Skocz do zawartości

[Konserwacja] Piasta SACHS Super 7 - konserwacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zakupiłem na Allegro rower w piastą i biegami SACHS Super 7. Jeszcze do mnie nie dotarł ale chcę się od razu upewnić jak dziś dojdzie co należy zrobić.

Czy te piasty w ogóle się smaruje co ileś km itp? I czy jest to trudne?

Bo dziś pytałem o to w serwisie w Decathlonie w Piasecznie i w A5Media w serwisie rowerowym i powiedzieli, że czegoś takiego nie robią bo po prostu nigdy tego nie robili i nie umieją.

Byłem też w jednym okolicznym serwisie gdzie był pan w średnim wieku i powiedział, że tego w ogóle się nie rozbiera i nie serwisuje bo za mojego życia to na pewno się nie popsuje.

Więc jak to w końcu z tym jest?

Napisano

Wprawdzie z Sachsem nie miałem do czynienia, ale serwisowałem niedawno nexusa intern 7, jeśli piasta działa, nie ma luzów, zgrzytów czy innych hałasów dochodzących z łożysk to nie polecam rozkręcania. Łatwo jest rozłożyć taką piastę, gorzej ze złożeniem, jeśli się uprzesz na serwisowanie, to koniecznie znajdź instrukcje dotyczące Twojego modelu i nie rozkładaj na zbyt drobne części, bo niektóre potem ciężko złożyć. Wracając do nieszczęsnych łożysk - ja chcąc je wymienić w Nexusie rozkręciłem całą piastę, po czym doszedłem do wniosku, że żeby je wymienić nie trzeba było jej rozkręcać :D dla tego teraz do wszystkiego bardziej skomplikowanego od cepa będę podchodził po lekturze manuala :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...