancji od kolegi raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Zależy, ja kupiłem od tobo z forum widelec a że jest godzien zaufania i przedstawił faktyczny stan widelca to bez wahania wziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 12 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 A epicon jak ? nada sie pod 60kg + rower na ostre XC i All-mountain ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Powinien, 60kg nie powinno na nim zrobić większego wrażenia, jednak ostatnio na forum chodziły pogłoski ze po kilkuset km robią mu sie luzy a w tej kalsie cenowej to niedopuszczalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 12 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Z używek rozglądnij się jeszcze za jakimś Bomberkiem, np. Mx, All Mountain (chociaż to drugie ma 130 minimum). MX'y często występowały w wersjach 100 mm i dało się im zmienić skok na 120 - praca miodzio w porównaniu do tego samego amora w wersji 100 Epicon kusi relacją ceny do jakości. Co do luzów zależy co przez nie rozumiemy - niektóre amory lubią luz roboczy. Np. mój Bomber I wcale nie przeszkadza to w normalnym użytkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 12 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Słyszałem od kolegów ze przy tej wadze Epicon musi być dość wiotki i łamliwy, czy to prawda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 12 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Jakbyś go wsadził w imadło i szarpnął... pewnie by się wygiął. To chyba dostateczny komentarz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Nie pytam sie czy to jest niezniszczalna konstrukcja, tylko czy jest sztywny bocznie ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 13 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Ale ja właśnie o tym mówię. W wersji 9mm i z tarczą 180mm zdarzy mu się zabrzęczeć w zakręcie, jak każdy inny widelec. Szczególnie, że ważysz 60kg, a to niewiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedz tego oczekiwałem. A tak swoją drogą jak bym wazył więcej np 80kg to by był bardziej sztywny ? Co prawda jestem po pierwszym roku mechaniki ale wydaje mi sie to dość dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 13 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Byłoby właśnie całkiem na odwrót. Im większa waga użytkownika, tym bardziej widelec "pływa". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Lipca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 raczej bardziej wiotki by był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 13 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 W wersji 9mm i z tarczą 180mm zdarzy mu się zabrzęczeć w zakręcie, jak każdy inny widelec. Szczególnie, że ważysz 60kg, a to niewiele. Z tej wypowiedzi wysunąłem taki abstrakcyjny wniosek ale lepiej sie upewnić niż żyć w błędzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 13 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Jakiś używany Pike z u-Turnem, Sektor, Revelation. Tego pierwszego dorwiesz w tej cenie, czasem lepiej dołożyć. Coś z Marzocchi, raczej bez TST w starszych rocznikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.